Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ábrahámi vallások! Mózes...

Ábrahámi vallások! Mózes valóbban létezhetett, és ő írhatta a Tórát (az utolsó nyolc vers kivételével)? Mikor íródott a Tóra?

Figyelt kérdés

Mi alapján mondhatjuk ezt?

A Quora nevű honlapon olvastam, hogy egy illető azt írta, hogy biztosan nem létezett, és más-más emberek írták különböző részeit. Amúgy ez az illető írt más a vallások meggyőződéseivel ellentétes gondolatot is. Azt is írta, hogy szerinte a legtöbb keresztény, valamint zsidó teológus ma ezt már elfogadja, és csak a nagyon konzervatívak szerint Mózes a Tóra szerzője. Szerinte ez a tudományos álláspont. Interneten azt is olvastam, hogy a különböző részek stílusa eltérő, és valójában az időszámításunk előtti 100-400 között íródhatott, fejezhették be.

Létezett Mózes? Ő írhatta a Tórát? Igaza van ennek a válaszolónak?

2022. júl. 23. 23:59
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
38%
Mózes 5. könyvében nem is egy alkalommal Mózesről 1-es szám harmadik személyben beszél a szerző. Tudom, mert a vallási fundamentalistákkal és az ateistákkal ellentétben én végig is olvastam. Gondolkojunk józan paraszti ésszel, mért tett volna ilyet Mózes? Szerintem nem ő írta. Ennek tudatában is elfogadom mint szentírást a többi bibliai könyvvel együtt.
2022. júl. 24. 09:57
 12/23 tgt ***** válasza:
62%
11-es: Ez nagy felfedezés, de ha tényleg végigolvastad volna, tudnád, hogy Mózes mind az öt könyvében egyes szám harmadik személyben ír önmagáról. Ez nem azt jelenti, hogy nem ő írta ezeket a könyveket. Egyszerűen ezt a módot választotta a közlésnek.
2022. júl. 24. 10:05
 13/23 anonim ***** válasza:
38%

#12 Csakhogy Mózes az 5. könyvében "...halt meg Mózes, az ÚR szolgája, Móáb földjén, az ÚR akarata szerint. És eltemette őt a völgyben, Móáb földjén, Bét-Peórral szemben. Senki sem tudja még ma sem, hogy hol van a sírja." (5. Mózes 34:5-7)

Ezt nem írhatta Mózes saját magáról.

2022. júl. 24. 10:13
 14/23 tgt ***** válasza:
Valóban, Mózes a saját halálát nem tudta megírni. Szokás volt, hogy ha egy szerző meghal, a környezete beleírja a műbe a halálát, és lezárja a művet. Így kerülhetett bele Mózes könyvébe Mózes halála.
2022. júl. 24. 10:17
 15/23 A kérdező kommentje:

#13.

Az utolsó 8 verset a zsidó rabbik többsége szerint Józsué írta.

2022. júl. 24. 12:06
 16/23 A kérdező kommentje:

#13.

Ezzel nem nagyon találtál fel semmit.

A zsidó szóbeli hagyomány is ezt mondja.

2022. júl. 24. 12:07
 17/23 A kérdező kommentje:

Ugyanakkor a világtörténelem valaha történt legnagyobb átverése lenne, ha kiderülne, hogy minden hamis.

A zsidóknak volt egypár remek történetírójuk, beleértve mondjuk Josephus Flaviust (zsidó nevén: Joszéf ben Mattitjáhu), fontos, hogy ő történetíró volt, tehát mindent kendőzetlenül leírt, nem pedig bibliamagyarázó. Erre utal Jézus története is, akit akkoriban a szenteskedő írástudók próbáltak a lehető legrosszabb fényben beállítani. Flavius leírta például Jézus történetiségét, ugyanakkor arról nem igazán írt, hogy valaha is lett volna egy lázadás az új vallás ellen. Mivel a Tóra tulajdonképpen a judaizmus alapja. A babiloni fogság sem volt olyan hosszú, egy jó 60 év. Élhettek még olyanok is, akik saját maguk emlékeztek rá, hogy ilyen hagyomány előtte soha nem létezett. Kétlem, hogy bárki is elhitte volna közülük, hogy de, ők pedig igenis Mezopotámiából származnak, voltak Egyiptomban, volt egy Mózes nevű vezérük, meg volt egy milliárd királyuk, prófétájuk, mindez úgy, hogy előtte senki nem hallott az egészről. Ma sem hinne nekem senki, ha kitalálnám és egy könyvben leírnám, hogy egy jó 4000 éve volt egy próféta Skandináviában, aki ezt és azt csinált, én meg az utódja vagyok, ha erről senki nem hallott a világon előttem.

Ha erre a mitológia a válasz, akkor szintén nem helytálló. A görögöknél, rómaiaknál sem egy év alatt épült fel az a sok minden, hanem jó ezer évek alatt.

Ha a Tóra befejezését egyesek Kr. e. 100-300 közé teszik, akkor erről miért nincs semmiféle irat a történetíróktól? Miért nem írja senki, hogy ez, meg az a rész ekkor került bele? Flavius például rettenetesen részletes leírásokat ad sok dologra a zsidók történetét illetően. Miért pont ezt hagyta volna ki?

Másrészt ott a papok, különösen a főpapok ügye: mégis hogy vezették volna vissza a családfájukat egyenes ágon Áronhoz, ha amúgy ő nem is létezett? Kijelölök hasra ütésszerűen egy csoportot, és azt mondom, hogy ti lesztek a papok, a többi meg alátok van rendelve? Miért nem lázadt fel senki, ha elvileg tudták, hogy nem létezett semmiféle Áron?

Másrészt a mára már bizonyított történeteket, például Szodoma és Gomora városainak pusztulását, miért csak ekkor, jó idő elteltével írták volna le? Sokáig hitték a régészek, hogy csupán mitikus helyek voltak, mert sehol máshol nem írnak róluk, egészen addig, amíg fel nem tárták mind a kettőt, és valóbban hasonló lehetett a pusztulásuk, mint ahogy a Biblia írja.

2022. júl. 24. 12:43
 18/23 A kérdező kommentje:
Meg elkülöníteni a forrásokat az alapján, hogy hány nevet használ Istenre? Könyörgöm... Ha én az édesapámat egy írásomban sokszor édesapámnak, sokszor apámnak, sokszor atyámnak, sokszor papámnak hívom, akkor minimum négy szerzője lesz az írásomnak...??
2022. júl. 24. 12:48
 19/23 A kérdező kommentje:
Másrészről sok régész szerint Mózes története rendkívül, sőt túl meggyőző. A neve tényleg egyiptomi, maga a történetleírás tényleg a korabeli egyiptomi életmódot tükrözi. Az élettörténete szintén rendkívül részletesen van leírva, beleértve a hibáit is, ami a mitológiai hősökre nem igazán jellemző. A mitológiai hősöknél jellemzően az élet bizonyos periódusai vannak leírva, a hibákat pedig gyakran nem is írják le.
2022. júl. 24. 13:22
 20/23 anonim ***** válasza:
37%
Nem valószínű, hogy Mózes írta le, sokkal inkább a zsidó hagyomány részeként éltek ezek a történetek és később vetették papírra. De ez nem von le semmit a benne foglalt hitigazságok értékéből.
2022. júl. 24. 14:23
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!