Mi Keresztelő János keresztségének az ószövetségi háttere?
"Miért keresztelsz tehát, ha te nem vagy a Krisztus, sem Illés, sem a próféta?"
Ezt kérdezték Jánostól a farizeusok, tehát tudniuk kellett valahonnan. De honnan? Hol van ilyen az Ószövetségben?
A János féle bűnbánati keresztségnek szerintem nincs különösebb ószövetségi háttere, talán a rituális mosakodást lehetne említeni.
A krisztusi keresztségnek az ószövetségi előképe az özönvíz.
Szerintem a Felkentbe való bemerítkezés előképe inkább a tengeren való átkelés volt az Egyiptomból való meneküléskor, az 1Korinthus10 szerint. De ez csak mellékszál.
A jánosi bemerítést talán azért nem furcsálták, ahogy az első válaszoló is írta, mert maga a víz alá merülés általi tisztulás egy létező koncepció a törvényben. Az ott szereplő utasítások kiterjesztése/változtatása olyan módon, hogy nem kizárólag a megjelölt esetekben, hanem úgymond önkéntesen tisztuljanak az emberek már igényel valamilyen extra felhatalmazást. Ezért kérdezik, hogy kinek gondolja magát János. A héber gondolkodásban a Messiás, Illés az előfutár, illetve a Mózeshez hasonló, megígért próféta lehet csak jogosult ilyen módosítást csinálni.
#3 "maga a víz alá merülés általi tisztulás egy létező koncepció a törvényben"
Hol van ilyen a törvényben?
Kérdező,
Tudtommal minden helyen, ahol tisztátalanságból kell megtisztulni, azt mondja a parancsolat, hogy meg kell mosódni vízben (pl. 4Mózes 19. fejezetben számos alkalommal). A héber kifejezés értelme "áztat, mos, fürdet", illetve rokon nyelvekben a szótő "elárad, túlcsordul" jelentésű. Az sem véletlen valószínűleg, hogy a jeruzsálemi templom körül kialakított rituális tisztulásra szolgáló helyek medencék voltak, amikben el lehet merülni. Szerintem ezek alapján lehet azt gondolni, hogy a törvény szerinti "lemosása" a rossznak össze van kötve a vízbemerítkezéssel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!