Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ha magamtól nem érzem, hogy...

Ha magamtól nem érzem, hogy mi a helyes, mit tudok tenni? (Bővebben lent)

Figyelt kérdés
Fogalmam sincs, hogy miért, egész életemben megvolt ez a probléma, hogy képtelen vagyok a bűntudat érzésére, és nem érzem ösztönösen, hogy mi a helyes és mi nem, nem tudok erkölcsi kérdésekben dönteni. Talán ez nagyon ellentmondásosan és legfőképp érthetetlenül fog hangazni, de mégis szeretnék jó keresztény lenni. Így viszont nagyon nehéz, hiszen nem tudok a lelkiismeretemre támaszkodni. Abban sem vagyok biztos, hogy üdvözülhetek e így. Olavsom a Bibliát, de nem érzem, hogy elég útmutatást ad. Főképp azért, mert sok helyen úgy érzem, hogy nem egyértelmű, nem tudom hogy értelmezzem. Szükségem lenne még valami útmutatóra, de nem tudom hogy találjak ilyet.

2022. aug. 13. 13:57
1 2 3
 11/23 KZitus ***** válasza:

Szia

Abból, amit a kommentekben írtál arra a következtetésre lehet jutni, illetve azt lehet sejteni, a problémádat gyermekkorodban kell keresni. Valószínűleg nem tanítottak meg különbséget tenni a rossz és a jó között, a helyes és a helytelen között. Ha erre megtanítanak, akkor érzékelni tudod, mivel szerzel örömet, vagy bánatot a közeledben élő embereknek, főleg akik számítanak neked.

Ha tudod mivel bántanád meg egy általad kedvelt személyt, akkor megszólal a lelkiismereted -, ne tedd!

Érdekes az, a legjobban a Biblia tudja kiiskolázni, képezni a lelkiismeretet, nem csak ma, de az ókorban is, ami segít megkülönböztetni a helyeset a helytelentől. Ezt mondta Isten a népének erről:" És megtértek, és meglátjátok hogy különbség van az igaz és a gonosz között, az Isten szolgája között és a között aki nem szolgálja őt." Malakiás 3:18

Mielőtt olvasnád a Bibliát, kérd Isten támogatását a megértésében, sőt ha megfogadod a Példabeszédek 2:1-5 tanácsát, teljesen bizonyos, megérted mit akar Isten számodra tanítani a jó és rosszról.

2022. aug. 13. 17:47
 12/23 anonim ***** válasza:

Szerintem skizoid személyiségtípusod van.

[link]

Isten valószínűleg enyhítő körülményként veszi figyelembe.

Ha valakinek hazudsz vagy bántod, akkor se érzed hogy rossz? Vagy igazából nem is teszel ilyeneket? Skizoid típus nem tesz ilyeneket. Pszichopata tesz.

2022. aug. 13. 18:26
 13/23 Közveszélyes Kontár ***** válasza:

#5 >>> #2 hangsuly nem azon volt masok hogy viszonyulnak hozzad es ez mit kelt benned

hanem magadhoz onmagad hogyan viszonyulsz

vannak akik onmagukat szeretik, vagyis feltik ha roviden tomoren akarod felfogni

igy ha ilyen vagy magadbol ki tudsz indulni hogy mast is felts (ne esen baja, kara, serules, testi, anyagi, lelki)

Viszont ha magadhoz is onpusztitoan allsz mivel ilyenek is vannak akkor sajnos ilyen szempontobol magadbol nem tudsz kiindulni

mivel neked "jo" a "mazoizmus" ezert masokat ha bantasz ugy erezheted nekik is jo, de sajnos nem

persze nem ez tunt ki eddigiekbol

valoban nagyon kozonyos lehetsz de ez miert olyan nagy baj?

ilyen szempontbol miert is kellene lecsendesedned is? Eleve le vagy :D

mondhatni pozitivum is, bar hogy a aterzes es joindulat fele nem vagy nyitott az mar annyira nem, de a nem artas, az nem bun

mivel ugy lattam az Irasok nem elegitenek ki

Egyhazi es Vilagi szemelyekkel nem tudsz errol beszelni eloremutatoan, ezert valahogy magadnak kell elobb, ha valoban valtoztatni akarsz hiszen valamit csak nem erzel jonak ha ez felmerult benned

megis szeretnel nyitni ahoz hogy ne legyel kozonyos hanem segits masoknak, kapcsolataid legyenek masokkal

ezek miert nehezek amugy? Csinalod es kesz, ha kezdetben kozonyel akkor is lesz majd valahogy, majd kialakul

2022. aug. 13. 18:41
 14/23 anonim ***** válasza:

Ertem.

"Vagy nem veszem észre, hogy amit teszek, azok milyen nyomot hagynak a másikban, hogy mennyire bántják meg."

Igy nem tudjuk megmondani, mi ez. Lehet, hogy nem kaptal ez iranyu nevelest, modellt a csaladodban (nem tudom, hany eves vagy). Lehet, hogy az erzelmi intelliganciad alacsonyabb. Ezeken tud pl. pszichologus segiteni. Nem hinnem, hogy skizoid vagy pszichopata lennel, de a pszichologusnal az is kiderulhet es tudnak segiteni.

Ha valami kiderul, Isten azt tudja, es nem ker rajtad szamon olyat, amire nem vagy kepes.

Hallottam pl. autistaktol (nem rad mondom), hogy az ortodox es romai katolikus papok is felmentest adnak a gyonaskor nekik, hiszen ok nem tehetnek arrol, hogy gyulolkodnek, megbantanak masokat.

A kornyezetedtol kaptal valamilyen visszajelzest, hogy "furcsa" vagy vagy ilyesmi? Vagy inkabb te erzed, belul?

2022. aug. 13. 18:44
 15/23 Közveszélyes Kontár ***** válasza:

ha konkretan fokerdesedre szoritkoztatunk nem jo megkozelites

Emebereknek barkinekl mindenkinek nehez ezeket megitelni mi helyes es mi nem

szerinted miert van birosag? Miert van sok targyalas? Miert tortenik annyi rossz bunozes ami a legtobb ember szerint is elitelendo bun?

mivel mindenkinek serult az erkolcse, bun erzete, buntudata

kinek jobban kinek kevesbe

sokkal hatarozattabb "buntudatlansagokat" kellene felhoznod

vagyis amiket szichok gondolnak a vilagrol, hogyha valakit agyonver rezenestelen az arca, enyhe mosoly se fut at rajta

ha valakit megol hideg elegedetseg sincs benne

Es lelekebe tipor a szeretteinek pislogas nelkul

stb.

2022. aug. 13. 18:47
 16/23 anonim ***** válasza:

Nos, szerintem tök pozitív, hogy látod, hogy változtatnod kell valamin, mert én azt tapasztalom a világban, hogy a legtöbb ember nem gondolja, hogy bármin változtatnia kellene. És ha valaki eljut addig, hogy azt képzeli, ővele már teljesen rendben van minden, akkor onnan kezdve nincs fejlődés, nincs lelki megújulás, hanem egyenes út vezet a romlásba.

Írtál két dolgot, ami zavar, a közönyösséget, és hogy nem érzed, mikor bántasz meg valakit. Oké, a Biblia szerint (1) minden jó ajándék Istentől származik (Jak 1:17), (2) Isten a lelkek atyja (Zsid 12:9), és (3) Jézus kérdezi a Lk 11:11-13-ban, hogy "Közületek melyik apa ad a fiának követ, amikor az kenyeret kér? Vagy ha halat, akkor hal helyett tán kígyót ad neki? Vagy ha tojást kér, akkor talán skorpiót ad neki? Ha tehát ti, bár gonoszak vagytok, tudtok jót adni gyermekeiteknek, mennyivel inkább adja mennyei Atyátok a Szentlelket azoknak, akik kérik tőle."

Szóval jó lelki dolog a mások szeretete (a közönnyel ellentétben)? És jó lelki dolog a mások iránti érzékenység? Oké. Ezek jó lelki dolgok, és Istentől jönnek. Mivel ő a lelkek atyja, aki nem kígyót és békát ad, ezért ha imádkozol azért, hogy szeretőbb legyél, és növekedjen az érzelmi intelligenciád, akkor Isten boldogan fog neked adni ezekből, hogy ezek rajtad keresztül megnyilvánuljanak. Isten fogja a szeretet és megértés tetteit rajtad keresztül véghez vinni. Vagyis magadtól ugyanolyan közönyös és érzéketlen lennél, de Isten tud dolgozni rajtad keresztül, ha őt hívod segítségül. Amúgy egy folyamatra számíts, ne egy ugrásszerű fejlődésre, akár időnkénti visszaesésekkel is. Azon kívül Isten letesztelheti, hogy komolyan akarod-e ezeket a dolgokat, vagy csak múló hangulat miatt kérted. Szóval Isten kivárhatja, amíg őszintén, kitartóan, szenvedélyesen és teljes hittel kéred ezeket a dolgokat tőle. Ha esetleg imádkozol értük, és nem kapod meg, akkor keres rá a Bibliában arra, hogy Jézus mit tanított az imáról.

A lelkiismerete mindenkinek meg van rontva bizonyos mértékig, tehát nem mindig jelez, ha kellene, arra támaszkodni nem túl jó ötlet. A Biblia írja, hogy mindig törekedjünk a tiszta lelkiismeretre, de éppen azért van a Biblia, hogy felismerjük annak alapján, hogy mi a jó és mi a rossz, és így növeljük, idővel helyreállítsuk a lelkiismeretünk tisztaságát és megbízhatóságát. Én elég sok rossz dolgot elfogadhatónak gondoltam, mielőtt keresztény lettem, aztán rájöttem, hogy ezek rossz és bűnös dolgok.

üdv, a javuló Stefán

2022. aug. 13. 19:49
 17/23 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat.

Látom többféle tipp is van arra, hogy ez mi lehet, de ebbe belemenni elég hosszadalmas lenne. Nem is az a fontos, hogy mi a neve, hanem a megoldás. #11 ezt szeretném, mivel most nem tudom eldönteni, ezért szeretném megtanulni, hogy a Biblia alapján mi a helyes. Csak mint mondtam, nem mindig értem, vagy van, hogy kiforgatom. Például ott van az pályázat, amikor áldozati húst esznek, a mindent szabad, de nem mindent használ... az ilyeneket hajalmos vagyok észrevenni, és utána abba a tévhitbe juttatom magam, hogy helyénvaló, amit teszek. Aikkel eddig beszéltem keresztényekkel, ők meg mindig azt mondták, hogy ezt érezni kell. Amióta kiírtam a kérdést megofgalmazodott bennem, hogy tulajdonképpen csak egy másik forrásra van szükségem. Ami kiegészíti a Bibliát. Egy tankönvyre, ami megtanítja ezeket. Viszont puszta imával nem tudom elérni.

#13 csupán az, hogy segítőkész vagyok másokkal nem jelenti, hogy jó keresztény vagyok, nem csak ennyiből áll.

#14 jelenleg úgy érzem, hogy ha sikerül kialakítnaom magamban egy erkölcsi vázat valaminek a segítségével, akkor képes lennék a változásra. Nem tudom, hogy Isten mit néz el és mit nem. Ha mentálisan beteg vagyok, vagy valamilyen személyiségzavarom van, arról én tehetek, és nem hiszem, hogy felmente. De mint írtam, még úgy érzem, hogy tudok változni.

Kaptam már a környezetemből ilyen visszajelzést, igen. Illetve aki a hazugságot kérdezte. Tudom, hogy nem helyes hazudni, nincs bűntudatom, de tudom, hogy nem helyes. Szerencsére nem is nagyon van rá szükségem.

#15 jó gyilkosságra nem készülök, ez való igaz.

2022. aug. 14. 02:07
 18/23 anonim ***** válasza:

# 24 vagyok

"Ha mentálisan beteg vagyok, vagy valamilyen személyiségzavarom van, arról én tehetek, és nem hiszem, hogy felmente."

Arrol nem tehetnel, de szerintem nincs is neked ilyen.

Jo lenne tudni, hogy kb. hany eves vagy (20 vagy 55), gondolom, inkabb fiatalabb.

Szerintem oriasi dolog, hogy ezen gondolkodsz, mert a legtobb ember nem foglalkozik vele, hanem kifogasokat gyart maganak. "Tudom, hogy nem kellene, de mindenki ezt csinalja, keresztenyek sem tartjak be. Ennek ugysincs jelentosege, hogy puskazok, elveszem ezt vagy azt a munkahelyemrol. Behajtok az egyiranyu utcaba, mert ha korbemegyek, sosem érnék haza! Megsertettem valakit, na es, o baja, miert olyan erzekeny." Gondolom, erted. Onigazolasban nagyok vagyunk, keresztenyek is.

Igazad van abban, hogy a Biblia onmagaban nem eleg. Az, hogy "mindent szabad nekem, de nem minden hasznal": errol a reszrol volt mar itt egy kerdes, egy specifikus kora kereszteny kozossegnek szolt, es rajuk, az o konkret viselkedesukre vonatkozott. Viszont jo pelda kicsit arra, hogy a sajat jozan eszunket nyugodtan hasznalhatjuk.

Ha katolikus vagy (es ha jol ertem, igen), a katolikusoknal van egy "tanitohivatal", akik pontosan lefektetik, hogy hogyan kell a Bibliat ertelmezni, hogyan kell elni, mi a bun. Errol dokumentumokat adnak ki, es elerheto a neten, de egy pap is elmondja (bar mondod, hogy aki nalatok van, az felejtos ilyen szempontbol). Pl. bun az is, hogy ha valaki nem oda illo helyen vagy pillanatban elneveti magat. Szerintem ez elvileg jo otlet, rajuk hallgatni, csak tul szigoru szerintem (aki nem katolikus vagyok), es a legtobb katolikus abbol is kivalogatja erzes alapjan, hogy mit tart be, mit nem.

Sok minden ebbol eleted soran alakul ki, valtozhatsz es valtozol is, 55 evesen is. Felig automatikusan zajlik. Tapasztalod, hogy valami mar nagyon nem jo, es fogsz tudni valtoztatni. Ez egy nem megy egyik naprol a masikra.

Nekem az szokott segiteni, hogy arra gondolok, minel kevesebb szenvedest okozzak masoknak, amennyire lehet. Amennyiben rajtam all. Es ez a "masok", ez barki lehet, szomszed, fonok, testverem. Vagy egy egesz embercsoport. Ugy, hogy kozben azert magamnak se artsak. Nem tudom ezt tokeletesen csinalni, de torekszem.

A Bibliaban azt vehetjuk alapnak hogy a legfobb torveny az, hogy szeresd Istent teljes szivedbol, elmedbol stb.- es felebaratodat, mint onmagadat. Ez nem megy, Isten is tudja, de legalabb probaljuk meg, es mar jobb lesz a vilag. Ha rajtad all, hogy egy embertarsadnak tudod a szenvedeset csokkenteni, akkor tedd meg. Masik, hogy vegul harom dolog marad, hit, remeny es szeretet, es ezek kozul a legfontosabb a szeretet. De ez sem megy egyik-naprol a masikra, kiindulasnak azert szerintem eleg.

2022. aug. 14. 08:43
 19/23 anonim ***** válasza:

"Amióta kiírtam a kérdést megofgalmazodott bennem, hogy tulajdonképpen csak egy másik forrásra van szükségem. Ami kiegészíti a Bibliát. Egy tankönvyre, ami megtanítja ezeket."

A Katolikus Egyház Katekizmusát tudom javasolni. A Tízparancsolat is benne van.

2022. aug. 14. 09:06
 20/23 anonim ***** válasza:

19

Igen, a katekizmus. Meg vannak ilyen pápai levelek, enciklikak, vélemények, amelyek onallo dokumentumban is elerhetok.

Tehat Kerdezo, a katolikus egyhazban 3 forrasa van a hitgyakorlasnak: a Szentiras (Biblia), a Szenthagyomanyok es a Magiszterium (a tanito hivatal). A tanito hivatal pl. megmagyarazza, sot felul is irhatja a Bibliat.

Tehat ha elakadtal a Bibliaval, akkor lehet, hogy pont erre van szukseged. A katolikusoknal van egy "lelki tukor" nevu kis konyv is, amit arra hasznalnak, hogy gyonas elott megnezzek, mit kell meggyonniuk. Abban ossze van gyujtve, hogy mit kell es mit nem szabad, tehat pl. "megvigasztaltad-e a szomorkodokat?"

2022. aug. 14. 09:34
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!