Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Szívbe írt törvények vagy...

Szívbe írt törvények vagy próféták? Melyik lehet a valószínűbb?

Figyelt kérdés

Ha jól tudom, a keresztények úgy tartják, hogy Isten a legfőbb törvényeit az emberek szívébe írta, (lelkiismeret). Ez által képes az ember üdvösségre jutni még akkor is, ha sose hallott Istenről, Jézusról.

A muzulmánok szerint Allah sok-sok ezer prófétát küldött, minden egyes kis és nagy néphez. Viszont a Korán is csak a bibliai prófétákat említi, ezekről a sok-sok ezer prófétáról semmi se maradt fenn.

Melyik lehet a valószínűbb verzió?

2022. júl. 10. 13:45
1 2 3 4
 31/36 anonim ***** válasza:

"A lelkiismeretet el lehet veszteni, elhalványítani a hangját, ha valaki következetesen ellene cselekszik. Ezt csak úgy plusszban írom, nem neked szól."

De ha Isten művét ennyire könnyen el lehet halványítani vagy akár törölni és egy egyszerű betegség is képes azt eltüntetni akkor az egész lelkiismeret mintha csak tanult lenne.

Ha egy betegség képes a lelkiismeretet eltörölni akkor az valami testi dolog lesz. Pont mint ahogyan a tanult dolgot felülírjuk amikor ellene cselekszünk.

2022. júl. 11. 13:42
 32/36 anonim ***** válasza:
50%

Szerintem olvasd el Szókratész védőbeszédét. Jézus előtt élt 400 évvel. Ő "fedezte fel" a lelkiismeretet (amit daimónnak nevezett) és hogy arra kell hallgatni.

Alapozhatjuk az etikánkat a humanizmusra, "minden dolgok mértéke az ember" alapon (nincs Isten). És alapozhatjuk az etikánkat arra, hogy Isten létezik és kinyilatkoztatta az akaratát (Jézus által).

Az embernek ki kell alakítania, meg kell választania a világnézetét, ami alapján él.

2022. júl. 11. 14:00
 33/36 anonim ***** válasza:

"Az embernek ki kell alakítania, meg kell választania a világnézetét, ami alapján él."

Az oké. De pont úgy ahogyan manapság nem értelmezik Ádám és Éva történetét sem szó szerint mert tudjuk hogy nem úgy történt ugyan ilyen módon miért mondanánk azt hogy Isten kinyilatkoztatta az akaratát az emberek szabad akaratában ha látjuk hogy ez nem így van.

2022. júl. 11. 14:16
 34/36 anonim ***** válasza:
50%

Isten nem az emberek szabad akaratában nyilatkoztatta ki az akaratát. A keresztény tanítás szerint az ember bűnre hajlik, „nincs bűntelen ember, egyetlenegy sem.". Az emberek többsége érzi, amikor igazságtalan a másik emberrel, hogy az rossz. Ez a lelkiismeret. Igen, a lelkiismeretre hat a nevelés. Az oviban meg kell magyarázni Pistikének, hogy nem helyes elvenni a másik játékát. Felnőtt emberként, már kétesélyes, hogy hogyan fog viselkedni, internalizálta e az erkölcsi nevelési szabályokat, vagy elveszi a másik vagyonát, s valahol lelke mélyén tudja, hogy az rossz, de nem érdekli.

Hogy hogyan látod a világot, azt te alakítod ki magadnak, keresés útján. Én írtam az 1-es választ és néhány jó forrást, érdemes elolvasni, átgondolni őket.

Mikor olvastam az Újszövetséget, kiemelkedő szellemiségűnek találtam Jézust, és egyéb dolgok is az irányba mutattak, hogy igazat állított (Isten küldte). Ezek az egyéb dolgok: csodák, feltámadás, próféciák beteljesítése, kiemelkedő erkölcsiségű élet.

2022. júl. 11. 14:50
 35/36 anonim ***** válasza:

Amit leírtál abból nem láttom hol jönn be Isten a lelkiismeretbe.

Ha beleírta volna a lélekbe ha ezt tényleg így kell érteni akkor Pistike már az oviban tudta volna hogy nem szabad elvenie.

"egyéb dolgok is az irányba mutattak, hogy igazat állított (Isten küldte)."

Attól még egyáltalán nem biztos hogy helyes az az értelmezés miszerint Isten hatással lenne az ember lelkiismeretére.

Mint írtam nem ez lenne az első amiről megváltoznak a nézetek mert bizonyított lesz hogy az egyik nem igaz.

2022. júl. 11. 17:27
 36/36 anonim ***** válasza:

Ahogyan ígértem, idemásolom egy jelentős 20. századi muszlim vallástudós véleményét a kérdéssel kapcsolatban.

Nem vitázni akarok a keresztényekkel, éppen ellenkezőleg úgy érzem az Iszlám gyakorlatilag ugyanazt vallja a kérdésről mint a kereszténység.

"Az emberi értelem igazi próbatétele az lenne, ha minden külső

vezetés nélkül saját tudására és erőfeszítésére lenne bízva, hogy

megtalálja magának a helyes és az igaz utat. Ebben az esetben azok,

akik saját éleselméjűségük és fáradozásuk által megtalálták az igazságot s a helyes utat, eredményre jutnának és üdvözülnének, míg

mások, akik nem jutottak ilyen felismerésekre, kudarcot vallanának.

Isten azonban szolgáival szemben kegyet gyakorolt, megkímélte az embereket egy ilyen nehéz próbatételtől. Irgalma gyanánt közülük

származó férfiakat küldött el hozzájuk, (prófétákat) akiknek igaz tudást adott tulajdonságairól, s megmutatta nekik az utat, amelyen az ember az Ő

tetszéséhez és az örök üdvösséghez juthat. Ugyanígy helyes tudással

ruházta fel őket a Túlvilági élet jelentőségéről és okáról, s megparancsolta nekik, hogy ezt a tudást adják tovább az embereknek. Ezek a

kiválasztott emberek Isten küldöttei és prófétái. Ezt a tudást Istentől

sugallat útján kapták. A könyvet, amely ezt a tudást tartalmazza,

Isten könyvének, vagy Isten szavának nevezik."

ABU-L-A’LÁ MAWDUDI

"Az iszlám alapelvei" könyve, 28-29. oldalak.

Ebből világosan kiderül hogy az ember képes lehet próféták nélkül is eljutni az Istenhez vezető útra. Ezzel én egyetértek.

2022. júl. 11. 22:31
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!