Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Szívbe írt törvények vagy...

Szívbe írt törvények vagy próféták? Melyik lehet a valószínűbb?

Figyelt kérdés

Ha jól tudom, a keresztények úgy tartják, hogy Isten a legfőbb törvényeit az emberek szívébe írta, (lelkiismeret). Ez által képes az ember üdvösségre jutni még akkor is, ha sose hallott Istenről, Jézusról.

A muzulmánok szerint Allah sok-sok ezer prófétát küldött, minden egyes kis és nagy néphez. Viszont a Korán is csak a bibliai prófétákat említi, ezekről a sok-sok ezer prófétáról semmi se maradt fenn.

Melyik lehet a valószínűbb verzió?

2022. júl. 10. 13:45
1 2 3 4
 1/36 anonim ***** válasza:
27%

Próféták, tanítók közt is van különbség. Szerintem Jézusnál, etikai kérdésekben, nincs nagyobb tanító. Mondjuk az ő tanításaihoz Istennel való kapcsolat is szükséges, nem emberi izomból megy.

Hasonlítsd össze a tanítókat, a mellettük szóló érveket és az alapján ajánlok választani.

Néhány jó forrás:

Lao Ce: Tao Te King (Weöres Sándor versfordításában)

Kulananda: Buddhizmus

Albert Schweitzer: A keresztyénség és a világvallások (Albert Schweitzer a gondolkodó c. könyvben)

Újszövetség/Zsoltárok könyve

Én még megkerülhetetlennek tartom Szókratészt is (persze ő csak második helyezett nálam Jézus mögött) Szerencsétlen Jézus előtt élt, legalább ráláthatsz, meddig juthat el valaki, a legjobb, úgy, hogy nem ismeri Jézus tanításait.

Szókratész védőbeszéde

Phaidón

2022. júl. 10. 14:35
 2/36 anonim ***** válasza:
0%

"Korán is csak a bibliai prófétákat említi"

Ez így nem igaz. Suaib és Dhul Kifl próféták pèldául nem szerepelnek a Bibliában.

2022. júl. 10. 17:45
 3/36 A kérdező kommentje:
Suaib nem más, mint Jetró, Midián papja, tehát szerepel a Bibliában. Dhul Kifl már nehezebb, mert a Koránban összesen kétszer van említve, ha jól értettem és nem lehet pontosan beazonosítani személyét. Több iszlám hittudós szerint Ezékielről van szó, így viszont ő is szerepel a Bibliában. Még ha nem is Ezékiel lenne (ahogy az iszlám hittudósok egy része gondolja) és nem szerepelne a Bibliában, akkor is az összesből egy kivétel. Remélem, hogy ez nem zavarta meg annyira a kérdésem értelmezését, hogy ne lehessen rá válaszolni.
2022. júl. 10. 17:58
 4/36 anonim ***** válasza:
50%

Az Iszlám szerint az ember természetes állapota hogy hanif. Pusztán a természet megfigyelésével is eljuthatsz arra hogy csak Egyetlen Isten létezik.

A Korán csak könnyebbség neked, kegyelem mert nem kell önálló erőfeszítést tenned csak elolvasnod.

Tehát a kérdésedre a válasz:igen szívbe írt törvények alapján üdvözülhetsz.

2022. júl. 10. 18:04
 5/36 anonim ***** válasza:
0%

De könnyebb a dolgod ha a Koránt követed, mert így a Sátán nem tud letéríteni téged az igaz útról.

De lényegében önállóan is eljuthat bárki Istenhez, csak nehezebben.

2022. júl. 10. 18:10
 6/36 A kérdező kommentje:

#4-5

Megpróbálom újra akkor. A kérdés az, hogy Isten az emberi szívbe írta törvényeit vagy minden néphez küldött összességében sok-sok ezer prófétát, akikről semmi nem maradt fenn a bibliai személyeket kivéve, melyeket a Korán is megnevez. Melyik lehet a valószínűbb?

A kérdés onnan született, hogy egy muszlim hozzászóló váltig állította, Isten minden néphez küldött prófétákat, akik mind feledébe merültek a bibliai prófétákon kívül és nem az ember szívébe írta főbb törvényeit, hanem ezek az elfeledett próféták közölték.

2022. júl. 10. 18:19
 7/36 anonim ***** válasza:
50%

Helyzet az hogy mindkét àllítás igaz. Prófétákra szükség volt hogy az eltévelyedett embereket helyes útra tereljék.

De emellett az is lehetséges hogy valaki teljesen önállóan eljusson Istenhez. Mondjuk én ezt hogy "szívedbe írta" így èrtelmeztem: egyedül is képes vagy megtalálni Istent csak sokkal nehezebb és kockázatosabb.

Érthető- e mire gondolok ?

2022. júl. 10. 18:26
 8/36 KZitus ***** válasza:
100%

Szia

"A kérdés az, hogy Isten az emberi szívbe írta törvényeit vagy minden néphez küldött összességében sok-sok ezer prófétát, ...."

Valóban nagyon sok prófétát használt fel Isten, amikor közölni akart fontos dolgokat a népének, főleg ha eltértek a Törvénytől. Megpróbálta visszatéríteni gonosz útjaikról. Pl, ezt írja erről a Biblia:

2Krónikák 24:20, 21

Isten szelleme pedig rászállt Zakariásra, Jójada pap fiára. Ő odaállt a nép elé, és így szólt hozzájuk: „Ezt mondja az igaz Isten: »Miért szegitek meg Jehova parancsolatait? Nem fogtok sikerrel járni! Mivel elhagytátok Jehovát, ő is elhagy titeket.«” Azok viszont összeesküdtek ellene, és a király parancsára megkövezték Jehova házának udvarán."

Nehémiás 9:26

Ámde engedetlenné váltak, és fellázadtak ellened, hátat fordítottak törvényednek. Megölték prófétáidat, akik figyelmeztették őket, azért hogy visszavezessék őket hozzád, és nagyon tiszteletlenül cselekedtek.

Nem változott ez a helyzet, Krisztus is idézett az Írásokból, amikor lenézett Jeruzsálemre: "Jeruzsálem, Jeruzsálem! Megölöd a prófétákat, és megkövezed azokat, akiket hozzád küldtek! Milyen gyakran akartam egybegyűjteni a gyermekeidet, ahogyan a tyúk a szárnya alá gyűjti a csibéit! De ti nem akartátok." Lukács 13:34

Viszont például a keresztény Pál apostol azt írta, hogy még azok közül is, akik Isten kinyilatkoztatott törvénye nélkül élnek, néhányan „természettől a törvény dolgait cselekszik”. Miért? Mivel ’bizonyságot tesz arról az ő lelkiismeretük’ Róma 2:14, 15:

"Mert amikor a nemzetekből valók, akiknek nincsen törvényük, saját maguktól azt teszik, amit a törvény mond, akkor bár nincs törvényük, önmaguk a törvény maguknak. Ők maguk mutatják meg, hogy a törvény lényege be van írva a szívükbe, miközben a lelkiismeretük velük együtt tanúskodik, és a saját gondolataik vádolják vagy éppen mentegetik őket."

Ennek ellenére a lelkiismeret nem jelez mindig, amikor kellene. Az emberi tökéletlenség miatt hajlamosak vagyunk arra, hogy olyat tegyünk, amiről tudjuk, hogy helytelen. Pál elismerte: „gyönyörködöm az Isten törvényében a belső ember szerint; de látok egy másik törvényt az én tagjaimban, mely ellenkezik az elmém törvényével, és engem rabul ád a bűn törvényének, mely van az én tagjaimban” Róma 7:22, 23. Ha túl gyakran engedünk a helytelen hajlamoknak, akkor a lelkiismeretünk talán fokozatosan elérzéketlenül, és végül nem jelzi többé, hogy az ilyen viselkedés helytelen.

2022. júl. 10. 20:04
 9/36 anonim ***** válasza:
95%

"A muzulmánok szerint Allah sok-sok ezer prófétát küldött, minden egyes kis és nagy néphez. Viszont a Korán is csak a bibliai prófétákat említi, ezekről a sok-sok ezer prófétáról semmi se maradt fenn."

Ennek tudatában van még kétség, hogy a muzulmán verzió a kevésbé valószínűbb? Allah minden néphez és nemzet küldött prófétát, de a Szentkönyve, ami az egész emberiségnek szól, csakis a közel-keleti prófétákat említi? Persze, nagyon hihető...

2022. júl. 10. 20:38
 10/36 anonim ***** válasza:
0%

"Ha jól tudom, a keresztények úgy tartják, hogy Isten a legfőbb törvényeit az emberek szívébe írta, (lelkiismeret). Ez által képes az ember üdvösségre jutni még akkor is, ha sose hallott Istenről, Jézusról."

Akkor mi szükség volt a sok zsidó prófétára akiket a Biblia megemlít név szerint ha minden ember szívébe írta Isten a törvényeket? Másik kérdés hogy ha Isten a legfőbb törvényeit az emberek szívébe írta, miért kellett kiirttatni sok népet a Biblia szerint? Akkor mégsem volt elég a szívbe írni? Sőt, mi szükség volt Jézus tanítására ha ott van mindenki szívében a törvény? Szóval megnit a szokásos ellentmodások a keresztény tanításban.

2022. júl. 11. 01:09
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!