Vajon mennyire lehet megbízni a Bibliában, a fontos dolgokban, mint örök élet, Jézus létezése, élet teremtése (szerintetek hol lehet a legközelebb kerülni ezeknek az igazságához)?
"Valami miatt nem akar."
Nem kényszeríti rád magát. Keresni kell és akkor megtalálod. De vaknak hiába magyarázom a színeket.
Ha valóban magától értetődő lenne, akkor mindenki tudná.
Nem csak sejtené - mindenki máshogy - hanem TÉNYLEG, és TUDNÁ.
Két különb dolog hinni valamiben és követni vagy tudni, hogy létezik.
Ha a Biblia istene megmutatná magát akkor lenne jó pár kérdésem hozzá, mielőtt bármilyen morális lénynek el tudnám könyvelni nem hogy követni a "szavát".
Plusz Lucifer is tudta, hogy isten létezik még sem hódolt be neki, igaz?
#13 "Ha a Biblia istene megmutatná magát"
Jézus:
"Aki engem látott, az Atyát is látta. Hogy mondhatod hát: Mutasd meg nekünk az Atyát?"
Jézus élete és tanításai mutatják be milyen Isten
A keresztény hit legalábbis nem alaptalan, vannak, akiknek nem meggyőzőek a bizonyítékok, számomra elegendőek.
Esetleg egy bizonyítékot mutatnál?
A Biblia nem az.
Jézus szintén nincs bizonyítva.
Személyes véleményem szerint, mint aki a kereszténységben nagyon mélyen benne voltam, - kommentárt írtam a Bibliához, amit lektoráltattam, délelőtti és délutáni istentisztelet tartottam, bibliakört vezettem, stb. - nem lehet megbízni benne. Mivel nagyjából ismerem a keresztények hitét és érvelési technikáját, ezért tudom, hogy számukra nagyon is valóságosnak tűnik ez az egész. Ez azonban csak egy illúzió.
De menjünk sorába - röviden!
1. Nem tudom, hogy mit értesz azon, hogy a Bibliát megbízhatónak tartod-e. Ha történelmkönyvként kezeled, akkor szerintem nem az, mert a Bibliában a mítosz, legendás dolgok illetve a történelmi adatok keverednek... Ebből a szemszögből a Biblia szerintem nem megbízható. Ha viszont úgy kezeled, mint ami teológiai kijelentések vannak, akkor teljesen szubjektív, hogy valaki megbízhatónak tartja-e. Én nem tartom annak, mert a bibliai istenkép engem nem győzött meg az igazságáról.
A Biblia szövegkritikai szemszögből nem feddhetetlen, történtek változatások, noha elvileg Isten szava.... Lasd itt:
És akkor még ott van a pszeudonim kérdés is, miszerint egyes kutatók szerint bizonyos bibliai könyveket nem is azok írták, akiknek eredetileg tulajdonítják...
Ebből adódóan a protestánsoknál - főleg a fundamentalistáknál - gondolom problémásabb lehet ez a téma, hiszen a Bibliát több szempontból lehet kritizálni. Mivel ők a Bibliát teszik meg hivatkozási alapnak (Sola Scritura elv). A Katolikus Egyház jobb helyzetben van, mert nála a Biblia - nagyon helyesen! - az apostoli szenthagyomány része. Nem a Biblia a hitbeli igazság birtokosa, hanem az Egyház (1Tim 3,15).
2. Jézus abban a formában ahogyan a keresztények hisznek benne, szerintem csak legenda, mítosz. A történetét kiszínezték. Erről írtam itt, példákat is hozva, hogy amiben a keresztények hisznek nem egyedi:
https://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallaskr..
(1. válasz).
Szerintem Jézus nem volt isten és nem is támadt fel a halálból.
3. Állhat valaki az élet mögött, de nem feltétlenül szükséges, hogy ez így legyen. Az élet spontán módon magától is kialakulhatott:
4. Az örök élet meg olyan dolog, hogy az ember maga dönti el, hogy hisz-e benne vagy sem.
Szerintem létezhet a kereszténységtől független Túlvilág. Ráadásul még ezekben a végső dolgokban a keresztények között sincs teljes egyetértés. Pl
a katolikusok hisznek a feltámadásban és a lélek halhatatlanságában. De az adventisták csak a feltámadásban hisznek, a lélek halhatatlanságában nem.
"Esetleg egy bizonyítékot mutatnál?"
Természetesen. Az újszövetségi írások, melyeket én hiteles beszámolóknak ismerek el (tanúságot tesznek csodáiról, feltámadásáról, és tanításairól)
Jézus kiemelkedő szellemisége is bizonyíték, ami tükröződik az ÚSZ írásokból.
Jézus beteljesített ÓSZ-i szimbólumokat és próféciákat. Ha csak egy-kettő ilyen lenne, még mondhatnánk belemagyarázásnak, de sok ilyen van.
Mindezek együttesen számomra kellő alátámasztást adnak a kereszténység igazságához.
Ez egy neoprotestáns felekezet volt.
Nem én lektoráltam, hanem engem lektoráltak. Mivel abban az időben nagyon érdekeltek a próféciák, ezért saját magam írtam kommentárokat Dániel és a a Jelenések könyvéhez. És megmutattam az írásomat az egyik vezetőnek, illetve lelkészeknek (nem kerültek kiadásra, nem is azért írtam őket). Persze ezek a kommentárok összhangban voltak a felekezet tanításával, de megértettem annyira ezeket az apokaliptikus szövegeket, hogy hosszú magyarázatokat fűzzek hozzá.
Amikor felmentem a szószékre prédikálni, akkor többször beszéltem erről a témáról. Bár a legnagyobb prédikációmat egy délelőtti istentiszteleten - amikor kb. 70 ember előtt beszéltem - nem erről a témáról, hanem Jézus egyik példázatáról tartottam.
Nem igazán szeretem amúgy magamat oktatónak hívni. Mivel viszonylag nagy teológiai tudásom volt, (és nyilván mivel erkölcsileg alkalmasnak találtak rá), ezért vezettem bibliaköröket, de teológiai végzettségem nem volt.
Gondoltam rá, hogy elmegyek teológiát tanulni majd. De mivel azóta kitértem a kereszténységből, ezért valószínűleg már nem fog sor kerülni arra, hogy teológiai tanulmányokat folytassak.
"melyeket én hiteles beszámolóknak ismerek el"
Bizonyítékot kértem.
"Jézus kiemelkedő szellemisége"
Az se biztos, hogy létezett.
Te valamit nagyon félreértettél. Nem azt kérdeztem, hogy miben hiszel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!