Keresztényként nézhetem a Lucifer cimü sorozatot?
anyit, levö, szinpatikus, eböl
'eböl' sehogy.
Ez csak egy sorozat egy kitalált karakterrel és zseniális színészi játékkal és még zseniálisabb szinkronnal.
Lehet azért látom így mert nem ismerem be hogy farizeus lennék ?
Akkor ezek alapján a hotel transylvania-t sem lehet nézni mert megkedvelhetik az emberek a Drakula karaktert?
A sorozatban Lucifer csak egy karakter.
Egyébként az emberek nem csak jók vagy rosszak. Ez egy fontos dolog ami a sorozatban is szerepel.
"Akkor ezek alapján a hotel transylvania-t sem lehet nézni mert megkedvelhetik az emberek a Drakula karaktert?"
A Hotel Transylvania egy mese. Nem különbözik a Jancsi és Juliskától.
A Drakulás hasonlat nem állja meg a helyét. A kérdés keresztényekhez szólt. A vámpírok mítikus lények, akikhez több hiedelem is kapcsolódik, de senki nem gondolja, hogy léteznek és Drakula körülöttünk repked és bármi hatást gyakorolhat a környezetünkre. Ez a mese azért tudott egyáltalán megszületni, mert már az emberek nem tulajdonítanak valódi jelentőséget a vámpíroknak és bekerültek a mesefigurák sorába, a vasorrú bába mellé.
Luciferrel nem ez a helyzet. Egy keresztény nem úgy gondol a Sátánra, mint egy kitalált figurára. Ez inkább ahhoz hasonlít, mintha a II. világháború ideje alatt sorozatot készítettek volna Hitlerről a szerelmes, megnem értett hősről, aki olyan menő. Egy keresztény számára a Sátán a főellenség, aki mindent megtesz, hogy emberek milliárdjait pusztítsa el. Ki akar róla hőseposzt nézni? Én nem.
"Egyébként az emberek nem csak jók vagy rosszak. Ez egy fontos dolog ami a sorozatban is szerepel."
Vagyis a sorozat ezek szerint szép lassan elmossa a határokat a jó és rossz között.
Amúgy megkérdezhetem ennek mi köze egyébként bármihez is? Lucifer ember, hogy ez a kijelentés vonatkozzon rá? Vagy hogy jön ez ide?
Tudom, én vagyok a vaskalapos, mert ezt már nem veszi be a gyomrom és persze nem befolyásolja a gondolkodást... látom. Látom ezt akkor is, amikor sorba jönnek elém az olyan felhasználónevek, hogy "Lucifer Morningstar"... Csak azért mert DC még nem lesz jó. Én is nézek képregényfilmeket, de ezt nem.
pl. A Hellboyt is láttam és azzal nincs bajom, mert a gonoszt nem akarja jónak beállítani. Hellboy egy sorsa ellen harcoló hős, aki a származása ellenére választja a jó oldalt. Itt a mondanivaló kristálytiszta: Nem a körülményeid, hanem a saját döntéseid és tetteid határozzák meg, hogy ki vagy.
Még annyit az előzekhez, hogy azzal kezdtem az első válaszom, hogy lelkiismereti kérdés. Én nem tiltom meg senkinek, hogy nézze. Én nem néztem meg, pedig kedvelem a sorozatokat, de úgy éreztem ez kimaradhat az életemből.
Viszont, aki úgy dönt, hogy nézi, az legyen észnél és ne hagyja, hogy a sorozat befolyásolja, mert úgy vélem ez már ingoványos talaj. Ez a sorozat könnyen félrevihet bárkit, ezért én inkább nem javaslom.
"A Drakulás hasonlat nem állja meg a helyét. A kérdés keresztényekhez szólt. A vámpírok mítikus lények"
A vámpírok mitikusak. De Drakula valódi személy volt (nem volt vámpír).
"Luciferrel nem ez a helyzet. Egy keresztény nem úgy gondol a Sátánra, mint egy kitalált figurára. "
De a filmbeli karakter nem lesz egyenlő bármilyen valós személyel. Attól még hogy a sorozat kitalálói merítettek a bibliából az nem lesz ugyan az.
Ez inkább olyan mintha dc univerzum két külön univerzumát néznénk. Ott is hasonló nagyon a háttér történet és a karakter is de lényeges pontokban eltér.
Egyébként a film még mindig nem a valóság. A kettőt külön kell tudni választani. Ha a filmben repülnek az emberek attól még a valóságban nem fognak tudni repülni. Ha a filmben Hitler kedves és jó a valós Hitler nem lesz az. Ezeket tudni kell külön kezelni.
"Vagyis a sorozat ezek szerint szép lassan elmossa a határokat a jó és rossz között."
Inkább rávilágít arra (akinek ez nem világos) hogy nem mindenki csak jó vagy csak rossz. Ezenfelül a rosszak se biztos hogy azért rosszak mert azok akarnának lenni.
Egyébként ha már szóba került Hitler. Ő is tett jó dolgokat. Nem kompénzálja ez azokat a szörnyűségeket amiket tett. De nem csak abból állt ő.
"pl. A Hellboyt is láttam és azzal nincs bajom, mert a gonoszt nem akarja jónak beállítani."
A Lucifer sorozat sem állítja be a rosszat jónak mert nem arról a Luciferről van benne szó.
A sorozatban egy a bibliától eltérő Isten, angyalok és Lucifer szerepel. Ha valakinek elég az azonos név és bizonyos hasonlóságok hogy össze keverje akkor az az ő hibája már.
"A vámpírok mitikusak. De Drakula valódi személy volt (nem volt vámpír)."
Igen, tudom. De talán eléggé egyértemű, hogy már meghalt. Tehát nem sok köze van a jelenlegi világhoz. Ráadásul a történet nem Drakuláról szól, hanem arról a vámpír Darkula grófról, aki viszont már kitaláció. Ezért is a vámpírokról beszéltem, nem arról az emberről, akinek nem sok köze van a karakterhez a nevén kívül. Az igazi Drakula nem repkedett.
Lucifer viszont nem csak a nevében Lucifer a történetben. Nem csak felhasználják pár tulajdonságát, hanem konkrétan róla van szó, szinte sz összes bibliai és keresztény tolajdonságával. A történet szerint is "a Pokol ura", "a Fényhozó", bukott angyal, megkísértette Évát, kidobták a mennyből, összetűzésben van az angyalokkal, a testvérével Mihállyal és lázad az Atya ellen. A karakter magja a bibliai Lucifer, a Sátán. A többi már csak a hozzá költött mese, amiben ő játssza a főszerepet.
"Egyébként ha már szóba került Hitler. Ő is tett jó dolgokat. Nem kompénzálja ez azokat a szörnyűségeket amiket tett. De nem csak abból állt ő."
Nyilván. Csak van egy probléma, ez nem mentesít senkit. Az mondjuk, hogy szerette Mickey egeret (ez igaz), kompenzálja azt, hogy milliókat küldött a halálba? Te is írtad, hogy nem. Az, hogy valakiben van valamennyi jóság, még nem teszi jóvá, a rosszat sem legitimalizálja. Ahogy mondtad, senki nem pusztán jó vagy rossz. Egy történetnek nem ott kellene megállnia, hogy ezt felismeri, hanem tovább vinni a dolgot, hogy akkor mégis, mitől és hogyan lesz az az ember, akiben van rossz is, olyan akire fellehet nézni. Ha azon kesergünk, hogy mennyi a rossz körülöttünk, az nem sok mindent old meg. Az egy jó dolog, ha ebből kifolyólag megértőbbek tudunk lenni másokkal. De ennyi. Ha ez azt eredményezi, hogy a jó és a rossz közötti határ elmosódik, akkor viszont az már probléma.
"Ha a filmben Hitler kedves és jó a valós Hitler nem lesz az. Ezeket tudni kell külön kezelni."
Persze. Csak egy ilyen film tudod mi? Propaganda. Nem fogja tudni mindenki külön kezelni.
"A Lucifer sorozat sem állítja be a rosszat jónak mert nem arról a Luciferről van benne szó."
Dehogynem. Pontosan arról van benne szó cukormázzal bevonva. Ez az alap sztorija az egész sorozatnak. Egyébként nem csak a rosszak vannak jóként feltüntetve, hanem jók is rossznak, hogy meglegyen a teljes ördögi játék. pl. Amikor az őrült angyaltól Mihálytól menti meg az embereket. Nagyon kifacsart az a történet.
Tipikus ördögi csalás, hogy a rosszat jónak, a jót rossznak állítja be. Ezzel kezdődik a Biblia. Ha valaki ilyet lát, mindig óvatosnak kell lenni.
Mindegy. Én szóltam. Mindenki maga dönti el, hogy mit csinál.
Szerintem túl sokat gondolsz bele és nem értek egyet ezzel a gondolattól félős hozzá állásoddal sem.
Ahogyan azzal sem hogy a két Lucifer azonos lenne. (egyébként még mondja is hogy ő nem az)
Inkább olyan ez mint pl a képregényes pókemberek, meg a 3 filmes pókember
Mind pókember. De nem ugyan az a pókember.
De zárásként egyet értek a záró bekezdésed első mondatával.
Mindegy.
12.: Farizeus nem lehetsz, azok eszméletlen szigorú szabályok szerint éltek.
Amúgy ez csak egy sorozat, jóformán egy akció-szappanopera, ép ember pedig tud disztingválni. Köze sincs a sorozatnak a Bibliához, és az ott található Sátánhoz. Vannak provokatív kérdései, de igazából annyira más, mint a valóság, hogy bizonyos iq-val képtelenség összekeverni a dolgokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!