Zsidók és a judaizmusban járatok! A judaizmus szerint JHVH felesége Asherah istennő?
Minden ókori vallás istenének van felesége, ők az istennők.
A zsidók főistenének Asherah? Vagy ki?
Valóban, JHVH felesége Asera volt, ez tagadhatatlan, hiszen bizonyítékok tamasztják alá:
"Stavrakopoulou az Ugaritnál talált ősi szövegekre, amulettekre és kis szobrokra alapozza véleményét. Mindezek pedig azt támasztják alá, hogy Asera egy hatalmas termékenységi istennő volt. A kutató szerint a Jahvéhez fűződő kapcsolata a Bibliából és i.e. 8. századból származó agyagedények felirataiból tudható, amelyeket a Sínai-félszigeten levő Kuntillet-Adzsrúdnál találtak meg...„A feliratok áldást kérnek Jahve és az ő Aserája számára. Ez arra szolgáltat bizonyítékot, hogy Jahve és Asera egy pár volt. Mostanra pedig már több felirat is alátámasztja azt az elméletet, hogy a Biblia istenének felesége volt” – fogalmazott Stavrakopoulou
Bővebben itt: [link]
Szerény véleményem szerint Izrael eredetileg politeista volt, aztán monoteistává vált, és a héber Bibliát ennek szellemében írták, illetve szerkesztették át.
#4.
Én meg azt olvastam egy apológiával foglalkozó honlapon, hogy ez nem volt egyetemes, a zsidók soha nem voltak politeisták, csak olyan időszakok voltak, amikor egy istent imádtak, de a többi létezését is elfogadták szinkretisztikus módon, Baál és Asherah pedig az ókánaánita mitológia részét képezték. Ezeket a periódusokat a zsidó vallás hitehagyásként kezelte és később kipusztította ezeket az irányzatokat és az ókánaániták nagy részét is, akik nem tértek át a judaizmusra.
A témában való kutatáshoz a figyelmetekbe ajánlok egy sorozatot Izrael monoteizmusáról, amit egy hívő keresztény teológus írt.
Egy kis ízelítő:
"Ahogy Rózsa Huba frappánsan összefoglalja, a kutatás azt a kérdést kívánja megválaszolni, hogyan jutott el a zsidóság az egy Isten tiszteletétől az egyetlen Isten tiszteletéig. A tudományos kutatás ebben a kérdésben általában két alapvető irányra oszlik. Az egyik irányzat követői szerint a szigorú monoteizmus nem tartozott hozzá Izrael eredeti hitéhez, ráadásul késői jelenség, melynek során Jahve fokozatosan kiemelkedett a többi istenség közül, és "kiszorította" vetélytársait. Mindez a babiloni fogság ideje körül érte el csúcspontját, amikor Jahve egyedül maradt. Így lett végül Izrael hite monoteista, és a Bibliát már ennek a letisztult monoteizmusnak a hátteréből szerkesztették és írták. A másik irányzat szerint viszont Izrael vallásának lényegéhez már a kezdettől fogva hozzátartozott Jahve egyedüli és kizárólagos tisztelete, s ebből az alapból nőtt ki végül a babiloni fogság idején az a szigorú monoteista elv, hogy Jahven kívül nem is létezik más isten."
Forrás itt:
A sorozat további részei itt:
Mondjuk ő másképpen látja ezt a kérdést, mint én. Szerinte a Jahve hit kezdetektől része volt a zsidóságnak, de jól bemutatja szerintem, hogy hol tart a kutatás.
#3 voltam.
Vagyis elnézést, #4 voltam.
A #4-es és a #8-as kommentet én íram.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!