Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A zsidók miért neveztek ki...

A zsidók miért neveztek ki sátáni, pokoli lényeknek kánaánita istenségeket?

Figyelt kérdés

Például Belzebub, Belfegor, Azazél, a gyermekáldozatot követelő istenségek stb.

Ők előtte kánaánita istenek voltak, a zsidók pedig a honfoglalás után a saját vallásukban a lehető legmocskosabb színben tüntették fel őket. A zsidó Poklot, a bűnökért való vezeklés, majd a bűnöktől való megtisztulás helyét, a gehinomot is arról a szakadékról nevezték el, ahol előtte a kánaániták a gyermekeiket feláldozták.

Miért?

2022. júl. 6. 18:12
 71/108 anonim ***** válasza:
0%

"Miért lenne senki által nem ismert? Az adott nép egész biztos ismerte. Ábrahám is egy senki által nem ismert próféta, amikor kelta környezetben említették a hittérítők."

Miért lenne ismert? Jézust a zsidók például nagyrészt elutasították és a zsidó források nem is írnak róla vagy csak alig. Ábrahám az egész közel-keleten ismert volt. Meg egyébként is ha írna a Korán egy ismeretlen prófétáról te egyből behazudnád hogy csak egy kitalált nem létező személy.

"A Korán szerint, tegyük hozzá. Bár még ebben se vagyok teljesen biztos."

Akkor a saját Bibliádat sem ismered mert a Biblia szerint is Ábrahám és Izmael az arabok ősatyjai.

"Hol írja a Korán, hogy Izmael a mekkai (vagy más környékbeli) politeisták prófétája volt? Egyáltalán ugyanazok éltek még ott Mohamed idejében, mint Ábrahám idejében? Ezt is erősen kétlem."

Mi az hogy politeisták prófétája? :) Ilyen nincs. A Korán szerint a prófétákat egy adott néphez küldték. A Korán szerint pedig Ábrahám és Izmael is próféták.

2022. júl. 9. 18:36
 72/108 anonim ***** válasza:
100%

"Miért lenne ismert?"

Talán mert Isten/Allah üzenetét közvetítette, valószínűleg le is jegyezte, még ha a Korán szerint elferdítve is, de ezek megmaradhattak, stb...

"Ábrahám az egész közel-keleten ismert volt."

Mutass nekem ilyen Korántól független forrást, amiben említik.

"Meg egyébként is ha írna a Korán egy ismeretlen prófétáról te egyből behazudnád hogy csak egy kitalált nem létező személy."

Miért hazudnám be? Ne magadból indulj ki. A Korán csak bibliai prófétákról ír, ezek más írásokban is szerepelnek. Ha írna az inkákhoz érkezett prófétáról, akkor az inka forrásokban is említve volna az adott személy. Már hiteles lenne a jelenleg teljesen hiteltelen Korán.

"Akkor a saját Bibliádat sem ismered mert a Biblia szerint is Ábrahám és Izmael az arabok ősatyjai."

Azt vontam kétségbe, hogy Izmael próféta volna. A Biblia szerint nem volt az. Sőt Ábrahámot se említi a Biblia, hogy próféta volt.

"Mi az hogy politeisták prófétája? :)"

Te írtad, én csak éltem az általad írt kifejezéssel.

2022. júl. 9. 19:55
 73/108 anonim ***** válasza:
0%

"Talán mert Isten/Allah üzenetét közvetítette, valószínűleg le is jegyezte, még ha a Korán szerint elferdítve is, de ezek megmaradhattak, stb..."

Egyáltalán nem biztos. Ahogy mondtam Jézusról is csak a Biblia ír. A zsidó források alig említik egy két mondatban.

"Mutass nekem ilyen Korántól független forrást, amiben említik."

Ez komoly? Például a Biblia.

"Miért hazudnám be? Ne magadból indulj ki. A Korán csak bibliai prófétákról ír, ezek más írásokban is szerepelnek. Ha írna az inkákhoz érkezett prófétáról, akkor az inka forrásokban is említve volna az adott személy. Már hiteles lenne a jelenleg teljesen hiteltelen Korán."

A Korán például ír olyan bibliai személyekről akiket prófétának tart de a keresztények nem. Tehát még ezek esetében sem hiszed el hogy próféták pedig szerepelnek a Bibliában. Mások esetében meg kapásból behazudnád hogy csak egy kitalált nem létező személy vagy ha létező akkor meg azt mondanád nem is próféta.

"Azt vontam kétségbe, hogy Izmael próféta volna. A Biblia szerint nem volt az. Sőt Ábrahámot se említi a Biblia, hogy próféta volt."

Na erről beszélek.

Egyébként sokat elmond hogy ti keresztények még egy ilyen alapkérdésben sem tudtok egyet érteni. Ugye a másik keresztény válaszoló azt mondja Isten minden néphez küldött prófétát te meg azt mondod csak a zsidókhoz.

2022. júl. 9. 20:30
 74/108 anonim ***** válasza:

"Egyáltalán nem biztos. Ahogy mondtam Jézusról is csak a Biblia ír. A zsidó források alig említik egy két mondatban."

És? Mohamed se szerepel a hindu iratokban, nem teljesen értem, hogy ezzel mire akarsz kilyukadni. Van itt potenciálisan több ezer próféta, legalább egy felmutatható lenne. De nincs.

"Ez komoly? Például a Biblia."

Független forrást kértem, a Biblia nem Korántól független forrás, mivel ugyanazokat a történeteket dolgozza fel. Ha az arabok ősatyja, sőt prófétájuk, akkor mutass például arab forrásokat.

"A Korán például ír olyan bibliai személyekről akiket prófétának tart de a keresztények nem."

Igen, mivel Mohamed nem ismerte kellően a Bibliát ehhez, nem volt se keresztény teológus, se zsidó rabbi. Mert megsúgom, a zsidók se tartják prófétának azokat, akiket a keresztények nem.

"Mások esetében meg kapásból behazudnád hogy csak egy kitalált nem létező személy vagy ha létező akkor meg azt mondanád nem is próféta."

Újfent magadból indulsz ki. Mint írtam, számomra ez bizonyítaná, hogy a Korán jelentős része nem a Biblia egy silány koppintása.

"Egyébként sokat elmond hogy ti keresztények még egy ilyen alapkérdésben sem tudtok egyet érteni. Ugye a másik keresztény válaszoló azt mondja Isten minden néphez küldött prófétát te meg azt mondod csak a zsidókhoz."

Nem azt mondtam, hogy csak a zsidókhoz küldött, mert láthattad, azt se vitattam, hogy Jónást (aki amúgy zsidó volt neve alapján is) Ninivébe küldte. Viszont a Biblia nem ír arról, hogy minden néphez küldött volna Jahve. Tehát nem állíthatom azt, hogy küldött. A másik válaszoló vagy nem ismeri kellően Isten szavát, vagy beleszövi saját elképzeléseit is. Ez az ő dolga, engem nem is izgat.

2022. júl. 9. 21:12
 75/108 tgt ***** válasza:
51%

A próféta olyan ember, aki Isten üzenetét közvetíti a népnek. Az ókorban ezerszámra voltak próféták, sőt prófétaiskolák is voltak.

Mivel Isten minden népet meg akar menteni, joggal feltételezhetjük, hogy minden nép számára volt mondanivalója. Ezt a mondanivalót pedig hogyan máshogy adhatta volna át, mint próféták útján?

Jónás könyvében látjuk, hogy a pogányokhoz is küldött prófétát. Azt is tudjuk, hogy, volt nem zsidó próféta is.

Szóval kiolvasható a Bibliából, hogy minden népben volt olyan ember, aki Isten üzenetét közvetítette.

2022. júl. 9. 21:38
 76/108 anonim ***** válasza:

"Szóval kiolvasható a Bibliából, hogy minden népben volt olyan ember, aki Isten üzenetét közvetítette."

Ezt jó lenne, ha a Bibliából is idéznéd. Mert ilyen igével még nem találkoztam benne. Ahogy egyébként a történelem se támassza alá állításod. Mivel ha Isten minden néphez küldött volna prófétákat, akkor a föld több különböző helyén kellett volna fennmaradnia legalább részleteiben ugyanannak az üzenetnek. Ilyen viszont nincs.

2022. júl. 9. 21:46
 77/108 tgt ***** válasza:

A próféta néha csak egy-egy üzenetet ad át. Apró kiigazításokat tesz, figyelmeztet, aztán visszavonul. Az is lehet, hogy csak egy személlyel közöl valami fontos dolgot, ennyi a feladata.

Az előző kommentben levezettem, hogy miért következik a Bibliából, hogy egy népet sem hagyott magára. Ha szerinted nem így van, akkor mást gondolunk erről.

2022. júl. 9. 22:02
 78/108 anonim ***** válasza:
50%

"És? Mohamed se szerepel a hindu iratokban, nem teljesen értem, hogy ezzel mire akarsz kilyukadni. Van itt potenciálisan több ezer próféta, legalább egy felmutatható lenne. De nincs."

Ha az a nép akihez érkezett szinte nem is ír Jézusról akkor ebből az következik hogy általában nem sok minden maradt fenn ezekről a prófétáktól. Szerintetek Jézus maga Isten mégis a zsidó nép meg sem említi. Arról nem is beszélve hogy a Jézus előtti időkben nem is nagyon tudták volna leírni.

"Független forrást kértem, a Biblia nem Korántól független forrás, mivel ugyanazokat a történeteket dolgozza fel. Ha az arabok ősatyja, sőt prófétájuk, akkor mutass például arab forrásokat."

Ábrahám 4-5 ezer éve élhetett vagy legalább is ezt tartják. Ebből a korszakból nincs is írásos emlék. Ti keresztények is arra hivatkoztok hogy Jézus idejében még nem tudták leírni a dolgokat ezért nem maradt fenn semmi az 1. századból de te azt kéred mutassak írásos forrást 4-5 ezer évvel korábbról.

"Igen, mivel Mohamed nem ismerte kellően a Bibliát ehhez, nem volt se keresztény teológus, se zsidó rabbi. Mert megsúgom, a zsidók se tartják prófétának azokat, akiket a keresztények nem."

És szerinted nem tudta volna megkérdezni a zsidókat és keresztényeket hogy kiket tartanak prófétának a Bibliából? :) Főleg úgy hogy a rokonságában volt még keresztény pap is. Szóval ez elég nevetséges állítás keresztények részéről. Nyilván a Bilabial is azért ír róluk mert próféták.

"Újfent magadból indulsz ki. Mint írtam, számomra ez bizonyítaná, hogy a Korán jelentős része nem a Biblia egy silány koppintása."

Ismerem a hazug keresztények észjárását. Akkor meg behazudnátok hogy nem csak a Bibliáról másolt hanem más könyvekből is.

"Nem azt mondtam, hogy csak a zsidókhoz küldött, mert láthattad, azt se vitattam, hogy Jónást (aki amúgy zsidó volt neve alapján is) Ninivébe küldte."

Nem te mondtad azt hogy Isten nem küldött más népekhez prófétát hanem az emberek szívébe írta a dolgokat?

"Viszont a Biblia nem ír arról, hogy minden néphez küldött volna Jahve. Tehát nem állíthatom azt, hogy küldött. A másik válaszoló vagy nem ismeri kellően Isten szavát, vagy beleszövi saját elképzeléseit is. Ez az ő dolga, engem nem is izgat."

Ő ugyanazt állítja rólad. Egyébként ez a Biblia hibája hogy nem közöl egyértelműen egy ilyen fontos információt. Ez is bizonyítja hogy a Biblia össze vissza lett hamisítva. Eredetileg biztos hogy írta hogy minden néphez ment próféta de ezt kivették belőle az emberek.

"Ahogy egyébként a történelem se támassza alá állításod. Mivel ha Isten minden néphez küldött volna prófétákat, akkor a föld több különböző helyén kellett volna fennmaradnia legalább részleteiben ugyanannak az üzenetnek. Ilyen viszont nincs."

Ezt a kérdést két részletben érdemes vizsgálni. Egy elméleti és egy gyakorlati kérdésben. Elméletben az iszlám szerint minden néphez érkezett próféta és ezt le is írja a Korán. A Biblia viszont nem írja és csak zsidó prófétákról beszél. A gyakorlati része pedig a dolognak az hogy megnézzük más vallásokban vannak-e egyértelmű azonosságok az iszlámmal ami igazolja hogy más népekhez is érkezett próféta. Ha így teszünk megállapítható hogy egyértelmű azonosságok vannak az iszlám és más vallások között.

2022. júl. 10. 09:23
 79/108 anonim ***** válasza:
100%

"Ha az a nép akihez érkezett szinte nem is ír Jézusról akkor ebből az következik hogy általában nem sok minden maradt fenn ezekről a prófétáktól. Szerintetek Jézus maga Isten mégis a zsidó nép meg sem említi."

De ez hülyeség. Az Újszövetség könyveit is zsidók írták :D

"Arról nem is beszélve hogy a Jézus előtti időkben nem is nagyon tudták volna leírni."

Miért ne tudták volna? Már sokkal régebben is tudtak írni. Ráadásul Mohamed is 7 évszázaddal Jézus után élt, a köztük lévő időben is lehettek volna próféták, amit le is tudtak volna írni, ha ezek léteztek volna.

"Ábrahám 4-5 ezer éve élhetett vagy legalább is ezt tartják. Ebből a korszakból nincs is írásos emlék."

Természetesen már ebből az időszakból is vannak korai írásos emlékek. Érved itt megbukott. Ráadásul terjedhetett szájhagyományon át is, amit később jegyeztek le. Mózes is sokkal később jegyezte le a történetet.

"Ti keresztények is arra hivatkoztok hogy Jézus idejében még nem tudták leírni a dolgokat ezért nem maradt fenn semmi az 1. századból de te azt kéred mutassak írásos forrást 4-5 ezer évvel korábbról."

Sose hivatkozunk erre, ne beszélj félre. Honnan szeded ezt a sok baromságot?

"Nyilván a Bilabial is azért ír róluk mert próféták."

Továbbra se azok. A Biblia nem nevezi őket prófétának, tehát nem próféták.

"Ismerem a hazug keresztények észjárását. Akkor meg behazudnátok hogy nem csak a Bibliáról másolt hanem más könyvekből is."

Ez nem hazugság, az arab mitológia egy részét is beleszőtte, lásd dzsinnek. Viszont azt nem írtam, hogy könyvekből másolt, szóval ne hazudozz rólam. A történeteket valószínűleg hallomásból ismerte.

"Nem te mondtad azt hogy Isten nem küldött más népekhez prófétát hanem az emberek szívébe írta a dolgokat?"

Újra kérlek, ne hazudozz. Azt írtam, hogy nem küldött minden néphez. Te előszeretettel forgatod ki sátáni módra mások szavait.

"Ő ugyanazt állítja rólad."

Nem tudom mit állít rólam és nem is érdekel. Viszont ő se tudta idézni a Bibliából, hogy Isten minden néphez küldött volna. Ahogy te se tudtad ezt igazolni, hiába állítja a Korán.

"Eredetileg biztos hogy írta hogy minden néphez ment próféta de ezt kivették belőle az emberek."

Szánalmas hazug vagy. Ha biztos írta, akkor tudod bizonyítani is. Tedd meg.

"Ha így teszünk megállapítható hogy egyértelmű azonosságok vannak az iszlám és más vallások között."

Ilyet se tudtál még mutatni, csak bemásoltál pár szarságot iszlám oldalakról, előadva, mintha saját kutatásod eredménye lenne. Ráadásul röhejes érveket hoztál akkor is.

2022. júl. 10. 13:09
 80/108 anonim ***** válasza:
0%

"De ez hülyeség. Az Újszövetség könyveit is zsidók írták :D"

Mikor leírták már egy külön vallásnak számított a kereszténység. A Judaizmus forrásaiban kb nem is szerepel Jézus csak annyit ír a Talmud Jézusról hogy a pokolban fog égni. Tehát még az a vallás ahova eredetileg érkezett Jézus alig ír róla és az is negatív. És más prófétákról is tudjuk hogy üldözték őket.

"Miért ne tudták volna? Már sokkal régebben is tudtak írni."

Hát nem. Az első írásos emlékek is kb 5 ezer évesek és ugye nem minden népnél volt jelen az írás.

"Ráadásul Mohamed is 7 évszázaddal Jézus után élt, a köztük lévő időben is lehettek volna próféták, amit le is tudtak volna írni, ha ezek léteztek volna."

Lehettek volna de nem voltak. Jézus és Mohamed időszaka a prófétaság vége.

"Természetesen már ebből az időszakból is vannak korai írásos emlékek. Érved itt megbukott. Ráadásul terjedhetett szájhagyományon át is, amit később jegyeztek le. Mózes is sokkal később jegyezte le a történetet."

Igen a legkorábbi írásos emlékek tehát kb ekkor alakulhatott ki az írás de nem minden népnél. Tehát elég nagy butaság ebből az időszakból írásos emléket követelni.

"Sose hivatkozunk erre, ne beszélj félre. Honnan szeded ezt a sok baromságot?"

Ne hazudozz. Mikor ez a téma és megkérdezem, miért nincs semmi írásos emlék az első századból az Újszövetséget illetően és a 2. századból is csak nagyon kevés, mindig az a keresztények válasza hogy nem volt tartós papír amire le tudták volna írni. De akkor miért nincs 1. századi Újszövetségi szöveg?

"Továbbra se azok. A Biblia nem nevezi őket prófétának, tehát nem próféták."

Akkor miért ír róluk a Biblia? Az úgy elég logikátlan hogy ír prófétákról meg ír egyszerű emberekről. Logikusabb hogy próféták. Ebben is a Korán állítása logikusabb mint a Biblia.

"Ez nem hazugság, az arab mitológia egy részét is beleszőtte, lásd dzsinnek. Viszont azt nem írtam, hogy könyvekből másolt, szóval ne hazudozz rólam. A történeteket valószínűleg hallomásból ismerte."

De hát most is behazudtad hogy arab mitológiából másolta :) Szóval most bizonyítottad hogy ha írna például indiai prófétáról akkor behazudnád hogy a hinduizmusból másolta. Amúgy meg szerinted a dzsinneket az arab mitológiából vette át akkor a júdeizmus meg a zsidó mitológiából vette át a démonokat és angyalokat?

"Újra kérlek, ne hazudozz. Azt írtam, hogy nem küldött minden néphez. Te előszeretettel forgatod ki sátáni módra mások szavait."

Nem te vagy a 46-os? Ezt írtad: "Egyébként a Biblia szerint nincs szükség arra, hogy minden néphez érkezzenek próféták. Isten a legfőbb parancsokat az emberek szívébe írta,"

És az mit jelent nálad hogy nem küldött minden néphez? Kihez küldött? Hazug keresztény vagy te is.

"Viszont ő se tudta idézni a Bibliából, hogy Isten minden néphez küldött volna. Ahogy te se tudtad ezt igazolni, hiába állítja a Korán."

Mondtam már hogy ez két külön kérdés. A Korán írja hogy Allah minden néphez küldött prófétát a Biblia nem és csak zsidó prófétákról beszél. Ez az elmélet. Az hogy a gyakorlatban mennyire bizonyítható más kérdés. A Biblia már elméleti szinten megbukik. Az hogy a zsidók kapnak prófétákat és sokat de más népek egyet sem az igazságtalan, Isten viszont nem igazságtalan így a Biblia meg lett hamisítva. Hiányzik, kivették azt a rész ami leírja hogy mindenkihez érkezett próféta.

"Szánalmas hazug vagy. Ha biztos írta, akkor tudod bizonyítani is. Tedd meg."

Az tudományos tény hogy a Bibliát meghamisították. Így ebből következik hogy eredetileg benne kellett hogy legyen.

"Ilyet se tudtál még mutatni, csak bemásoltál pár szarságot iszlám oldalakról, előadva, mintha saját kutatásod eredménye lenne. Ráadásul röhejes érveket hoztál akkor is."

Megint hazudsz. Nem állítottam hogy én néztem utána a többi vallás írásaiban. És nem szarság hanem azok más világvallások tanításai amik egyeznek az iszlámmal. Az hogy szarságoknak nevezed a világvallások tanításait bizonyítja hogy nem csak hazug keresztény vagy de primitív is.

2022. júl. 10. 14:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!