Napjainkban, a modern világban miért szinte csak szektás vallások jönnek létre? Miért nem jön létre egy komolyan vehető hit sem?
Érdekes, hogy manapság, a modern világban egyetlen komolyan vehető, normális vallás sem jön létre. A mai világban létrejött vallások közül szinte mind (a szintét azért írom bele, mert nem vagyok jártas a modern vallásokban, csak a régiekben) komolytalan, nevetséges, nem beszélve arról, hogy rengeteg esetben ezek a szekták még meg is nyomorítják a követőiket (pl. szcientológia).
Régebben is léteztek, alakultak ilyen vallási irányzatok, de ugyanakkor alakultak olyanok is, amelyek a mai napig világvallások, befolyásosak, és társadalomra, kultúrára nagy befolyással vannak. Az hagyján, de még a régebbi vallásokon belül alakult új egyházak is sok esetben szekták.
Kereszténység, buddhizmus, iszlám, hinduizmus, judaizmus, taoizmus, zoroasztrianizmus stb. stb. Mind régen jöttek létre, és nincsenek is olyan botrányaik (a történelmi irányzatokon belül), mint mondjuk a már felhozott példának. Az utolsó az általam szem előtt tartott kritériumoknak megfelelő vallás a bahá'í hit volt, és az is már eléggé idős, ha úgy vesszük.
Manapság miért nem jönnek létre ilyen vallások? Manapság miért csak olyanok jönnek létre, mint amiket feljebb írtam?
Csak néhány szempont:
-Nem nyomorítja meg, nem telepedik rá a vallás követőire.
-Nem szorítják sarokba az embereket.
-Nem az üzletről szól.
-Reálisan tanításai vannak (nem mint mondjuk a már említett vallás világeredetről szóló mitológiája).
-Vannak gyökerei, van talapzata.
-Van mire támaszkodnia.
-Stb.
#11.
Kivéve, ha vannak reális magyarázatok a hitre... A zsidó-keresztény-muszlim-zoroasztriánus teológia, valamint mondjuk a keleti filozófia tud ilyet szolgáltatni, ahogy a régi vallások is tudtak. Sok ember úgy is hívő, hogy nem mélyen vallásos. Őket mégis ki manipulálta?
"reális magyarázatok a hitre"
Mondanál néhányat?
#13.
Nem vagyok apologéta, mivel nem is írtam, hogy egyáltalán hívő vagyok.
A teológia, illetve a filozófia például kimondottan ezzel is foglalkozhat. A szektáknak nem sikerült még semmi normális kijelentést kiszülniük.
#15.
Igazából az is hit, ha valaki azt mondja, hogy nem létezik semmi természetfeletti, mert nem tudja bizonyítani. A nem hit, nem egyenlő a tagadással.
Így igaz, pontosan.
De az ilyen ember elég ritka. Az ateisták bő többsége nem ilyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!