Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Az őskeresztények hogyan...

Az őskeresztények hogyan vélekedtek a szexről?

Figyelt kérdés
Azt tudom, hogy kezdetben minden hívő papnak számított, így a cölibátusnak nem sok értelme lett volna. De mi a helyzet a poligámiával, házasság előtti szexszel, homoszexualitással, fogamzásgátlással, önkielégítéssel? Ezeket tiltották, megvetették vagy engedték?
2022. ápr. 18. 19:15
1 2 3 4 5
 31/46 anonim ***** válasza:

Hol lett degradálva bárki is? Se olyat nem állítottam, hogy én mindent tudnék, se semmilyen degradáló kommentet nem látni tőlem. Az, hogy látványosan egy bizonyos témán kattogsz ez tény, nem tudom, mi ebben a degradáló... Hacsak neked az, hogy észrevételeztem. A kérdés pedig sosem zavart, sőt. Az pedig szintén nem tudom, hogy jön ide, hogy mikor jössz fel, hogy az informatika érdekel, de amúgy nekem ehhez semmi közöm (holott nem is kérdeztem rá ezekre, magad osztottad meg velem). Nem derült ki sajnos, hogy miért érdekel téged ennyire ez az egyetlen téma, erre próbáltam rávilágítani.

Nincs Újszöv. Ó. nélkül valóban, de ma élő emberen ókori szabályokat számonkérni értelmetlen, mert nem fog tudni válaszolni rá.

A nemi betegségek megelőzését én is valamikor régen olvastam, nem az én elméletem, szóval nem mondtam, hogy heterók ne terjeszthetnék, vagy azt, hogy az emberek akkor tudták volna, hogy mik azok a nemi betegségek egyáltalán, csak olvastam, és megosztottam mint lehetséges opciót. A disznóhúst példaként hoztam ide, ami az Ószöv.-ben szigorúan tiltva volt és mint azóta megtudtam, hogy szigorúan racionális alapokon. Szintén sehol nem azt írtam, hogy disznóhús párhuzamban van az alapjogokkal, de az ókorban ilyen dolgok nem léteztek. Simán kereskedtek rabszolgákkal, csináltak gyereket a szolgálónak (akkori béranyaság), halálra köveztek embereket, áldoztak állatokat, stb. Nem lehet mostani kori normákat visszamenőlegesen évezredekkel ezelőtt embereken számonkérni, és ezt nem én állítom egyedül.

Engem őszintén érdekelt, téged ez az egyetlen téma miért foglalkoztat ennyire. A melegekkel van gondod, esetleg hívő vagy, aki elbizonytalanodott, vagy ateista, akár szimplán egy érdeklődő? Ebben semmi támadás és degradálás nem volt. Ha a téma ennyire komolyan érdekel kérdezz meg egy képzett teológust, vagy ha kifejezetten az Ószövetség és a Tóra akkor meg egy ortodox rabbit! Biztos sokkal okosabbakat fog mondani, mint én.

2022. ápr. 19. 14:16
 32/46 anonim ***** válasza:
0%

"Hol lett degradálva bárki is?"

Igen, passzív agresszívnek lenni majd nem észrevenni igazi művészet.

Erre az észrevételre tudtál írni 5 mondatot.

"Nincs Újszöv. Ó. nélkül valóban, de ma élő emberen ókori szabályokat számonkérni értelmetlen, mert nem fog tudni válaszolni rá."

Igen és ez a lényeg.

Miért volt akkor jó megölni őket, de most nem?

Mi változott?

Te követed ezt az istent, szóval érdekelne hogy te mit gondolsz.

"Simán kereskedtek rabszolgákkal, csináltak gyereket a szolgálónak (akkori béranyaság), halálra köveztek embereket, áldoztak állatokat, stb. Nem lehet mostani kori normákat visszamenőlegesen évezredekkel ezelőtt embereken számonkérni, és ezt nem én állítom egyedül."

Szóval most kinek a barbárságát igazolod?

Az emberekét vagy az istenedét?

Mert elméletileg az istened előírta hogy hogyan és honnan vegyél rabszolgát, hogy mennyire verheted meg, ha nő a rabszolga akkor lényegében szxrabszolgává teheted, stb...

Ezt az ószövettségben elolvashatod.

Szóval nem értem.

Csak simán le akarod rázni, mert azt gondolod, hogy nem isten szava?

"Engem őszintén érdekelt, téged ez az egyetlen téma miért foglalkoztat ennyire."

Passzív agresszív megnyilvánulással együtt.

"A melegekkel van gondod?"

Figyu arról volt szó, hogy az istened miért parancsolta a melegek azonnal elpusztítását. Jah és miért nem morális most.

Most miért rólam van szó?

"kérdezz meg egy képzett teológust"

Te jössz ide egy fórumra ahol bárki kérdezhet bárkit.

Neked meg van az esélyed nem válaszolni.

De válaszolsz, mert bántja a lelked, hogy neked sincs rendes válaszod.

Plusz te hiszel benne, nem én.

Nem fogok egy teológust kérdezni, mert felesleges.

Én az átlag hívőre vagyok kíváncsi, tudod olyan embereknek mint te.

"Biztos sokkal okosabbakat fog mondani, mint én."

Hát figyu, te hiszel benne.

Mindkét részét a Bibliának ő parancsolta / ihlette vagy ahogy akarod mondani.

Én nem látom értelmét annak, hogy miért volt morális akkor őket megölni és most miért nem.

Te, mint hívő valószínűleg találkoztál már a témával.

Miért ne kérdezhetnélek meg?

Mert nincs válaszod és frusztrál.

2022. ápr. 19. 16:36
 33/46 anonim ***** válasza:

Mi volt őszintén passzív agresszív? 😅 Az, hogy észrevettem és szóvá mertem tenni, hogy látszódik, hogy nálad ez valamiért központi téma? Nem az szerinted?

Miközben aki itt degradál, az végig te vagy, még azt is támadásnak vetted, hogy engem érdekelt, hogy neked ez miért ennyire fontos téma, holott csak arra voltam kíváncsi, hívő vagy-e, ateista, esetleg útkereső, vagy azon hívek egyike, akik azt vallják, hogy az Ósz. és Úsz. Istene nem ugyanaz a karakter. (Mivel volt erre utaló kommented és vannak hívek, akik ebben hisznek, ezért még ez is megfordult a fejemben, hogy esetleg ezt vallhatod te is). Fogalmam sincs mire fel ez a hatalmas ellenszenv irányomban, holott sosem állítottam, hogy valami nagy tudás birtokosa lennék, erre még csak utalást sem láthattál tőlem. És nem, nem a kérdezés a probléma, ha az lenne, akkor szimplán ignorálnálak...

Nekem nem fáj az, hogy nincs válaszom, nem tartozik az emberre, hogy mindent tudjon. Mivel soha nem venném el senki életét (kiv. az önvédelem), szándékom sincs rá, így nem fogom tudni neked megítélni ókori emberek törvénykezését, mivel nem az én tisztem, és nem tudok azzal a fejjel gondolkodni. Teljesen más nép, más kultúra, más kor. Megkérdezheted hatezredjére is, hogy "szóval miért volt morális akkor és most miért nem" de erre nincs és nem is lesz 100%-os biztos válasz, sem tőlem, sem mástól. Ennyi erővel azt is lehetne kérdezni, hogy miért volt morális a kopaszt kinevető gyerekeket megölni, aki különböző anyagból készült ruhákat felvett, aki dolgozott szombaton, aki disznóhúst evett, stb. Ugyanúgy emberekről és emberi jogokról beszélünk (bár utóbbiak akkor nem léteztek). Ha szó szerint az Ószöv. szerint akarnánk élni nagyon nem csak a melegek járnának rosszul, erre próbáltam célozni. Furcsa módon sok fundamentalista is csak a melegekre kondicionál valamiért...

Azt pedig szerintem már láthattad, hogy nem a kirekesztő, fundamentalista irányt képviselem. Én Jézust követem aki szelíd volt és nem ítélkezett bőszen, leült bárkihez, azokhoz is, akiktől akkoriban undorodtak. Nem, nem frusztrál semmi, nekem ennyi elég, nem tisztem nekem a világon mindent tudnom. Örülök, hogy az Újszövetségben élhetek, Jézus kereszthalála után. Azok alapján pedig, amit a válásról mondott Jézus a farizeusoknak azt sem tartom kizártnak, hogy más törvényt is lehet, hogy azért kaptak az akkori emberek, mert kemény volt a szívük...

2022. ápr. 19. 18:27
 34/46 anonim ***** válasza:
Jah és ami lemaradt egy korábbi kommentből: ez nem eldöntendő kérdés. Ami eldöntendő, az letudható szimpla igennel vagy nemmel. Amire te keresed a választ azt itt nem találod meg garantáltan, mert senki nem fog neked 100%-ban garantáltan tuti választ mondani.
2022. ápr. 19. 18:36
 35/46 anonim ***** válasza:
0%
#32-es, a négy pipás nem egy átlag hívő, hanem ha jól tudom egy homoszexuális római katolikus. (Egyébként nincs is olyan, hogy átlag hívő.)
2022. ápr. 19. 18:42
 36/46 anonim ***** válasza:
Se homoszexuális, se római katolikus nem vagyok... Fogalmam sincs, honnan szedted, főleg az utóbbit.
2022. ápr. 19. 18:43
 37/46 anonim ***** válasza:
Amúgy olyan, hogy átlag hívő tényleg nincs.
2022. ápr. 19. 18:45
 38/46 anonim ***** válasza:
23%
Bocsánatot kérek, összekevertelek egy négy pipás homárral.
2022. ápr. 19. 18:46
 39/46 anonim ***** válasza:
Megesik, sokan vagyunk a gyakorin.
2022. ápr. 19. 18:48
 40/46 anonim ***** válasza:
91%
27-es: mit jelent nálad az hogy az istened? Ha olvastad a Bibliát (mert a vitapartnerednek olyan válaszolat adtál ami arra utal hogy valamennyire ismered) akkor tudod hogy Isten teremtett mindent, az embert is, ezért nincs olyan hogy az én istenem meg az ő istene de a tiéd nem. Mindenki Istene van, mert ugyanonnan jövünk és ugyanoda tartunk, csak a cél lehet más. Vannak hamis istenek, de ez most mindegy, nem erre gondoltál szerintem.
2022. ápr. 19. 18:48
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!