Istentől elrendelt sorsunk van?
Pl. Isten szabja meg mennyi ideig élünk, milyen beteséggel születünk, stb...valakinek csak 1 napot szán mondjuk. Valakinek egy abortuszt stb?
Már előre elrendeltetett a sorsunk?
"Mielőtt megalkottalak anyád méhében, már ismertelek; mielőtt megszülettél volna, fölszenteltelek, és prófétául rendeltelek a nemzetek
javára." (Jeremiás 1:5)
"Látták szemeid; könyvedben minden meg volt írva, a napok is, amelyeket nekem szántál, bár még egy sem volt meg belőlük."
"Látták szemeid az én alaktalan testemet, és könyvedben ezek mind be voltak írva: a napok is, a melyeken formáltatni fognak; holott egy sem volt még meg közülök."
Két fordítás (zsoltárok 139 16)
Tehát olyannak gondolod mintha több idővonal lehetőség lenne a jövőben és a döntéseinkkel kiválasztunk egyet. A kiválasztott fixálódik a többi meg eltünik. Így múltból 1 van jövőből pedig sok lehetséges
Jól értem?
Igen ,valahogy így gondolom.
Figyeld az időutazás is pont ugyan ilyen kell legyen egy negyedik dimenzió, amit megnyitsz ,hogy 3. személyként tudj cselekedni téren és időn kívül, még abba az időbe nem ugrasz amibe vissza vagy előre akarsz utazni.Ez a tér semlegesnek kell legyen a tértől és időtől de a jelenben kell maradjon ,hogy a harmadik személy amely utazik emlékezzen az útra.Én mást nem tudok ebből levonni ,hogy mindég csak a jelennel tudunk változtatni a jövőn.
Ezzel a felvetéssel nekem az a problémám hogy Isteb akkor mit lát az időből?
Ha minden kezdetét nézzük akkor rengeteg lehetséges jövő van. Ha a végét akkor pedig csak egy. Isten melyiket látja?
Ha csak az elöbbit az olyan mintha több idősík lenne minden döntésünknél és mind létezne.
Ha mind kettőt az olyan mintha csak az utóbbit látná.
Ha az utóbbit látja akkor pedig lényegébben számára olyan mintha nem is lenne szabad akaratunk. Mintha minden előre határozott lenne.
Másik kérdés ami felmerült bennem hogy ha több idővonal van mert minden döntésünk újat hoz létre, akkor a jövőbe utazás esetén melyik idővonalba érkeznénk?
Mondjuk szerintem két fajta időutazás lehetséges.Ugye az egyik a fenti ,a masik egy gép amely előre vagy visszafelé indítja el az időt még meg nem áll ahol te beállítottad.De abban nem fogsz 3. személyben ott maradni.Sőt valószínű ,hogy ugyan úgy fog minden lejátszódni ha pl a múltba mész vissza,és félő hogy egy felakadt lemez lesz az időben.Vagyis folyamatosan visszaugrunk majd a multba.
Legegyszerűbben úgy érthető ez meg ,hogy van a filmlejátszó.
Ugye a film alatt van az a vonalzó amelyel bekalkulálhatod az időt.
Na most kétféle képpen tudod a filmet előre vagy hátra tekerni.Fogod az egeret( időbép) és azt a kis pöcköt előre hatra mozgatod.Így kocskákba felgyorsítva meglátod a filmet, majd egy pontba elhelyezed és a cselekvés megint folytatódik onnan.De ez csak az időn és téren történhet meg.És harmadik személyben nem.
És van egy olyan módszer ,hogy nem mozgatod a pöcköt hanem az egérrel rákattintasz egy helyre az időn és téren.Na ez már csak harmadik személyben történhet meg.De ehhez ki kell egy negyedik dimenzióba lépned de a jelenbe maradnod.
Bonyolult ez az Isten fogalom.Sokn valami emberalaknak hiszi ezt amely ítélkezik.De szerintem ez egyfajta erő, amely az anyagra hatva tud kibontakozni vagy elérni valami féle végcélt.Nem tudom.Én valhogy úgy értem ezt az időutazást is ,hogy ha belepiszkálunk a múltba vagy a jövőbe ,az ugye megnyit egy masik dimenziót, de egy bizonyos idő után a zavar vissza áll az eredeti állapotába ,csak egy bizonyos szakaszt átukgrik és másképp történik, de vissza fog térni az eredeti állapotába.Kissé mint egy gumiszallag amely kinyújtott állapotba van és megrántjuk és az elkezd rezegni.A rezgések a különféle utakat jelzik, még vissza nem áll az eredeti nyugalmi állapotába.
Tehát szerintem van szabadakarat de a végcélja ennek egy pontba végződik...
A 33. ban feltett kérdéseimre nem válaszoltál.
Lehet elsiklottál felete nem tudom vagy csak én nem értettem meg a válaszod.
Például arra a kérdésre hogy Isten hogy látja a dolgokat mert ő időn kívüli ugye (részletesebben a 33. válaszban).
A cselekedetekben látja meg.Nem az idő számít vagy az anyag,hanem a cselekvés.Ott van az anyag.Magában az anyag nem mozog csak energiával.
Mondjuk van egy elméletem ,hogy mi a végcélja ennek.Hogy a végén minden anyag eggyé válik , és lenyugszik minden.Tehát nem lesz se tér ,se idő.Remélem tudtam adni választ a kérdésedre.
"Magában az anyag nem mozog csak energiával."
Az anyag is energia
"A cselekedetekben látja meg.Nem az idő számít vagy az anyag,hanem a cselekvés."
De a cselekvéshez kell idő is. A cselekvés magában értelmetlen. Fontos a hely és az idő is.
"Van az életnek egy végcélja, és a halandó emberek cselekedeteivel egyre közelebb fog érni ehhez a célhoz.Tehát nem maga az ember a lényeg hanem a cél elérése, hogy kiteljesüljön, bármi is az..."
Nem tudom milyen vallású vagy.
De ha egy olyan istennel számolunk aki bármire képes akkor és a cél a lényeg akkor mi értelme megteremteni az utat? Akkor logikusabb lenne csak a célt megteremteni. Emberek nélkül is képes rá mivel mindenre képes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!