Ábrahámi vallások! Mózes valóbban létezhetett, és ő írhatta a Tórát (az utolsó nyolc vers kivételével)? Mikor íródott a Tóra?
Mi alapján mondhatjuk ezt?
A Quora nevű honlapon olvastam, hogy egy illető azt írta, hogy biztosan nem létezett, és más-más emberek írták különböző részeit. Amúgy ez az illető írt más a vallások meggyőződéseivel ellentétes gondolatot is. Azt is írta, hogy szerinte a legtöbb keresztény, valamint zsidó teológus ma ezt már elfogadja, és csak a nagyon konzervatívak szerint Mózes a Tóra szerzője. Szerinte ez a tudományos álláspont. Interneten azt is olvastam, hogy a különböző részek stílusa eltérő, és valójában az időszámításunk előtti 100-400 között íródhatott, fejezhették be.
Létezett Mózes? Ő írhatta a Tórát? Igaza van ennek a válaszolónak?
#20.
Akkor a tudósok általában miért fogadják el Mózes történetiségét? Még az ábrahámi vallásokkal kritikusak is általában elfogadják, már csak a midianita hipotézis miatt is, miszerint JHVH eredetileg midianita istenség volt, és Mózes vitte el a zsidóknak, illetve az Aton-kultusszal kapcsolatos hipotézisek miatt, miszerint Mózes és a zsidók egy része valójában egy Atont imádták, és az egyiptomi panteon miatt is vezette ki népét Egyiptomból.
Miért ne vonna? Öt vallás a legnagyobb prófétái között tartja számon, beleértve a judaizmust, a kereszténységet, a manicheizmust, az iszlámot, illetve a bahá'í hitet.
Másrészt, ahogy már írtam is rettenetesen részletgazdag élettörténetet láthatunk. Ilyenre alig látunk példát a mitológiai, történelmileg nem létező személyek esetén, és Mózes, Áron, valamint a többi szereplő negatív tulajdonságait, hibáit is feltünteti. Gondoljunk csak a görög mitológiára, a hősök hibáit vagy meg sem említik, vagy csak meghúzzák a háttérben.
Ugyanakkor a frigyládát ki készítette? A főpapok (és a többi áronida, beleértve Flaviust) kinek a leszármazottai, ha nem Ároné?
A Bibliában Istennek számtalan neve van, akkor mindnek külön szerzője van? Ez olyan, mint Lao-ce történelmiségét megkérdőjelezni. Nála is azért teszik egyesek, mert nem írnak róla kortársak. Egyébként Mózesről lehet, hogy írtak, csak nem találtuk meg sőt, az is lehet, hogy megtaláltuk, csak nem ezen a néven említik. Az Izraelt, illetve "JHVH nomádjait" említő templomfalakat, sztéléket már találtunk, csak nem látható az írás összes része a pusztulás, omlás stb. miatt. Viszont az is jellemző volt az egyiptomi történetírásra, hogy a fáraó ellenségeit nem nevezték meg a történetekben. Ezenkívül az is bizonyított, hogy számos közel-keleti nép telepedett át Egyiptom földjére a folyamatos szárasságok, illetve éhség miatt.
Ezenkívül mi előnye lett volna bárkinek abból, hogy kitalál egy írót, ha amúgy a vallás szerint az egészet Isten sugallta? Nézzünk körül a környező népek mitológiáiban! Sehol nincs a mitológiának ilyen nagy prófétája, aki megírja az egészet.
Látom, hogy elbeszélgetsz a saját fantáziáddal :D
Én semmi olyat nem írtam, amiről te idetettél egy falnyi szöveget. De gratulálok, végre le tudtad írni nézőpontod a kérdésről, gondolom ez volt a kérdés kiírásának célja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!