Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ha az üdvösségem elveszítettem...

Ha az üdvösségem elveszítettem,azt honnan veszem észre..?Honnan fogom megtudni...gondolok itt a földi a még földi létre.

Figyelt kérdés

2022. máj. 5. 17:16
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
100%
Örülök!! Nekem is egyik kedvencem. Amikor borúlátó az ember és azt gondolja, elvesztette az üdvösségét, visszavisz az alapokhoz ez a kis könyv.
2022. máj. 6. 07:40
 12/28 anonim ***** válasza:
54%

Ebben a fontos kérdésben jobb Jézus szavait alapul venni, mint mindenféle tanításokat hallgatni. Néhány példát hadd mutassak:

1. Jézusnak a legtöbb konfliktusa az akkori vallási vezetőkkel volt (ma is hasonló lenne a helyzet). Ők azt gondolták, hogy ismerik Istent, jó úton járnak. Például a János 8-at érdemes elolvasni, a házasságtörésen kapott asszony története utáni hosszú párbeszédet.

2. Széles és szoros kapu, széles és keskeny út példázata: keresd ki, többször is beszélt erről Jézus. Olyan hívőkről van itt szó, akik azt gondolták, hogy ismerik Jézust.

3. A tíz szűz példázata - mindannyian várják a vőlegényt, de a fele társaság még sincs készen...

4. Adós szolga példázata - kegyelmet, megbocsátást kapott. Ez szintén hívőkről szól! Olyan hívőkről, akik úgy tűnik, hogy semmit sem fogtak fel az evangéliumból. Arról, hogy hogyan is kellene ezután élniük...

5. "Vak vezet világtalant" példázat - szintén hívőkről és az ő vezetőikről, tanítóikról szól. Jézus többször idézte Ézsaiás próféciáját, hogy Isten megvakította a szemeiket, hogy ne lássanak. Érdemes kikeresni, hogy milyen helyeken idézte ezt Jézus.

6. Juhok és kecskék szétválasztása példázat - az utolsó itéletről. Szintén hívőkről szól. Az egyik csoport ott fog rádöbbenni, hogy valamit nagyon nem jól csinált...

7. A tékozló fiú példázata - egy pozitív példa a bűnökben élő hívőről, aki még időben észbe kap. Illetve egy negatív példa a testvére, aki "soha egy parancsolatodat át nem hágtam" mentalitással még sem ismerte az atyját.

8. Szőlőmunkások példázata - szintén hívőkről szól. Olyanokról, akik nem akarják, hogy Isten uralkodjon rajtuk. "Gyertek, itt az örökös, öljük meg, hogy miénk legyen az örökség". Jézus kereszt áldozatát hangsúlyozzák, üdvösséget akarnak. Tanulságos példázat...

9. Házépítés példázata - szintén hívőkről szól. Mindkettő hallja Isten Igéjét, az egyik megcselekszi, a másik nem. A szoros kapu - keskeny út példázata után hangzik el! A társaság egyik fele hiába fog zörgetni az ajtón, hogy "Uram, Uram..."

10. A nagy vacsoráról szóló példázat - szintén hívőkről szól, akik meg vannak hívva a menyegzőre. Volt ott valaki, aki csak úgy odatévedt. Hallotta az evangéliumot, a meghívást a vacsorára, de nem volt rajta alkalomhoz illő ruha. Észre sem vette (vagy nem zavarta), hogy valami nincs rendben az öltözetével. A ruha a Bibliában a cselekedetek jelképe (pl. "a fehér gyolcs a szentek igazságos cselekedetei.")

11. A bűn, amiről Jézus a legtöbbet beszélt, a képmutatás. Ez hívőkre jellemző bűn, és kárhozat lesz a vége ("ketté vágatja őt, és a képmutatók sorsára juttatja"). Ennek az egyik fő jellemzője az ítélkezés (ld. szálka- gerenda példázat). A képmutató lenézi a másikat, jobb kereszténynek gondolja magát másoknál. Azt hiszi, hogy minden rendben van vele, nem is látja a saját szemében a gerendát...

12. Kinek van egyáltalán üdvössége, örök élete? Jézus azt mondta, hogy az az örök élet, hogy megismerjük az egyedül igaz Istent, és akit Ő elküldött, a Jézus Krisztust. Honnan tudom, hogy ismerem Őt? Jézus azt mondta az Atyáról, hogy "Én ismerem Őt, és az Ő beszédét megtartom". János a levelében ezt írta: "Aki ezt mondja: 'ismerem Őt', és az Ő parancsolatait nem tartja meg, hazug az, és nincs meg abban az igazság".

Ez csak pár dolog volt, ami most így hirtelen eszembe jutott. Érdemes Jézus szavait, példázatait, tanításait végig venni. Különös tekintettel a szoros kapu - keskeny út példázata utáni hamis tanítókról szóló figyelmeztetésre. Nagyon sok a hamis tanítás a témában, és sokak üdvösségébe fog ez kerülni.

"Boldogok, akik megtartják az Ő parancsolatait, hogy joguk legyen az életnek fájához, és bemehessenek a kapukon a városba. De kinn maradnak az ebek és a bűbájosok, és a paráznák és a gyilkosok, és a bálványimádók és mind aki szereti és szólja a hazugságot."

2022. máj. 7. 02:33
 13/28 anonim ***** válasza:
51%

"6. Juhok és kecskék szétválasztása példázat - az utolsó itéletről. Szintén hívőkről szól. Az egyik csoport ott fog rádöbbenni, hogy valamit nagyon nem jól csinált..."

Lebénult toloszekes akkor ezek szerint karhozatra lett teremtve

2022. máj. 7. 06:25
 14/28 anonim ***** válasza:
28%

#12 nem értette meg, hogy az üdvösség kegyelemből van. Nem értette meg azt sem, hogy "Isten szeretet" (János 1. levele). Ebből következően, lehetetlen, hogy az emberek többsége örök kárhozatra vagy megsemmisítésre kerüljön. Nem egy patkánykísérletet folytató vadállat az Isten.

(11 voltam)

2022. máj. 7. 09:11
 15/28 anonim ***** válasza:
65%

11 vagyok, még pár forrást ajánlok Kérdezőnek a hited erősítésére, és a tudásod bővítésére:

Albert von der Kammer: Krisztus ítélőszéke, Halál és feltámadás között

(ez nincs fenn neten, de 500 Ft-ért beszerezhető)

tulajdonképp tekinthető a Spurgeon könyvecske "folytatásának"

Bolyki György: Mi lesz a pokolban?

https://www.youtube.com/watch?v=ol4Xvustuow

Ursula Struppe: Bevezetés az Ószövetségbe (Jel Kiadó)

Frederic Farrar 19. századi anglikán lelkész munkái a kárhozat értelmezéséről.

Eternal hope 1878

[link]

Mercy and judgement 1881

[link]

2022. máj. 7. 09:42
 16/28 anonim ***** válasza:

#13 Dehogynem értettem meg, hogy kegyelemből van üdvösség. A 4. pont példája, az adós szolga példázata épp a kegyelemről szól. Az irgalmat és kegyelmet kapott hívőről, aki úgy néz ki, hogy semmit sem értett meg az evangéliumból! Minden adóságát elengedték, de ő sokkal kisebb dologban irgalmatlan volt a szolgatársa felé.

Jézus nem azt tanította, hogy ha nem bocsátunk meg az embertársainknak, akkor nekünk se bocsát meg az Atyánk? Nem azt tanította, hogy ha ok nélkül haragszunk a testvérünkre, vagy ha azt mondjuk neki, hogy bolond, vagy ráka, akkor méltók vagyunk az ítéletre/főtörvényszékre/gyehenna tüzére?! Nem azt tanította, hogy a szolga, aki tudja az urának az akaratát, és büntetésre méltó dolgokat cselekszik, annak annak súlyosabb lesz az ítélete? Nem azt tanította, hogy aki gonoszságot, cselekszik, annak azt fogja mondani, hogy "nem ismerlet titeket, távozzatok Tőlem ti gonosztevők". Sorolhatnám még a példákat, amik hívőkhöz szólnak.

Tudod, az üdvösség hit által, kegyelemből van. Ez egy láthatatlan dolog. Mint ahogyan láthatatlan az, ahogyan Istent szeretjük. De amit ebben a látható világban teszük, az tükrözi azt, ami láthatatlan. Ha a testvéremet, akit látok, nem tudom szeretni, hogyan tudom szeretni Istent, akit nem látok? János erről tanított. A tetteink, a szavaink mutatják meg a hitünk valódiságát. Az, hogy van-e üdvösségem, hogy valódi-e a hitem, a cselekedeteimről, a mentalitásomról ismerhetem meg. Tudod, Jézus azt tanította, hogy azt tesszük, amit az atyánktól látunk. A cselekedeteink mutatják meg, hogy valójában ki is az atyánk. A Ján 8-ban ezt megtalálod. A fenti 1. pont - nagyon tanulságos párbeszéd Jézus és hívő(!) emberek között. Jézus mond valamit, a hallgatóság totál nem érti. Aztán megint mond valamit, azt sem értik. És ez több, mint 10-szer megismétlődik. A vége felé fel is teszi a kérdést Jézus, hogy "miért nem értitek, amiket mondok?".

Jézus sokszor beszélt tömegekhez, nyilván hangosan tette ezt, viszont

nem sokszor látjuk az evangéliumokban, hogy a szerző kiemelte volna azt, hogy Jézus kiáltott volna. A prófécia meg is említi róla, hogy Ő "nem verseng és nem kiált, az utcákon senki sem hallja szavát". Van viszont pár kivétel, ahol Jézust kiáltani látjuk. Azt gondolom, hogy erre érdemes figyelni, és meghallani. Az egyik ilyen a János 12 végén található. Előtte pont a fenti 5-ös pontnál említett prófécia hangzik el. Majd Jézus beszél az Őbenne, az Ő beszédében való hitről. Az Őbenne való hitet ellentétbe állítja azzal, hogy valaki "megveti Őt, és nem veszi be az Ő beszédét". Könnyű a szavainkkal azt mondani, hogy "hiszek Jézusban", de ha az Ő beszédeit nem veszem be, akkor hazug vagyok. Hit Jézusban = az Ő beszédében való hit, és az ő beszédének a befogadása és megtartása. Ugyanitt mondta (kiáltotta) Jézus, hogy Ő nem azért jött, hogy kárhoztassa a világot (a kárhoztatás a végső, visszafordíthatatlan ítéletet jelenti - csak, hogy a fogalmakat ne kutyuljuk össze), hanem, hogy megtartsa a világot. Aki nem veszi be az Ő beszédét, az utolsó napon viszont kárhoztatni fogja őt! Elmondta, hogy az Ő beszéde nem a sajátja, hanem Ő azokat mondta, amiket az Atya parancsolt Neki. Az Atya parancsolata pedig örök élet. Annak van üdvössége, és örök élete, aki ezt befogadja, és megtartja. Jézus a főpapi imájában is megemlítette a tanítványairól, hogy ők befogadták, és megtartották a beszédeit.

Igen, hit, meg kegyelem által lehet üdvösségünk, de a helyére kell tenni a fogalmakat, hogy ez mit is jelent, és nem csak egy-egy kiragadott, a fülünknek kedves Biblia-versre kell az életünket építeni, mert könnyen csalódás lehet a vége.

Vedd végig, amiket a fenti 12 pontban írtam, és kérd az Urat, hogy tanítson ezekről! A "kevesen vannak-e akik üdvözülnek?" kérdésnél azt gondolom, hogy nincs fontosabb, és itt nem opció, hogy "majdnem jó, amit hirdettek nekem", mert annak csak "majdnem üdvözülés" lesz a vége. Jézus tanításait (az összeset!) vedd e témában alapul, ne hallgass másokra!

Isten áldjon!

2022. máj. 7. 11:51
 17/28 anonim ***** válasza:
100%

#16 a kérdezőnek jelenleg vigasztalásra és bátorításra van szüksége, amire tökéletes az ajánlott Spurgeon könyv. Nem pedig elrettentésre az üdvösséget illetően.

Azt nem olvastad Jézsuról, hogy a "A megrepedezett nádat nem töri el, és a pislogó gyertyabelet nem oltja ki" ?

stb.

Sajnos nemcsak az Ószövetség 613 törvényéből, hanem az Újszövetségből is lehet törvényeskedést csinálni.

folyt.

2022. máj. 7. 12:18
 18/28 anonim ***** válasza:
100%

17 folyt. (elnézést, egy picit hosszabb eszmefuttatás következik)

1) ige válogatás

2) kommentár

Róm.

2,13 Mert nem azok igazak Isten előtt, a kik a törvényt hallgatják, hanem azok fognak megigazulni, a kik a törvényt betöltik.

Mát.

7,21 Nem minden, a ki ezt mondja nékem: Uram! Uram! megyen be a mennyek országába; hanem a ki cselekszi az én mennyei Atyám akaratát.

Hegyi beszédben:

7,24 Valaki azért hallja én tőlem e beszédeket, és megcselekszi azokat, hasonlítom azt a bölcs emberhez, a ki a kősziklára építette az ő házát:

7,26 És valaki hallja én tőlem e beszédeket, és nem cselekszi meg azokat, hasonlatos lesz a bolond emberhez, a ki a fövényre építette házát.

Luk.

6,47 Valaki én hozzám jő és hallgatja az én beszédimet és azokat megtartja, megmondom néktek, mihez hasonló. (…)

Jak.

1,22 Az ígének pedig megtartói legyetek és ne csak hallgatói, megcsalván magatokat.

1,23 Mert ha valaki hallgatója az ígének és nem megtartója, az ilyen hasonlatos ahhoz az emberhez, a ki tükörben nézi az ő természet szerinti ábrázatát:

1,24 Mert megnézte magát és elment, és azonnal elfelejtette, milyen volt.

Ján.

15,14 Ti az én barátaim vagytok, ha azokat cselekszitek, a miket én parancsolok néktek.

15,15 Nem mondalak többé titeket szolgáknak; mert a szolga nem tudja, mit cselekszik az ő ura; titeket pedig barátaimnak mondottalak; mert mindazt, a mit az én Atyámtól hallottam, tudtul adtam néktek.

15,17 Ezeket parancsolom néktek, hogy egymást szeressétek.

14,21 A ki ismeri az én parancsolataimat és megtartja azokat, az szeret engem; a ki pedig engem szeret, azt szereti az én Atyám, én is szeretem azt, és kijelentem magamat annak.

14,23 Felele Jézus és monda néki: Ha valaki szeret engem, megtartja az én beszédemet: és az én Atyám szereti azt, és ahhoz megyünk, és annál lakozunk.

14,24 A ki nem szeret engem, nem tartja meg az én beszédeimet: és az a beszéd, a melyet hallotok, nem az enyém, hanem az Atyáé, a ki küldött engem.

Róm.

13,9 Mert ez: Ne paráználkodjál, ne ölj, ne orozz, hamis tanubizonyságot ne szólj, ne kívánj, és ha valamely más parancsolat van, ebben az ígében foglaltatik egybe: Szeressed felebarátodat mint temagadat.

13,10 A szeretet nem illeti gonosszal a felebarátot. Annakokáért a törvénynek betöltése a szeretet.

13,11 Ezt pedig cselekedjétek, tudván az időt, hogy ideje már, hogy az álomból felserkenjünk; mert most közelebb van hozzánk az idvesség, mint a mikor hívőkké lettünk.

---------------

Jézus erkölcsi tanításaival kapcsolatban. Fenti igékből az derül ki Isten elvárja ezeket a dolgokat. Mert nem teszi alacsonyra a lécet, a maximumot akarja kihozni belőlünk. "Legyetek azért tökéletesek, amint a ti Mennyei Atyátok is tökéletes".

1) A dilemma az, hogy ha ezeket izomból akarja cselekedni az ember, elbukik, vagy ami rosszabb farizeussá válik. Ez ellen a belsőnk tiltakozik.

Isten megparancsolja, hogy szeressük egymást, magas erkölcsi elvárásai vannak. Ha valaki nem cselekszi, bolond emberhez hasonló, aki fövenyre építette a házát…

Kérdés: Hogyan feleljünk meg ennek, anélkül, hogy farizeussá válnánk?

Válasz: Ha MEGSZERETJÜK Jézus tanításait; értékrendjét saját magunkénak valljuk, BELSŐvé tesszük, interiorizáljuk.

Interiorizáció (pszichológiai fogalom)

Az ~ jelentése: viselkedési szabály elsajátítása, valamely norma ösztönössé válása.

~ (belsővé tétel): a szociális tanulás legmagasabb szintje. Az interioizáció folyamatában már a modell nem játszik fontos szerepet. A viselkedésformák vagy értékek átvétele, azért történik, mert az egybevág az egyén saját értékrendszerével és így annak átvétele magában is jutalomértékű.

Így nem keletkezik meghasonlás, hogy próbáljuk ugyan a KÜLSŐ tanításokat követni, de mintha a fogunkat húznák.

Az Újszövetségben van néhány ige, amit "dupla csavarnak" hívok, ami borít mindent. Ilyen például az alábbi. Érdemes vissza-visszatérnünk 1 Kor 13,1-3hoz, és azzal tesztelni, hol is állunk.

13,1 Ha embereknek vagy angyaloknak nyelvén szólok is, szeretet pedig nincsen én bennem, olyanná lettem, mint a zengő ércz vagy pengő czimbalom.

13,2 És ha jövendőt tudok is mondani, és minden titkot és minden tudományt ismerek is; és ha egész hitem van is, úgyannyira, hogy hegyeket mozdíthatok ki helyökről, szeretet pedig nincsen én bennem, semmi vagyok.

13,3 És ha vagyonomat mind felétetem is, és ha testemet tűzre adom is, szeretet pedig nincsen én bennem, semmi hasznom abból.

Tehát megfejthetem a Biblia sok titkát, akár még a jövőre vonatkozó próféciák értelmét is tudhatom, szétoszthatom az egész vagyonomat, vagy mártírhalált halhatok, ha szeretet nincs bennem, nulla pontot ér.

2022. máj. 7. 12:21
 19/28 anonim ***** válasza:
51%

"Igen, hit, meg kegyelem által lehet üdvösségünk, de a helyére kell tenni a fogalmakat, hogy ez mit is jelent, és nem csak egy-egy kiragadott, a fülünknek kedves Biblia-versre kell az életünket építeni, mert könnyen csalódás lehet a vége."

Toloszekesek elkarhoznak ne szépítsd a szepithetetlenr

2022. máj. 7. 13:08
 20/28 A kérdező kommentje:
Igen valóban a #11 igaza van bátorításra van szükségem.Ha még ilyenkor is az Igét kárhoztatásra,ilyesztegetésre használják mások ellen,régen rossz,még inkább elbizonytalanít...
2022. máj. 9. 19:14
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!