Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért fontos a bemerítkezés?

Miért fontos a bemerítkezés?

Figyelt kérdés

Sokat gondolkoztam ezen a bemerítkezéses dolgon, római katolikus létemre, és valmiért mindig is jobbnak tartottam, mint a csecsemő korban történő keresztelést.

De nem is ez a lényeg.

A bemerítkezéssel kapcsolatosan. Úgy néz ki tehát a folyamat, hogy (sokféle bemeritkezést láttam már youtubeon egyébként) a bemerítkezni kívánt személy beleáll mondjuk egy nagy medencébe és alámerítkezik, úgy hogy teljesen ellepje a víz, majd ezután ugye visszatér a felszínre.

Általában szokott lenni melletük valaki, aki segítkezik ebben.

És ugye ez tulajdonképpen abban segít, tudomásom szerint, hogy az újonnan hitrejutott ember magamögött hagyja régi életét és azzal együtt minden bűnét és tiszta lappal új életet kezdhessen Krisztussal karöltve.

Noha én nem merítkeztem be soha így szabályszerűen mégis ezzel a vízalá merülős dologgal kapcsolatosan van egy tapasztalatom.

Mindig amikor fürdök vagy zuhanyzom(a lényeg, hogy az egész testemet éri víz), azután tökre úgy érzem magam mintha ismét újászülettem volna és lepergett volna rólam mindig addigi bűnöm és ismét erősen érzem a Szentlélek jelenlétét az életemben.

De tényleg, ezt teljesen komolyan mondom.

Ezzel csak arra akartam felhívni a figyelmet, hogy magának a víznek úgy látszik elég nagy szerepe van az életünkben, illetve a hitéletünkben.

Ez csak személyes tapasztalat, de számomra nagyon érdekes.

2022. júl. 19. 22:12
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
0%

Jézus halálával és feltámadásával kezdődik az új szövetség!

Az utolsó vacsora csak előrevetítése volt az új szövetségnek. Nem akkor történt a konkrét szövetség kötés. Ugyanúgy, ahogyan az asszony, aki megkente Jézus testét a drága kenettel, a temetésére nézve tette azt, pedig Jézus még élt akkor.

Egyébként az utolsó vacsora az egyiptomi kivonulás óta létező ünnepe volt a zsidóknak. Ez előképe volt Jézus kereszthalálának és áldozatának. Évről évre ismétlődött, mégsem akkor történt a szövetség kötés. Visszautalt az egyiptomi szabadulásra, és prófétikusan előrevetítette Jézus halálát és áldozatát. Ekkortól kezdődik csak az új szövetség!

Lehet, hogy a Bibliában a 4 evangélium az Újszövetség nevű kötetbe került, de igazából csak a végük, a Jézus halála és feltámadása utáni részek tartoznak ide.

2022. júl. 20. 20:41
 12/19 anonim ***** válasza:
#11 akkor sem opció mindenkinek a bemeritkezés, sőtt a zsidók szerint önmagában még bemerittkezés sem elég mellé körül is kell metélni a pucád ha férfi vagy, Nőknek nem kell.
2022. júl. 20. 20:50
 13/19 anonim ***** válasza:
100%

"Ez a kehely az új szövetség az én véremben, amely értetek kiontatik."

Tehát az utolsó vacsorán kötötte az új szövetséget Jézus.

Elhiszem, hogy egy szektában hallottál valami hülyeséget és most azt hiszed, hogy te vagy a legjelentősebb teológus a világon, de ettől még nem lesz így.

2022. júl. 20. 20:52
 14/19 anonim ***** válasza:
0%

#2-es, Stefán válaszát annyival kiegészíteném, hogy a Szent Szellemet nem kapjuk meg automatikusan a bemerítkezéskor! Ott van Filep samáriai esete (Apcsel 8). Hittek Filep prédikálására, be is merítkeztek, de senkire sem szállt még le a Szent Szellem. Az apostoloknak kellett oda menniük, hogy ez is megtörténjen.

De ott van Pál efézusi esete is (Apcsel 19). Hívőknek gondolta a tanítványokat, akikkel Efézusban találkozott, és azt kérdezte tőlük, hogy vettek-e Szent Szellemet, miután hívőkké lettek! Amikor feltette nekik ezt a kérdést, nem tudta, hogy csupán Keresztelő János tanítványai voltak!

Ráadásul vannak esetek, amikor a bemerítkezést megelőzi a Szent Szellem keresztség. Például Kornéliusz és családja esete (Apcsel 10). Ők voltak az első nem zsidók, akikre kitöltetett a Szent Szellem. Ez egy jel volt Istentől, hogy be lehet őket is meríteni, mert Isten elfogadta a nem zsidókat is.

Hallottam egy prédikátortól, hogy gyerekek esetében szokta ezt alkalmazni. Ha megkapják a Szent Szellem keresztséget, akkor biztosan be lehet őket meríteni.

Érdemes elolvasni Müller György: "A biblia bemerítkezés" című bizonyságtételét. Például itt:

[link]

Ha komolyabban érdekel a dolog, írj privátot!

2022. júl. 20. 21:13
 15/19 anonim ***** válasza:

és mivan akit elüt egy kocsi mielőt megkapná szent szelem keresztséget? elkárhozik?

2022. júl. 20. 21:20
 16/19 anonim ***** válasza:
0%
#13 "mely értetek kiontatik" = "értetek ki fog ontatni". Jövő idő.
2022. júl. 20. 21:48
 17/19 anonim ***** válasza:

Olvasd el mit ír a Biblia azokra vonatkozóan, akik akár egy pontot is meghamisítanak benne, te egy egész kis szót tettél bele. Nem szerepel benne az, hogy "fog".

Jézus azt mondja, hogy az a kehely, amit éppen fog, és a vérré vált bor, ami éppen benne van, az új szövetség.

2022. júl. 20. 22:17
 18/19 anonim ***** válasza:
#1 sivatagban is van néhol egy két folyó ahova be lehet meritkezni. szerinted jézus hol élt? nem egzotikus helyen történt ez az egész ?
2022. júl. 21. 14:04
 19/19 A kérdező kommentje:

15-ös

Habár ne mvagyok sem teológus, sem vallásszakértő, sem semmi más, akinek a szavára adni lehetne és még hívő is kb csak egy éve vagyok, de abban biztos vagyok, hogy Istennek az ilyen esetekre is van terve/megoldása.

Hiszen mindenható, és a Bibliából tudhatjuk, hogy nála semmi sem lehetetlen.

Ha Isten valakit megakar menteni, akkor ilyen piti dolgok nem húzhatják keresztül az ő számításait véleményem szerint. Persze, ez csak az én véleményem, és tudom azt is, hogy emberi felfogással egy autóbaleset nyilván nem egy aprócska dolog, de azért Isten mégis csak Isten. Meggyőződésem, hogy van terve az ilyen helyzetekre is.

2022. júl. 21. 14:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!