Miért csinálják ezt egyes ateisták?
Rengeteg olyan "vallás" kérdés van, ahol válaszolnak ateisták. Van, ahol ez értelemszerű, mindenkire vonatkozik a kérdés. Vagy akár ők kérdeznek, hogy ateista vagyok, ezt vagy azt kérdezem.
De van, ahol a kérdés eléggé világos, hogy istenhívőknek szól, és az ateisták kb. trollként fellépve, kifejtik a nézeteiket, vagy csak tesznek egy-egy megjegyzést. Gyakran csípős, gúnyos hangnemben, nem semleges szavakat használva. Néha elítélően, önelégülten, (mesekönyv, kitalált személy, képzeletbeli barát, "nem foglalkozom azzal, ami nem létezik", és hasonló klisék). Mintha a mások rovására fitogtatnák az ateizmusukat. Ez olyan gyakori lett, hogy a hívők már abban is provokációt látnak, ami ártatlan kérdés vagy válasz lenne.
Közben általában az ateisták azt mondják, hogy nem zavarja őket, ha valaki hisz, csak ne térítse őket, ne hozakodjon elő a hitével kontextuson kívül, akár kérdezik, akár nem.
De ezek az ateistak, akikre a kérdésem vonatkozik, ugyanazt csinálják, mint amikor egy keresztény találomra elkezdi, hogy "Jézus meghalt a bűneinkért a kereszten, Jézus megváltó vére érted is hullott". Ugyanolyan idegesítő, kb. ugyanúgy nem érdekel senkit, sőt, ha szándékosan sértő, akkor szándékosan a másik megbántására, megalázására irányul.
Miközben vannak olyan ateisták, akik akkor is korrekt hangnemben beszélnek a keresztényekkel, ha az alapkérdés az volt, hogy "ha régen hittél, de már nem, akkor miért jobb most?". Tehát nem szükségképpen velejárója az ateizmusnak, amit kérdezek.
Kérdésem, hogy miért, mi okból és mi célból csinálják / csináljátok? Vagy ha olyan ateista vagy, aki ezt nem szokta, akkor szerinted miért csinálják mások?
A hívők elképzeléseire is kíváncsi vagyok, de mindenkit kérek, hogy maradjunk a kulturált és tisztelettudó modornál.
Azért mert például ezt a kérdést is a vallás téma alá írtad de mégis felbukkan nálam - mert #ateista kulcsszóval jelölted meg.
Én nem szoktam a vallás téma alatti kérdéseket olvasni de az #ateista az egy figyelt kulcsszó nálam.
És lehet sokan válaszoknak egy kérdésre anélkül hogy néznék az milyen témakörbe lett feltéve.
(Apropó nem is tudtam hogy én mint ateista nem válaszolhatok vallás témakörbe feltett kérdésekre.)
Rossz emberek épp úgy vannak az ateisták között is, mint a hívők között.
Ráadásul ők kevesebben vannak, mert az ateizmus senkit nem sarkall a rossz viselkedésre, a más ügyeibe való beavatkozásba, míg a hit igen.
De nyilván te is azt fogod jobban észrevenni, ami téged zavar.
8# Elárulok egy nagy titkot. Nem a Bibliát kell ismernünk, hanem Jézus Krisztust. A Biblia egy térkép Felé.
Az Úr egyáltalán nem javasolja, hogy vitázzunk a benne leírtakról, sőt.
Mindenki a saját útján halad Jézussal... különböző megtapasztalásokkal.
Folyamatosan tisztulunk, nem vagyunk egyből szentek.
A tudósok sem egyetemi tudással születnek bele a földi létbe.
Elnézést, hogy nem a kérdésre válaszoltam. 7# voltam.
Mint minden, ennek a miértje is meg van vàlaszolva a Szentírásban:
35. A jó ember az ő szívének jó kincseiből hozza elő a jókat; és a gonosz ember az ő szívének gonosz kincseiből hozza elő a gonoszokat.
36. De mondom néktek: Minden hivalkodó beszédért, a mit beszélnek az emberek, számot adnak majd az ítélet napján.
37. Mert a te beszédidből ismertetel igaznak, és a te beszédidből ismertetel hamisnak.
Köszönöm mindenkinek a választ!
11. Szerintem kiderül a kérdésemből, hogy nem az a probléma, ha egy ateista egy vallás alatti kérdésre válaszol.
12. "az ateizmus senkit nem sarkall a rossz viselkedésre, a más ügyeibe való beavatkozásba, míg a hit igen"
de sarkall az ateizmus is "a rossz viselkedésre", pont ezt kérdezem
8. "Kedves keresztények! Tessenek műveltebbek, tájékozottabbak lenni. Az, hogy rendszeresen alulmaradtok a vitákban, mert nem ismeritek a saját vallásotokat rendesen, nem az ateisták hibája. Sokszor az ateisták jobban ismerik a bibliát, mint ti. Így ne csodálkozzatok, ha kinevetnek benneteket."
Az, hogy valaki műveletlen vagy iskolázatlan, szerintem nem jogosít fel arra, hogy kinevesd. Semmilyen témában.
Akkor, amikor a kérdést kiírtam, több ilyen téma is volt, ami nem a Biblia ismeretéről szólt. Az egyik, hogy megköszönöd-e Istennek, hogy van mit enned, innod stb. Ez szerintem nyilván csak vallásosoknak szólt.
De a válaszok többsége (ezt megszámoltam) ateistáktól jött:
- "nem, mivel az a szakállas öregember az égben nem létezik"
- "Magamnak köszönöm meg, mert ha én nem dolgoznék, a te istenedtől én éhen halnék."
- "Nem, hiszen én dolgozom meg érte, hogy elérjem, amire szükségem van. Istentől még sosem került ebéd az asztalomra."
- "hogy teremtett volna bármit is egy nemlétező mesebeli lény?"
- "Nem. Még ha elhiszem, hogy létezik, akkor sem lennék neki hálás azért, hogy végigdolgozhatom az életem szinte csak azért, hogy élni tudjak... és ez még ráadásul egy jutalom legyen! Ez szégyen, nem jutalom.
Alakíthatta volna úgy is, hogy napi pár perc munka is elég legyen, és a többi időben kreatívan alkothassak."
- "Ateista vagyok, nyilván nem adok hálát egy kitalált lénynek azért, amiért megdolgoztam/esetleg mások dolgoztak meg."
- "nem valami túlvilági akárkicsoda rakta a hásója alá mindezt, hanem ő érte el."
- "EZ egy hívőnek a provokatív kérdése.
Egy olyan hívőnek, aki nem tud gondolkodni.
Természetesen az isten döntötte el, még a teremtés előtt, hogy
1: az ember szenvedni fog,
2: sokszor rosszul fogja érezni magát,
3: egész életén keresztül gyakran kell olyan dolgokat csinálnia, amit nem szeretne,
4: miközben természetesen boldogan, gond nélkül is élhetne.
De akkor kitől félne? Kitől rettegne?
És kinek adna hálát, ha egyszer 3 percig éppen nem érzi nagyon rosszul magát?
Vagy pedig rosszul érzi ugyan magát akkor is, csak reménykedik, hogy legalább valamikor jobban lesz majd?"
- "ha most adott erőt akkor régen miért nem? szeret szórakozni velem?"
és ha jól látom, kb. 3 hívő válaszolt. Ez csak az egyik szétgúnyolt téma volt aznap.
Azt kérdezem, hogy ezt miért csináljá(to)k.
"de sarkall az ateizmus is "a rossz viselkedésre"
Ezt miből gondolod?
KONKRÉTAN az ateizmus melyik része, melyik tanítása sarkall?
1. "mert ez ad örömöt nekik. Az, hogy provokálnak másokat, lehúzzák őket"
igen, gondolom, hogy örömet ad nekik, különben nem csinálnák
3. "Ez egy alapvető magatartásforma, aminek a hátterében mindig ugyanaz áll: az illető azzal nyer önbizalmat, hogy rombolja másokét. Nézz utána a lefelé hasonlítás jelenségének."
Igen, és csoportidentitás kialakítása vagy szignálása is állhat a hátterében. Kétfelé osztom az embereket, magamat valahová besorolom. Mivel a magam csoportját jobbnak, okosabbnak, értékesebbnek tartom, ezért a csoportidentitásom önbizalmat ad, büszke leszek és megnő az önértékelésem. örömmel keresem az alkalmakat, amikor hasonlíthatom magamat a masik csoporthoz, vagy őket leszólhatom, hiszen ezáltal jobbnak érezhetem magamat másoknál. Nem kell sokat tennem érte, hiszen elég ateistának lenni, ami amúgy is vagyok. Ez amolyan "ingyen" önértékelés növelő magatartás, amihez nem kell elért eredmény.
De lehet más is, pl. látta sok helyen, hogy mások ezt csinálják, megtetszett neki, hogy ezzel lehet okosnak látszani, és utánozza őket.
5. A veganizmus jó példa, ott is erről van szó. Nem kell semmit tennem, hogy javuljon az önértékelésem, hiszen amúgy is eszem húst, csak odamondogatok a vegánoknak, hogy agymosottak, buták, meg vannak vezetve, "mi a bizonyítékod", és máris jobban érzem magam. A vegánok is szinte már összerándulnak, ha valaki megkérdezi, miért vagy vegán, egy őszinte pozitív kérdésnél is, mert már annyian kioktatták meg megtámadták őket.
Illetve a "sok ideje van és unatkozik" jut még eszembe.
Engem nem zavar egyébként, csak meglep és csóválom a fejem, annyira átlátszó és gyerekes az egész.
"odamondogatok a vegánoknak, hogy agymosottak, buták, meg vannak vezetve"
Ilyet csak akkor szoktam, ha az illető rászolgál, de nem mindegyik ilyen.
Nekem inkább az a bajom velük, ha pl. gyereket is rákényszerítenek erre, mert könnyen kaphat valami hiánybetegséget, vagy visszamarad a fejődésben.
18
"agymosottak, buták"
"Ilyet csak akkor szoktam, ha az illető rászolgál."
Mi az, hogy "rászolgál"? Lehet, hogy nem értesz vele egyet, de valakit ilyesminek nevezni bántalmazás.
Aki a házastársát veri, az is azt szokta mondani, hogy "csak akkor verem, ha megérdemli".
Nem azt mondtam, hogy ha nem értek egyet vele, hanem azt, hogy rászolgált.
Például buta, vagy erőszakosan tukmálja rám a szemléletét.
Vagy például gyilkosnak tart a húsfogyasztás miatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!