Mindenki! Keresztény, ateista, történész és bárki válasza jöhet. Mi az oka?
A kereszténység és mások a korán könyvről azt állítja, hogy koppincs, de én ahogy egyre többet tanulom a történelmet, úgy érzem, a korán az eredetibb mint a biblia, mert ott nem voltak atirasok és csak egy változata volt, egy nyelv, teljesen egységes és pont emiatt tűnik hitelesnek.
Szívesen meghallgatnék ellenérveket, de alatamasztast is, különösen történészek válasza érdekel, de mindenkinek nagyon örülök.
Privátban is irhattok.
"Máté Márk És Lukács nem állította, hogy Jézus =Isten, csak azt, hogy a fia."
És, ha ez volt, akkor szerinted mi a lényegi különbség hogy Jézus Isten-e vagy "csak" a fia?
"de azt, hogy hol változtatták meg és mi a változtatás lényege, azt már sehol nem írják"
Például Márk evangéliumának befejezése egy utólagos betoldás a szövegben.
Mondjuk igen. Azt nem veszik sokan figyelembe, hogy egy monoteista vallásról van szó, ami váltig állítja, hogy csak egy Isten létezik és nincs és nem is lesz másik isten rajta kívül. Vagyis Istennek olyan értelemben, ahogy azt pl. a Korán használja, nincs "fia". Egy istennek a fia, akit "ő nemz", az egy másik isten. Egy istentől isten, egy embertől ember származik.
Épp erről szól a háromságtan. Csak 1 isten létezik viszont Jézust következetesen az Isten Fiának nevezi a Biblia, sőt maga mondja és állítja magáról, hogy már a világ teremtése előtt is létezett. Meg az Atyával együtt teremtett a Fiú? Istennek nem kell segítség a teremtéshez és Ezékielnél Isten kijelenti, hogy neki senki nem segétkezett a teremtéskor. Tehát egyértelműen az Atya-Fiú kapcsolat csak egy emberi nyelvre történő interpretálása annak, hogy valamiképpen megértsük milyen kapcsolatban van Jézus Istennel. Hogyan beszélhet és tehet olyat, amit csak Isten mondhat és tehet, ha egyszer itt járkál közöttünk és szemmel láthatóan egy emberről van szó. Egy kézzelfogható személy, nem pedig a láthatatlan istenség.
De egyébként az sem igaz, hogy a szinoptikusok nem erről írnak. Pl. már az a formula is sokatmondó, amit Jézus használ a Máté végén:
"Menjetek el tehát, tegyetek tanítvánnyá minden népet, megkeresztelve őket az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek nevében, tanítva őket, hogy megtartsák mindazt, amit én parancsoltam nektek; és íme, én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig." Mát 28:19-20
"az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek nevében" Ha ő nem Isten, akkor mit keres a felsorolásban? Mit keres a felsorolásban a Szentlélek előtt?
"hogy megtartsák mindazt, amit én parancsoltam nektek;" Amit ÉN parancsoltam nektek? Oké, hogy ő beszélt a tanítványokkal, csak itt azért elég furcsa, hogy egy mezei próféta a saját nevében beszél. Ilyen nincs. Egy próféta Isten üzenetet közvetíti, Isten parancsainak a betartására hívja fel a figyelmet, nem maga oszt parancsokat, maga köt szövetséget az emberekkel, lásd utolsó vacsora.
És amúgy mond még ilyeneket: pl. "Jeruzsálem, Jeruzsálem, aki megölöd a prófétákat, és megkövezed azokat, akik hozzád küldettek! Hányszor akartam összegyűjteni gyermekeidet, ahogyan a kotlós szárnya alá gyűjti a csibéit, de ti nem akartátok! Íme, elhagyatottá lesz a ti házatok. Mert mondom nektek, nem láttok engem mostantól fogva mindaddig, amíg azt nem mondjátok: Áldott, aki az ÚR nevében jön!" Máté 23:37-39
Tényleg? Jézus hányszor akarta összegyűjteni Jeruzsálem gyermekeit a történelem folyamán, ha ő egy sima ember volt?
"íme, én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig"
Tényleg? Azért ez érdekes. Ahogy ez is:
"Bizony mondom nektek azt is, hogy ha közületek ketten egyetértenek a földön mindabban, amit kérnek, azt mind megadja nekik az én mennyei Atyám. Mert ahol ketten vagy hárman összegyűlnek az én nevemben, ott vagyok közöttük." Máté 18:20
Szóval Jézus mindenütt egyszere van jelen, ahol éppen az ő nevében gyűlnek össze? A mindenütt jelenvalóság, isteni tulajdonság.
Arról meg nem is beszélve, hogy olyan próféciák beteljesedésére hivatkozik általa, amik Istenre vonatkoztak az Ószövetségben.
Pl. "Én majd elküldöm követemet, aki egyengeti előttem az utat. Hamar eljön templomába az ÚR, aki után vágyódtok, a szövetség követe, akit kívántok. Jön már! – mondja a Seregek URa." Malakiás 3:1
"Egy szó kiált: A pusztában készítsétek az Úrnak útát, ösvényt egyengessetek a kietlenben a mi Istenünknek! Minden völgy fölemelkedjék, minden hegy és halom alászálljon, és legyen az egyenetlen egyenessé és a bérczek rónává. És megjelenik az Úr dicsősége, és minden test látni fogja azt; mert az Úr szája szólt." Ézs 40:3-5
"Feltűrte az Úr szent karját minden népeknek szemei előtt, hogy lássák a föld minden határai Istenünk szabadítását!" Ézs 52:10
"A mint meg van írva a prófétáknál: Ímé én elküldöm az én követemet a te orczád előtt, a ki megkészíti a te útadat előtted; Kiáltónak szava a pusztában: Készítsétek meg az Úrnak útját, egyengessétek meg az ő ösvényeit:" Márk 1:2
"Annás és Kajafás főpapsága alatt, lőn az Úrnak szava Jánoshoz, a Zakariás fiához, a pusztában, És méne a Jordán mellett lévő minden tartományba prédikálván a megtérés keresztségét a bűnöknek bocsánatjára; A mint meg van írva Ésaiás próféta beszédeinek könyvében, ki ezt mondja: Kiáltónak szava a pusztában: Készítsétek meg az Úrnak útját, egyengessétek az ő ösvényeit. Minden völgy betöltetik, minden hegy és halom megalacsonyíttatik; és az egyenetlenek egyenesekké, és a göröngyös útak símákká lesznek; És meglátja minden test az Istennek szabadítását. " Luk 3:2-6
Tehát ki jön a prófécia szerint? Az Úr. Kinek az útját készíti elő Keresztelő János Márk és Lukács könyve szerint? Az Úrét. Az Úr jelen esetben pedig a zsidók istene JHVH (Jahve). Ezt a nevet nem ejtették ki a zsidók, hanem rendszerint Adonai-t vagyis Urat mondtak helyette, a magyar és a legtöbb angol fordításban is nagybetűs Urat írnak helyette, ahol a héberben a JHVH áll.
Az Emberfia megnevezés, amit a legtöbbször használ magára Dániel könyvéből van.
"Láttam az éjszakai látomásban: Jött valaki az ég felhőin, aki emberfiához hasonló volt; az öregkorú felé tartott, és odavezették hozzá. Hatalom, dicsőség és királyi uralom adatott neki, hogy mindenféle nyelvű nép és nemzet őt tisztelje. Hatalma az örök hatalom, amely nem múlik el, és királyi uralma nem semmisül meg." Dán 7:13-14
"De ő hallgatott és nem felelt semmit. A főpap újra kérdezte, és ezt mondta: „Te vagy a Messiás, az áldott (Isten) Fia?” Jézus így válaszolt: „Én vagyok. És látni fogjátok, hogy az Emberfia ott ül a hatalom jobbján, és eljön az ég felhőin.” A főpap erre megszaggatta ruháját s felkiáltott: „Mi szükségünk van még tanúkra? Hallottátok, hogy káromkodott. Mi a véleményetek?” Mind méltónak ítélték a halálra." Márk 14:61-64
Vagy: "Én magam legeltetem nyájamat, s én nyugosztom meg őket, ezt mondja az Úr Isten; Az elveszettet megkeresem, s az elűzöttet visszahozom, s a megtöröttet kötözgetem, s a beteget erősítem; és a kövéret s erőset elvesztem, és legeltetem őket úgy, mint illik. Ti pedig, én juhaim, így szól az Úr Isten, ímé én ítéletet teszek juh és juh között, a kosok és bakok közt." Ezékiel 34:15-17
"Amikor eljön dicsőségében az Emberfia és vele minden angyal, helyet foglal fönséges trónján. Elébe gyűlnek mind a nemzetek, ő pedig különválasztja őket egymástól, ahogy a pásztor különválasztja a juhokat a kosoktól. A juhokat jobbjára állítja, a kosokat pedig baljára." Máté 25:31-32
"szóval ha ott csak a fia, akkor ezt erthetjük úgy, hogy egy számára kedves ember, de attól még ember"
Nem érthetjük így, plusz azt se feledd, hogy az Újszövetség görögül íródott, nem magyarul. Máshol a Biblia úgy is hivatkozik Jézusra, hogy az Atya egyszülöttje. Ennek értelmét hogy facsarnád ki?
Bármi is történt a Kegyes Korán ájáinak összegyűjtése során, az teljes mértékben Magasztos Allah akarata szerint történt. Ha Urunk úgy akarta, akkor a Kegyes Korán hiánytalanul és a Magasztos akaratának megfelelően az emberiség rendelkezésére ár, világos arab nyelven, útmutatás és kegyelem gyanánt.
Legyünk hálásak Allahnak amiért kinyilatkoztatta nekünk a Koránt. Mert a Korán tanúskodni fog amellett az ember mellett a Feltámadás Napján aki sokat olvasta !
#34-35
Azt honnan tudhatjuk, hogy Jézus valóban mondta-e ezeket vagy csak az evangéliumírók adták utólag a szájába?
"Ez egyike a muszlimok leghülyébb érveinek, amit csak kitudtak találni kínjukba, hogy a Koránt igazolandó valahogy beleszuszakolják Mohamedet az Újszövetségbe. Mondjuk megértem, hogy más lehetőségük nem volt, mint ráfogni egy teljesen egyértelmű szövegre, hogy az Mohamedről szól, mivel nem igen akad hely Mohamednek az Újszövetségben, hiába állítja ezt a Korán. A Koránt meg igazolni kell, szóval maradt ez..."
Ha keresztények szerint a Vigasztaló a szentlélek vagyis Isten akkor ez azt jelenti ti keresztények egy fogyatékos istenségben hisztek mert azt írja a Biblia hogy a Vigasztaló csak azt tudja mondani amit hall és ide oda küldözgetik.
János 16:13 mert nem önmagától szól, hanem azokat mondja
Tehát kizárt hogy a Vigasztatló a Szentlélek. Egy prófétára viszont tökéletesen illik hogy küldik és hogy csak azt mondja amit hall. Érdekes hogy egy kereszténynek ez hülye érv, de az rendben van hogy olyan istenségben hisznek aki még beszélni sem tud magától.
A muszlim hozzászólónak.
Azt szoktad mondani, hogy a Biblia hamisitás. Akkor
büszke lehetsz, mert ime találtál egy hamisitast.
János 16:13 mert nem önmagától szól, hanem azokat mondja
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!