Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A zsidók miért neveztek ki...

A zsidók miért neveztek ki sátáni, pokoli lényeknek kánaánita istenségeket?

Figyelt kérdés

Például Belzebub, Belfegor, Azazél, a gyermekáldozatot követelő istenségek stb.

Ők előtte kánaánita istenek voltak, a zsidók pedig a honfoglalás után a saját vallásukban a lehető legmocskosabb színben tüntették fel őket. A zsidó Poklot, a bűnökért való vezeklés, majd a bűnöktől való megtisztulás helyét, a gehinomot is arról a szakadékról nevezték el, ahol előtte a kánaániták a gyermekeiket feláldozták.

Miért?

2022. júl. 6. 18:12
 61/108 tgt ***** válasza:

60-as: De, pont ez következik ebből.

Mutatok egybibliai idézetet is arról, hogy Isten szólít minden népet:

"Hagytam, hogy felkeressenek,

akik nem kérdeztek engem;

engedtem, hogy megtaláljanak,

akik nem kerestek engem.

‘Íme, itt vagyok! Íme, itt vagyok!’

– mondtam a nemzetnek,

mely nem szólította nevemet.

Egész nap kitártam kezemet

a lázadó nép felé,

amely nem jó úton jár,

hanem a saját gondolatai után."

2022. júl. 8. 22:46
 62/108 anonim ***** válasza:
0%
Ez képletesen értendő és az emberek szívéhez szól. Azt írja aki keresi Istent az megtalálja, de szó nincs arról hogy próféták érkeztek mindenkihez.
2022. júl. 8. 22:50
 63/108 tgt ***** válasza:
Szerintem olvasd el még egyszer az idézetet :)
2022. júl. 8. 22:52
 64/108 tgt ***** válasza:
"Ímé az én szolgám, a kit gyámolítok, az én választottam, a kit szívem kedvel, lelkemet adtam ő belé, törvényt beszél a népeknek.(...) Én, az Úr, hívtalak el igazságban, és fogom kezedet, és megőrizlek és népnek szövetségévé teszlek, pogányoknak világosságává."
2022. júl. 8. 23:03
 65/108 anonim ***** válasza:
100%

"A Korán kijelenti hogy minden néphez küldött Allah prófétákat. Ehhez nem kell felsorolni minden prófétát és hogy kikhez küldte."

Valamiért mégis csak a bibliai prófétákat sorolja. Bár még ez se pontos megfogalmazás, mert olyan személyeket is próféták közé sorolt Mohamed, akik nem voltak azok.

Amúgy a Korán mit ír, a zsidókhoz miért küldött ennyi prófétát Jahve, akiket meg is nevez, a többi nép meg jó ha kapott egyet és ezekre is csak halványan utal, de megnevezni is képtelen, még az ott élő népekét sem.

2022. júl. 9. 00:05
 66/108 anonim ***** válasza:
0%

"Szerintem olvasd el még egyszer az idézetet :)"

Elolvastam és nem következik ebből az hogy minden néphez érkeztek próféták. Ráadásul felsorolja a Biblia a kiirtott népeket de egyiknél sem írja hogy érkezett oda próféta de nem hallgattak rá.

2022. júl. 9. 16:07
 67/108 anonim ***** válasza:
0%

"Valamiért mégis csak a bibliai prófétákat sorolja. Bár még ez se pontos megfogalmazás, mert olyan személyeket is próféták közé sorolt Mohamed, akik nem voltak azok."

Látom nem fogtad fel. a Korán azt mondja minden néphez érkezett próféta. Ha egyetlen egy prófétát sem nevezne meg név szerint akkor is ott van hogy Allah minden néphez küldött prófétát. Szóval nem kell megneveznie.

"Amúgy a Korán mit ír, a zsidókhoz miért küldött ennyi prófétát Jahve, akiket meg is nevez, a többi nép meg jó ha kapott egyet és ezekre is csak halványan utal, de megnevezni is képtelen, még az ott élő népekét sem."

Azért mert a zsidók és keresztények ezeket a prófétákat ismerték és ugye a politeisták mellett először őket szólította meg. Igazából még ma is a keresztény vannak a legtöbben így érhető miért ezek a próféták vannak megnevezve.

2022. júl. 9. 16:10
 68/108 anonim ***** válasza:
93%

"Szóval nem kell megneveznie."

Azért jó lenne, nulla hitelességén javítana valamit. Főleg ha olyat nevezne meg, akiről Mohamed nem hallhatott.

"Azért mert a zsidók és keresztények ezeket a prófétákat ismerték és ugye a politeisták mellett először őket szólította meg."

Az rendben, de te is írod, politeistákat is megszólított. Az ő prófétáikat sem említi.

2022. júl. 9. 16:52
 69/108 anonim ***** válasza:
0%

"Azért jó lenne, nulla hitelességén javítana valamit. Főleg ha olyat nevezne meg, akiről Mohamed nem hallhatott."

Miért lenne hitelesebb ha megnevez egy senki által nem ismert prófétát?

"Az rendben, de te is írod, politeistákat is megszólított. Az ő prófétáikat sem említi."

Ábrahám és Izmael például az ő prófétájuk is mert mindketten az arabok ősatyjai.

2022. júl. 9. 17:27
 70/108 anonim ***** válasza:
91%

"Miért lenne hitelesebb ha megnevez egy senki által nem ismert prófétát?"

Miért lenne senki által nem ismert? Az adott nép egész biztos ismerte. Ábrahám is egy senki által nem ismert próféta, amikor kelta környezetben említették a hittérítők.

Bár lehet, hogy a Korán mégse minden népnek szól, mert láhatóan nagyon szűk környezetnek íródott.

"Ábrahám és Izmael például az ő prófétájuk is mert mindketten az arabok ősatyjai."

A Korán szerint, tegyük hozzá. Bár még ebben se vagyok teljesen biztos. Hol írja a Korán, hogy Izmael a mekkai (vagy más környékbeli) politeisták prófétája volt? Egyáltalán ugyanazok éltek még ott Mohamed idejében, mint Ábrahám idejében? Ezt is erősen kétlem.

2022. júl. 9. 17:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!