Miért fontos a bemerítkezés?
Sokat gondolkoztam ezen a bemerítkezéses dolgon, római katolikus létemre, és valmiért mindig is jobbnak tartottam, mint a csecsemő korban történő keresztelést.
De nem is ez a lényeg.
A bemerítkezéssel kapcsolatosan. Úgy néz ki tehát a folyamat, hogy (sokféle bemeritkezést láttam már youtubeon egyébként) a bemerítkezni kívánt személy beleáll mondjuk egy nagy medencébe és alámerítkezik, úgy hogy teljesen ellepje a víz, majd ezután ugye visszatér a felszínre.
Általában szokott lenni melletük valaki, aki segítkezik ebben.
És ugye ez tulajdonképpen abban segít, tudomásom szerint, hogy az újonnan hitrejutott ember magamögött hagyja régi életét és azzal együtt minden bűnét és tiszta lappal új életet kezdhessen Krisztussal karöltve.
Noha én nem merítkeztem be soha így szabályszerűen mégis ezzel a vízalá merülős dologgal kapcsolatosan van egy tapasztalatom.
Mindig amikor fürdök vagy zuhanyzom(a lényeg, hogy az egész testemet éri víz), azután tökre úgy érzem magam mintha ismét újászülettem volna és lepergett volna rólam mindig addigi bűnöm és ismét erősen érzem a Szentlélek jelenlétét az életemben.
De tényleg, ezt teljesen komolyan mondom.
Ezzel csak arra akartam felhívni a figyelmet, hogy magának a víznek úgy látszik elég nagy szerepe van az életünkben, illetve a hitéletünkben.
Ez csak személyes tapasztalat, de számomra nagyon érdekes.
Én holnap is bemerítkezem az uszodába, jó dolog, jót tesz az egészségnek, kövesd a példám.
A többi amit írtál, hülyeség.
Akit egyszer megkereszteltek, azt nem kell még kétszer, háromszor, sokszor. Ne keverd a keresztség szentségét a Keresztelő Szent János féle bűnbánati keresztséggel. Utóbbi az csak egy jelképes tett, míg a Krisztus által elrendelt keresztség vízzel és Szentlélekkel történik, teljesen mindegy, hogy 1 cl víz ér vagy 3 hektó liter. Nem a víz mennyiségétől leszel megkeresztelve. Szerinted a sivatagban hogy keresztelnek?
Isten nem toldozgatja foldozgatja a bűnös ember életét, hanem teljesen új életet ad. Jézus a Jn 3:3-ban világosan megmondta Nikodémusnak, hogy újjá kell születnie víztől és lélektől. "Aki nem születik víztől és Lélektől, nem láthatja meg az Isten Országát." Nem csak a kivételesen rossz embereknek kell újjászületniük, hanem mindenkinek: senki sem fogja meglátni Isten Országát, vagyis senki sem üdvözül, aki nem születik víztől és Lélektől. A Biblia továbbá kimondja, hogy a keresztelőben az ember Jézus halálának a részese lesz. Jézus halálában való részvétel nélkül nincs bűnbocsánat. Igen, Isten valószínűleg azért teremtette olyannak a vizet, amilyennek, hogy ezzel is segítsen megérteni, hogy a víznek kizárólagos szerepe van a bűnöktől való megtisztulásban. Az ószövetségben ott vannak a keresztelő előképei: Noé a vízen keresztül menekült meg a világot sújtó ítélettől (vízözöntől, ennek a képmása a keresztség, amely lelkileg megment, lásd 1Pt 3:21). Mózes a vízen keresztül mentette meg a zsidókat a fáraó serege elől. Mózes egyértelműen Jézus előképe volt, tehát Jézus is a vízen keresztül menti meg az embereket a bűneik következményétől, a lelki haláltól, vagyis az Istentől való elszakítottságtól. Oda el kell jutnia mindenkinek, aki üdvözülni akar, hogy lelkileg/szellemileg halott a bűnei miatt, és újjá kell születnie. Sokakat megtéveszt az ördög, vagy megtévesztenek akár jószándékú vallásos emberek is, hogy az életüket lehet toldozgatni, foltozgatni. Nem. A Biblia egyértelmű, hogy halott vagy a vétkeidben, és egy halottat el kell temetni. A víz alá tehát el kell temetni azt, aki vagy. A keresztelőben nem csak meghalsz Krisztussal együtt, hanem fel is támadsz Krisztussal együtt (Kol 2:12), tehát utána már nem te fogsz élni, hanem Krisztus fog élni benned. Utána már nincs hatalma rajtad az ördögnek, hogy bűnök fogságában tartson.
De a keresztelőnek vannak előfeltételei. Többek között kell hozzá hit, megtérés, és Jézus Úrrá tétele az életedben, és hajlandónak kell lenned bármit feladni Istennek, amit ő kér tőled, hiszen Jézus is feladta érted az életét a kereszten. Nyilvánvaló, hogy egy pár napos csecsemő sem hitre, sem megtérésre nem képes, sem újjászületésre nincs szüksége, mert sosem vétkezett.
Azonkívül Jézus Péter apostolnál hagyta a kulcsokat az Isten Országába való bejutáshoz. Ez egyértelműen az ApCsel 2-re való utalás, ahol Péter megnyitotta az utat Isten Országába, megalakult az egyház. Olvasd el az ApCsel 2-t, és remélhetőleg elég világos lesz, hogy komoly feltételei voltak és vannak annak, hogy ki juthat be Isten Országába, az egyházba. Péter apostol a Szentlélek által beszél, és ezeket mondja: "Péter így válaszolt: Térjetek meg, és keresztelkedjetek meg mindnyájan Jézus Krisztus nevében bűneitek bocsánatára, és megkapjátok a Szentlélek ajándékát." (keresztelkedjetek meg - a görög baptizmó szó alámerítést jelent). A keresztelőben megtisztul az ember a bűneiből, és egy tiszta testbe már be tud költözni a Szentlélek, aki azután vezetni is fog azon az úton, amely a test feltámadásáig tart.
Természetesen tisztában vagyok vele, hogy a nagy többség, aki ezt olvassa, ellen fog állni, és nem fog hinni, hiszen ez a radikális kijelentés egyben azt is jelenti, hogy gyakorlatilag az összes nagy felekezet, római katolikusok, reformátusok, evangélikusok mind elveszettek, és ha meghalnak, a bűneikben halnak meg, örökre elszakadva Istentől. De sajnálom, és a Bibliának hiszek, nem a vallásos embereknek, még akkor sem, ha nagyon tekintélyesek és magas pozícióban vannak.
üdv, Stefán
Sajnos amit írsz ugyanúgy karhozatba vezet, korulmetelkedes nélkül nincs udvosseg. A nemi szerved elo bőrét körül kell metelni es ez orok szovetseg, bemeritkezes onmagaban nem sokat ér
Amúgy mi van ha valakit elut a kocsi mielott be tudna meritkezni? Elkarhozik? Pedig tud rola hogy be kell de szerencsétlenül balesetet szenved zebrán.
Érdekes és ördögi elgondolás, hogy egyesek (#2) a víz mennyiségétől várják saját megváltásukat.
"Jézus is a vízen keresztül menti meg az embereket a bűneik következményétől, a lelki haláltól, vagyis az Istentől való elszakítottságtól"
Nálunk katolikus hittanon azt tanították, hogy kereszthalálával váltott meg minket. Ezek szerint téged vízzel.
na igen , ott a jobb lator esete neki nem volt ideje bemerítősdit játszani mégis üdvözült.
meg akik korházba vannak halálos betegek ők se tudnak felpattani elutazni dunáig ahol Jézus belenyomja a fejüket a vizbe.
szoval szerintem ez a bemeritkezés csak aakor oopcio ha van rá lehetőséged
Egyszer olvasd el az utolsó vacsorán elhangzottakat, meg fogsz lepődni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!