A magyar társadalom hány százaléka lehet vallásos?Igazak a népszámlálási adatok szerintetek?És még egy kérdés, hogy a roma származásúaknak hány százaléka lehet vallásos?
Mi számít vallásosnak?
Népszámláláson X felekezetűnek vallja magát? Saját és családja élete nagy eseményeit egyházi szertartásokhoz köti (keresztelés, esküvő, temetés)? Hisz Istenben? Önmagától imádkozik? Rendszeresen jár templomba?
A fenti feltételeknek csökkenő sorrendben felelnek meg az emberek. Templomba egy számjegyű százalék jár rendszeresen. Önbevallás alapján pedig a 2011-es népszámláláson 1,8millió ember vallotta magát felekezeten kívülinek, 2,7millió pedig nem válaszolt. Ezen kívül katolikus volt 3,8millió, református 1,1millió, evangélikus 200ezer, egyéb protestáns pedig 110ezer.
Szerintem akik vallásonak vallják magukat azoknak a többsége nem gyakorolja, tehát nem jár templomba vagy csak nagyon ritkán, nem szokott imádkozni vagy csak nagyon ritkán, nem olvassa a Bibliát vagy csak nagyon ritkán.
Ami a roma kisebbséget illeti, szerintem az arányokat tekintve többen lehetnek akik vallásonak vallják magukat, a romák hajlamosabbak hinni a "természetfeletti" dolgokban (bár nem szeretem ezt a kifejezést), noha azt gondolom, hogy a magát vallásosnak valló romák többsége szintén nem gyakorolja.
Attól még lehet katolikus, hogy nem jár templomba...
szerintem mindent összevéve kb. 50% az, aki valóban vallásos.
A többi egy része ezoterikus.
Ezt nem lehet megmondani, ahogy az 1-es is irja.
Ugyanis mi az, hogy "vallasos"? Van vallasa? Valamilyen vallast gyakorol is? (hinduizmus, iszlam stb. is vallas). Kereszteny vallast gyakorol? Vagy csak meg van keresztelve? Hisz Istenben? A vallasossag es az istenhit nem ugyanaz.
Ilyen felmeres nincs.
Szerintem sem lehet megmondani, max. óvatos becslés...
Még a "templombajárást" se mondanám feltétlen vallásosnak. Elég sok van, aki ott ül, mint Rozi a moziban, de nem él keresztény életet. Csak amolyan kultúrkeresztény.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!