Szerintetek mit jelent a minta imában az, hogy "szenteltessék meg a te neved"?
@ "Annál, hogy melyik használat a helyes, fontosabb kérdésnek tartom, hogy az egyházak miért nem használják ezt a nevet?"
Mindenki használja, csak hagyományosan a kiejtése Úr. Ez a hagyomány Jézus és az apostolok idejéig megy vissza, akkoriban ugyanis az volt a szokás, hogy a Jahve nevet tiszteletből nem ejtették ki, még akkor sem amikor a Bibliát olvasták, hanem az Úr szót mondták helyette. Ehhez a szokáshoz Jézus és az apostolok maximálisan alkalmazkodtak, nem csináltak belőle ügyet, hiszen soha senki nem vitatkozott a név miatt, így az Újszövetségben már egyetlen egyszer sem szerepel.
Egyedül Jehova tanúi csináltak a Jehova névből üdvösségi kérdést, az Újszövetségbe pedig egyszerűen belehamisították ezt a nevet, mert számukra fontosabb a saját doktrínájuk, mint a isteni gondviselés, amely megőrizte a Bibliát a hamisítástól. Felmerül a kérdés, ha Isten megengedte, hogy egy ilyen fontos dologban meghamisítsák a szöveget, akkor mi a garancia arra, hogy a többi már nem hamisítás?
@ "Az Ézsaiás könyve 12:4 azt írja, hogy ...Adjatok hálát az Úrnak, magasztaljátok az Ő nevét, hirdessétek a népek közt nagyságos dolgait, mondjátok, hogy nagy az Ő neve."
Az "Ő nevét" természetesen itt is azt jelenti, hogy "őt magát" az "ő személyét". Istennek ugyanis teljesen mindegy, hogy milyen hangsorral magasztalod őt, ha tényleg őt magasztalod . Ahogy teljesen mindegy, hogy Jahve vagy Jehova, éppen olyan teljesen mindegy, ha azt mondod, hogy Úr. Az Úr szó alatt ugyanis pontosan arra az Istenre gondolunk, akit a régi zsidók Jahvénak neveztek.
Mivel az egyházak kitörölték Isten nevét az írott Szavából, és az „Úr” szóval helyettesítették, megakadályozzák, hogy az olvasók igazán megismerhessék Istent. Ezáltal zavart okoznak. Lehet, hogy az olvasó nem tudja megkülönböztetni, hogy az „Úr” kifejezés Jehovára vagy a Fiára, Jézusra vonatkozik-e. Nézzünk erre egy példát. Péter apostol Dávid szavait idézve ezt mondta: „Így szólt Jehova az én Uramhoz [a feltámasztott Jézushoz]: »Ülj az én jobbomon . . . «” (Cselekedetek 2:34). Azonban sok bibliafordítás, köztük a Károli-fordítás, így fogalmaz: „Monda az Úr az én Uramnak”. David Clines a „Jahve és a keresztény teológia Istene” című esszéjében rámutat: „Annak, hogy a keresztény köztudatból eltűnt a Jahve név, az lett az egyik következménye, hogy Krisztus személyére helyeződött át a hangsúly.” Emiatt sok templomba járó aligha tudja, hogy az igaz Isten, akihez Jézus az imáiban fordult, egy személy, akinek van neve: Jehova.HOGYAN fordították a Bibliádban a Zsoltárok 83:18-at? (Némelyik fordításban ez a 19. vers.) A Szentírás új világ fordítása így adja vissza ezt a verset: „Hogy megtudják az emberek, hogy te, akinek neve Jehova, egymagad vagy a Legfelségesebb az egész föld felett.” Számos más bibliafordítás is hasonlóan fogalmaz. De sok olyan fordítás is van, amely kihagyja a Jehova nevet, és valamilyen címmel helyettesíti, mondjuk az „Úr” vagy az „Örökkévaló” szóval. Minek kell állnia ebben a versben? Egy címnek vagy a Jehova névnek?
A tetragram, Isten neve héber betűkkel
Isten neve héber betűkkel
Ez a vers egy névről beszél. Héberül — ahogyan eredetileg a Biblia nagy része íródott — egy páratlan személynév található itt. Héber betűkkel írva így néz ki: יהוה (JHVH). Magyarul általában „Jehovának” fordítják. Vajon csak egy bibliaversben fordul elő ez a név? Nem, a Héber Iratok eredeti szövegében közel 7000-szer található meg!
Mennyire fontos Isten neve? Gondoljunk csak a mintaimára, mely Jézus Krisztustól származik, és így kezdődik: „Égi Atyánk, szenteltessék meg a neved” (Máté 6:9). Később Jézus ezt mondta imában Istennek: „Atyám, dicsőítsd meg a nevedet!” Isten erre így szólt az égből: „Meg is dicsőítettem, és újra meg fogom dicsőíteni” (János 12:28). Nem kétséges, hogy Isten neve rendkívül fontos. Akkor hát miért hagyta ki némelyik fordító a bibliafordításából, és miért használt helyette különböző címeket?
Úgy tűnik, ennek két fő oka van. Az egyik az, hogy sokak szerint nem szabad használni a nevet, mivel nem tudjuk, hogyan ejtették ki eredetileg. Az óhéber írásban nem szerepelnek magánhangzók, ezért ma senki sem tudja biztosan, hogy a bibliai időkben hogyan ejtették ki pontosan a JHVH betűkapcsolatot. Akkor ne is használjuk Isten nevét? Annak idején a Jézus nevet talán Jésuának ejtették, de az is lehet, hogy Jehosuának; bizonyosat senki sem tud mondani. Az emberek ma világszerte mégis használják a Jézus név különféle változatait, a saját nyelvükön megszokott kiejtéssel. Nem vonakodnak a használatától, csak mert nem tudják, hogyan ejtették ki az első században. Hasonló a helyzet a te neveddel is. Ha külföldre utaznál, alighanem azzal szembesülnél, hogy a neved teljesen másképp hangzik egy másik nyelven. Az tehát, hogy nem vagyunk biztosak Isten nevének hajdani kiejtésében, még nem ok arra, hogy ne használjuk.
A másik ok, amellyel gyakran magyarázzák, hogy miért hagyják ki Isten nevét a Bibliából, egy régi-régi zsidó hagyománnyal függ össze. Sok zsidó úgy véli, hogy Isten nevét egyáltalán nem szabad kimondani. Több mint valószínű, hogy ez a nézet a következő bibliai törvény félreértelmezéséből ered: „Jehovának, a te Istenednek a nevét méltatlan módon ajkadra ne vedd, mert Jehova nem hagyja büntetlenül azt, aki az ő nevét méltatlan módon felveszi” (2Mózes 20:7).
Ez a törvény megtiltja, hogy helytelenül használják Isten nevét. De vajon azt is tiltja, hogy tiszteletteljesen mondják ki? Egyáltalán nem. A héber Biblia (az „Ószövetség”) írói egytől egyig hűséges férfiak voltak, akik betartották a Törvényt, melyet Isten adott az ókorban az izraelitáknak. Mégis gyakran használták Isten nevét. Sok olyan zsoltárba is belefoglalták, amelyet hangosan énekelt az imádók tömege. Sőt, Jehova Isten utasítást adott imádóinak arra, hogy hívják segítségül a nevét, és akik hűségesek voltak, engedelmeskedtek neki (Jóel 2:32; Cselekedetek 2:21). Ennélfogva a ma élő keresztények nem idegenkednek attól, hogy tiszteletteljesen használják Isten nevét, hiszen Jézus is minden bizonnyal ezt tette (János 17:26).
"Mivel az egyházak kitörölték Isten nevét az írott Szavából"
Erre van bizonyítékod is vagy csak ördög súgta rágalom?
"Ez a törvény megtiltja, hogy helytelenül használják Isten nevét. De vajon azt is tiltja, hogy tiszteletteljesen mondják ki?"
Ha valaki a szektáját nevez el róla és untalan kezdik használni Isten nevét, sokszor negatívan is a szekta miatt, akkor az helyes vagy helytelen módja? Illetve mennyiben felelős érte maga a szekta?
Kedves kérdező
a szent mint szó nem létezett az óhébereknél, szerintem ez csak egy fordítási csalás a biblia fordítóktól mint megannyi más szó! És persze mivel az idézet úgynevezett újszövetségi koholmány , számomra amúgy sem hiteles, de örömmel segítek megérteni a szent szó jelentését
a szent ebből van fordítva: különválasztott, elválasztott, kiválasztott(az Atyának)
a szenteltessék meg a te neved helyesebben így hangzana: választassék külön a te neved
legyetek szentek mert én is szent vagyok
legyetek különválasztottak mert én is különválasztott vagyok!
különválasztott a világtól, úgy hogy otthagyod az összes vallási mocskot, mézes mázosan csengő filozófiát, beleértve a kereszténységet is, és teljes szívedből és teljes erődből meg elmédből szereted az Atyát úgy, hogy az Ő parancsolatait belehelyezed az elmédbe(azon gondolkodsz mindig) a szívedbe(imádod, szereted), és az életedbe beiktatod(a cseleketedeidbe)
És így leszel szent vagyis kiválasztott a világból és annak mocskából az Atya számára, vagyis az Ő nemzettségéhez fogsz tartózni izraelitának vagyis Ábrahám magvának fogsz számítani, és az ígéret szerint örököse leszel a földnek, amit az Atya az övéinek szánt.
HalleluYah
Kedves Ani
Elnézésedet kérem hogy én többnyire kései reagáló vagyok, remélem meg jelen szoktál itt lenni és elolvasod a válaszomat az Atya nevével kapcsolatban.
Néhány dologban abszolút 1000%-ban biztos lehetsz, és pedig a következőkben , az Atya neve NEM:
Úr
Jehova
JHVH vagy JHWH mint Jahve vagy Jahwe, Jahué
Allah
Vagy bármi egyéb amit a világ mond és tanít erről. Akik itt igyekeznek választ adni az ilyen kérdésekre , sajnos ők a világi hamis , szennyes vallási vagy egyéb betanult hamis filozófiák , itt , ott olvasott, vagy itt ott hallott teoríákra épülnek, meg még azoknak az ostoba "vakoknak" akik olvasnak írásokat mint pl a bibliát, aztán a saját privát ostoba gondolataikkal meg a hallott verziókal keverve előadnak itt egy nagy rakás szemetet, amitől a sok kérdező butább lesz annál az állapotánál mielőtt a kérdését felrakta ide!
Nem akarom most részletezni a fentebb leírt hamis neveket , túl hosszú lenne.
Az ó mwg az ősi héberben az Atya nevét jelentő Tetragrammatont ami YHWH lefordítva a mi a ábc-énkre így írják Yahuah(ejtsd: Jahuah)
Ezt ennyire magabiztosan onnan tudom, hogy van kapcsolatom aki jártas az ősi és az ó héber nyelvben, vagyis beszéli őket mint te a magyart!
Remélem segítettem :)
HalleluYah
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!