Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ábrahámi vallások! Mózes...

Ábrahámi vallások! Mózes valóbban létezhetett, és ő írhatta a Tórát (az utolsó nyolc vers kivételével)? Mikor íródott a Tóra?

Figyelt kérdés

Mi alapján mondhatjuk ezt?

A Quora nevű honlapon olvastam, hogy egy illető azt írta, hogy biztosan nem létezett, és más-más emberek írták különböző részeit. Amúgy ez az illető írt más a vallások meggyőződéseivel ellentétes gondolatot is. Azt is írta, hogy szerinte a legtöbb keresztény, valamint zsidó teológus ma ezt már elfogadja, és csak a nagyon konzervatívak szerint Mózes a Tóra szerzője. Szerinte ez a tudományos álláspont. Interneten azt is olvastam, hogy a különböző részek stílusa eltérő, és valójában az időszámításunk előtti 100-400 között íródhatott, fejezhették be.

Létezett Mózes? Ő írhatta a Tórát? Igaza van ennek a válaszolónak?

2022. júl. 23. 23:59
1 2 3
 21/23 A kérdező kommentje:

#20.

Akkor a tudósok általában miért fogadják el Mózes történetiségét? Még az ábrahámi vallásokkal kritikusak is általában elfogadják, már csak a midianita hipotézis miatt is, miszerint JHVH eredetileg midianita istenség volt, és Mózes vitte el a zsidóknak, illetve az Aton-kultusszal kapcsolatos hipotézisek miatt, miszerint Mózes és a zsidók egy része valójában egy Atont imádták, és az egyiptomi panteon miatt is vezette ki népét Egyiptomból.

Miért ne vonna? Öt vallás a legnagyobb prófétái között tartja számon, beleértve a judaizmust, a kereszténységet, a manicheizmust, az iszlámot, illetve a bahá'í hitet.

Másrészt, ahogy már írtam is rettenetesen részletgazdag élettörténetet láthatunk. Ilyenre alig látunk példát a mitológiai, történelmileg nem létező személyek esetén, és Mózes, Áron, valamint a többi szereplő negatív tulajdonságait, hibáit is feltünteti. Gondoljunk csak a görög mitológiára, a hősök hibáit vagy meg sem említik, vagy csak meghúzzák a háttérben.

Ugyanakkor a frigyládát ki készítette? A főpapok (és a többi áronida, beleértve Flaviust) kinek a leszármazottai, ha nem Ároné?

A Bibliában Istennek számtalan neve van, akkor mindnek külön szerzője van? Ez olyan, mint Lao-ce történelmiségét megkérdőjelezni. Nála is azért teszik egyesek, mert nem írnak róla kortársak. Egyébként Mózesről lehet, hogy írtak, csak nem találtuk meg sőt, az is lehet, hogy megtaláltuk, csak nem ezen a néven említik. Az Izraelt, illetve "JHVH nomádjait" említő templomfalakat, sztéléket már találtunk, csak nem látható az írás összes része a pusztulás, omlás stb. miatt. Viszont az is jellemző volt az egyiptomi történetírásra, hogy a fáraó ellenségeit nem nevezték meg a történetekben. Ezenkívül az is bizonyított, hogy számos közel-keleti nép telepedett át Egyiptom földjére a folyamatos szárasságok, illetve éhség miatt.

Ezenkívül mi előnye lett volna bárkinek abból, hogy kitalál egy írót, ha amúgy a vallás szerint az egészet Isten sugallta? Nézzünk körül a környező népek mitológiáiban! Sehol nincs a mitológiának ilyen nagy prófétája, aki megírja az egészet.

2022. júl. 24. 14:55
 22/23 anonim ***** válasza:

Látom, hogy elbeszélgetsz a saját fantáziáddal :D

Én semmi olyat nem írtam, amiről te idetettél egy falnyi szöveget. De gratulálok, végre le tudtad írni nézőpontod a kérdésről, gondolom ez volt a kérdés kiírásának célja.

2022. júl. 24. 15:00
 23/23 kretens ***** válasza:
27%
Noé is létezett az utolsó jégkorszak végi időben.Az olvadó északi és déli jéksapkák megemelték az atlanti oceán vizszintjét és a mai gibraltárnál ami egy egybefüggő de nem széles hegyvonulat lehetett europa és afrika között áttört a viz.A földközi tenger jelenlegi formája akkoriban még nem létezett.Kisebb nagyobb tavak lehettek csak foltokban a hegyekből lefolyó patakok és folyók táplálták őket.Az olvadó kiterjett jégsapkák amik egészen a kárpát medencéig leértek nem csak olvadtak de párologtak is igy folyamatos eső és viharfelhők keletkeztek és akár egy hónapon keresztül is eshetett bizonyos területeken.A bibliai negyven napos eső teljesen valós esemény lehetett.A kaukázus hegyei megállitották a viz tovább terjedését és kialakult a földközi és a fekete tenger jelenlegi formája.Noé bárkáját nem véletlen hogy ararat-hegyénél találták meg a kaukázus nyugati részén.Az akkori civilizáció mely ezen a területeken élt valóban özönvizként élték meg.Kevés túlélő volt akik vándorolni kényszerültek de feljegyzéseik megmaradtak.A tigris és az eufrátesz folyó jelentős mértékü mérete is a jégkorszak következménye.A túlélők egyes csoportjai itt telepettek le más csoportok a nilus mentén délebre.Én szerintem igy történt és a vallások eredete jóval régebbi korokra nyúlik vissza vagyis a vizözön előtti időkből melynek fejlettségéről nem sokat tudunk.
2022. júl. 25. 23:50
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!