Mózes felesége, Midián papjának lánya, Cippóra tényleg fekete bőrű volt? Milyen vallású volt Mózes felesége?
Olvastam több helyen, hogy fekete volt Mózes felesége, illetve a midianiták is feketék voltak sőt. Mi volt a vallása Mózes feleségének, illetve a midianitáknak? Azt tudom, hogy ők is Ábrahámtól származnak, pontosabban a második feleségétől, gyermekeit pedig a sivatagnak engedte.
Igaz, hogy Mózes felesége néger, legalábbis fekete bőrű volt? Milyen vallást követtek a midianiták?
Annyit tudni, hogy Mózesnek volt egy etióp vagy kushita felesége (Szám 12:1). Hogy ez Cippórával volt-e azonos, nem tudom. De az etiópok/kusiták valóban fekete vagy elég sötét bőrűek, bár nem az a szubszaharai csoport, akiket általánosan "négerként' azonosítunk, vonásaik erős közel-keleti és egyiptomi hatást mutatnak.
Etióp nők:
Szudáni (kusita) nők:
nyilván akkoriban nem feltétlenül így határolódtak el ezek a rasszok, ezért is lehet, hogy a különböző fordítás hol etiópnak, hol kusitának írják Mózes feleségét.
Azt el felejtettem mondani, csak érdekességként, hogy Etiópiában máig létezik egy nagyon ősi zsidó kisebbség, akik már Jézus idejében is már évszázadok óta ott éltek (tehát nem a diaszpórával kerültek oda), és ők az egyetlen zsidó irányzat, amelyik monasztikus hagyományokkal bír (tehát apátságaik és szerzeteseik vannak).
#2.
Kusita volt? Nem is tudtam... Köszi! :-)
De hogy találkozott vele?
A kusiták, és a núbiaiak ugyanazok, vallásuk, kultúrájuk, társadalmuk, életmódjuk rettenetesen hasonlított az egyiptomihoz, ugyanolyan fejlett nép volt, tudósaik, hieroglifáik (az övéket a mai napig nem fejtette meg senki, pedig próbálkoztak) stb. volt. Viszont a bőrük sokkal feketébb volt a mai etiópokénál, szudániaknál, szinte korom feketék voltak:
Mai leszármazottaik:
Aztán sokszor keveredtek egyiptomiakkal, volt núbiai származású egyiptomi fáraó is, meg keveredtek arabokkal is, és más nem ennyire látszanak az eredeti vonásaik, a kultúrájuk is szinte feledésbe merült, néhány kisebb csoport (a koptokhoz hasonlóan) őrizte meg identitását.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!