Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ábrahámi vallások! Mózes...

Ábrahámi vallások! Mózes valóbban létezhetett, és ő írhatta a Tórát (az utolsó nyolc vers kivételével)? Mikor íródott a Tóra?

Figyelt kérdés

Mi alapján mondhatjuk ezt?

A Quora nevű honlapon olvastam, hogy egy illető azt írta, hogy biztosan nem létezett, és más-más emberek írták különböző részeit. Amúgy ez az illető írt más a vallások meggyőződéseivel ellentétes gondolatot is. Azt is írta, hogy szerinte a legtöbb keresztény, valamint zsidó teológus ma ezt már elfogadja, és csak a nagyon konzervatívak szerint Mózes a Tóra szerzője. Szerinte ez a tudományos álláspont. Interneten azt is olvastam, hogy a különböző részek stílusa eltérő, és valójában az időszámításunk előtti 100-400 között íródhatott, fejezhették be.

Létezett Mózes? Ő írhatta a Tórát? Igaza van ennek a válaszolónak?

2022. júl. 23. 23:59
1 2 3
 1/23 A kérdező kommentje:
2022. júl. 24. 00:03
 2/23 A kérdező kommentje:
Mondjuk nem értem mi értelme lett volna kitalálni, hogy Mózes létezett, ha egyszer nem...
2022. júl. 24. 00:08
 3/23 A kérdező kommentje:
Olvastam olyat is, hogy a legkésőbbi időpont a fogság időpontja, amikor a Tóra keletkezhetett.
2022. júl. 24. 00:38
 4/23 A kérdező kommentje:
Mondjuk erre meg az vetődik fel bennem, hogy miért hitték volna el a fogságból visszatért zsidók a történeteket, ha világos volt, hogy az egész kamu.
2022. júl. 24. 00:42
 5/23 anonim ***** válasza:
56%

Szia,

A felvilágosodás ideje óta mindig is voltak emberek akik késztetést éreztek arra, hogy megkérdőjelezzenek mindent ami a Szentírással és Istennel kapcsolatos. Idővel aztán ezek a dolgok mindig a visszájára sültek el, mert kiderült, hogy tényleg léteztek a Bibliai szereplők, tényleg akkor éltek amikorra a Biblia datálja őket, és tényleg az történt amit a Biblia ír.

Nyilván ugyanez a helyzet Mózessel is, ajánlom szíves figyelmedbe az új kronológia fogalmát a régészetben: [link]

Üdv. Péter

2022. júl. 24. 01:30
 6/23 A kérdező kommentje:

Szia!

Akkor, ha jól értem a dokumentális hipotézis is egy ilyen próbálkozás csak, és nem igazán van jelentőssége?

[link]

Itt olvastam, hogy vannak tudósok, akik ebben hisznek. De sok helyre kiterjesztik, többek között a tízparancsolatra is, amit egyesek a Kr. e. 7. századra datálnak, míg mások szerint egyik forráshoz sem köthető, hanem más helyekről úgy emelték be.

Köszönöm a válaszod! :-)

2022. júl. 24. 03:39
 7/23 anonim ***** válasza:
59%

Szia,

Hát nagy reményem, hogy egyszer tényleg előkerül a frigyláda benne a két kőtáblával, amit a Biblia szerint az Isten a saját ujjával írt. Ez nyilván helyretenné a sok okoskodást. Szerintem nonszensz elvárás egy olyan írástól hogy teljesen egységes maradjon amit évszázadokon keresztül másoltak, és mindig aktualizáltak, az adott környezetben élő emberek számára. Tudtad például, hogy a sok okostojás azért tolta el a Biblia által pontosan meghatározott kivonulási dátumot több mint 200 évvel későbbre mert egy egyiptomi város nevét aktualizálta a szöveg? Hát ennyit az okoskodásokról.

A Tízparancsolat elég egyedi ahhoz, hogy bárki azt feltételezze róla, hogy más helyekről úgy emelték be. Mondhatni tökéletes törvényszerűségeket mutat be, melyek nyilvánvalóan egy magasabb intelligencia gondolatai. Nem véletlen hogy szinte senki nem képes tökéletesen betartani.

Üdv. Péter

2022. júl. 24. 04:00
 8/23 anonim ***** válasza:
18%

Kedves kérdező, mivel a vallás kategóriában írtad ki a kérdésed, ezért a kérdésedre csak a szentírás hitelességét megerősítő választ várhatsz. Esetleg pár kamikaze hozzászóló lehetséges, de ezek mind a sárba lesznek lepontozva azonnal az elhivatott hívők által, akik így kívánják kompenzálni, hogy a Bibliát sem olvasták végig.

Akit érdekel a bibliakutatás, az már találkozott az általad felvetett problémával és tudja, hogy meglehetősen erős a konszenzus a területen dolgozó szakértők oldalán, miszerint Mózes sosem létezett, fiktív személy.

Itt egy (szerintem) érdekes írás a témában:

[link]

De a wikipédia cikke is elég egyértelműen fogalmaz: [link]

Nyilván ugyanez a helyzet Mózessel is, ajánlom szíves figyelmedbe az új kronológia fogalmát a régészetben: [link]

Az 5-ös hozzászóló (Péter) nem mondott igazat, amikor ezzel igyekezett félrevezetni:

"mindig is voltak emberek akik késztetést éreztek arra, hogy megkérdőjelezzenek mindent ami a Szentírással és Istennel kapcsolatos. Idővel aztán ezek a dolgok mindig a visszájára sültek el, mert kiderült, hogy tényleg léteztek a Bibliai szereplők, tényleg akkor éltek amikorra a Biblia datálja őket, és tényleg az történt amit a Biblia ír."

Állítását nem tudja bizonyítani, miszerint így lenne, ugyanakkor az ellenkezőjére bőven létezik bizonyíték. Szerintem csak tájékozatlan, nem gondolom, hogy szándékosan vezetett volna félre, mert ha ő igaz hívő, akkor tudja, hogy Isten szemében a hazugság bűn.

2022. júl. 24. 09:36
 9/23 anonim ***** válasza:
32%
Bocsánat, az iménti hozzászólásomba véletlen benne maradt Péter referenciája: "Nyilván ugyanez a helyzet Mózessel is..."
2022. júl. 24. 09:40
 10/23 anonim ***** válasza:
32%

"mindig is voltak emberek akik késztetést éreztek arra, hogy megkérdőjelezzenek mindent ami a Szentírással és Istennel kapcsolatos. Idővel aztán ezek a dolgok mindig a visszájára sültek el, mert kiderült, hogy tényleg léteztek a Bibliai szereplők, tényleg akkor éltek amikorra a Biblia datálja őket, és tényleg az történt amit a Biblia ír."

Ha ez így lenne, akkor a Bibliát ma nem a vallás részlegen találnánk, hanem a történelmi művek között.

A Biblia nagyrésze nincs igazolva. Nincs bizonyíték Ábrahám létezésére, aki három vallás ősatyja is. A szülővárosát bizonyították, de őt magát nem. Az ilyen bibliai szereplőkre, mint Sámson, Sámuel, Ruth tudomásom szerint nincs a Biblától független történelmi forrás. Arról nem is beszélve, hogy Noé történetét, vagy azt, hogy i.e. 539 után egy pogány birodalomba nevezettek a JHVH tiszteletet (Dániel 6) már igazolni sem kell, mert tudjuk, hogy ezek nem szó szerinti történetek. Az egyik egy szimbolikus történet, a másik egy novella.

Ami az Ùjszövetséget illeti, ha elfogadjuk Jézust történelmi személynek, akkor az evangéliumokban lévő életének mozzanatait nem lehet hitelesítési. Sehol sincs feljegyezve például a kánai menyegző története. Az apostolok nevét is csak a keresztény hagyomány őrizte meg, ha jól tudom, római forrásokban nincs bent, pedig Pál elvileg római polgár volt.

2022. júl. 24. 09:50
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!