Miért tiltja a judaizmus és az iszlám, valamint miért tiltottak korábban a többi ábrahámi és hasonló vallás a hamvasztást?
Azt olvastam, hogy az a magyarázata, hogy a test a lélek és a szellem, valamint valamilyen szinten Isten szentélye is, ezért nem szabad azzal megalázni, hogy elégetik, megsemmisítik, illetve pogány szokásnak tartották vagy tartják is.
Nem tudom, de szerintem sokkal megalázóbb a testtel szemben, ha berakják egy kendőbe tekerve vagy egy koporsóba fektetve az elhunytat egy gödörbe (vagy más mély helyre, mondjuk barlangba) és otthagyják megbüdösödni, szaglani, mondhatni elrohadni a testet, majd a férgek és csúszómászók felfalják, rettenetesen undorító módon, a csontváz pedig ottmarad és lebomlik egy hosszú idő után. Szerintem ennél sokkal kulturáltabb és tisztességesebb, ha inkább elhamvasztják és egy urnában temetik el az elhunytat. Másrészt meg lehet, hogy pogány gyökerei is lehetnek, de nem igazán kapcsolódik a pogány istenek imádatához, vagy bármilyen pogány dologhoz.
Mégis miért van ez a tiltás? Miért rossz a hamvasztás?
#3.
Éppen erre keresem a választ. Miért kevésbé szentségtelen a rohadni hagyás, mint egy egyszerű égetés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!