A Bibliai evangeliumok mennyire festenek hiteles képet Jézusrol ?
17. old
"Bart Ehrman - akiről tudható, hogy volt-keresztyén és szkeptikus - így ír:
<Ahogy az pillanatokon belül látni fogjuk, a legkorábbi és legjobb források Jézus életéről [...] az Újszövetség négy evangéliuma: Máté, Márk, Lukács és János. Ez nemcsak a keresztyén történészek véleménye, akik kifejezetten nagyra tartják az Újszövetséget és annak történeti értékét, hanem a klasszikus kor össze komoly történésze osztja ezt a nézetet az elkötelezett szabadkeresztyéntől a meggyőződéses ateistáig.>"
Ajánlom kérdezőnek, hogy olvasson a korai egyház történetéről, fentebbi könyv mellett, további két könyv:
Henry Chadwick: A korai egyház (Osiris Kiadó)
Vanyó László: Az ókeresztény egyház és irodalma (Szent István Társulat)
Előadások:
Hogyan lett könyvvé az Újszövetség
Manipulálta e az egyház Jézus üzenetét?
Jézus és a holt-tengeri tekercsek
5#
Amennyire én tudom az evangeliumok nagyon sokáig szájhagyomány után terjedtek míg végül írásba foglalták őket.Ennyi erővel azt is lehetne mondani hogy az apokrifokat is szájhagyomány őrizte csak később foglalták írásba....(nem megsérteni akartam)
#7 De várjál, ha két szájhagyomány ellentmondd egymásnak akkor az egyik vagy mindhettő hazugság, két ellentétes állítás egyszerre nem lehet igaz.
Például a négy kanonizált evangélium egyetértenek abban, hogy Jézus meghalt a kereszten, ellenben Barnabás evangéliuma szerint nem Jézus halt meg a kereszten, hanem Iskarióti Júdás, mert összetévesztették ő Jézussal.
Most én értem, hogy ez sztori sokkal hamarabb is létezhetett és terjedt szájhagyomány útján mielőtt leírták, de akkor is vagy Barnabás evangéliuma téved, nagy a négy kanonizált evangélium, vagy Jézus halt meg a kereszten, vagy Iskarióti Júdás, két állítás egyszerre nem lehet igaz.
"Ha jól tudom eredetileg volt vagy 30 evangélium"
Rosszul tudod, eredetileg 4 evangélium volt, később a 2-3-4. századokban költöttek még vagy 20-at mellé. Most egy 4. században írt könyvet érthető módon nem kanonizáltak a katolikus püspökök, hanem csak azt a 4-et, amit a legkorábbi keresztény írók is említenek.
A keresztény evangélium, Jézus tanításai egy darabig valóban szájhagyomány útján terjedt, az apostolok alapították a keresztény közösségeket. Ők Jézus kortársai, tanítványai voltak. Mivel az evangéliumok nem tartalmazzák a Kr.u. 70-ben a templom lerombolásának leírását, így ezen esemény előtt keletkezhettek.
Lukács munkamódszerét leírja az evangéliuma elején:
1,1 Mivelhogy sokan kezdették rendszerint megírni azoknak a dolgoknak az elbeszélését, a melyek minálunk beteljesedtek,
1,2 A mint nékünk előnkbe adták, a kik kezdettől fogva szemtanúi és szolgái voltak az ígének:
1,3 Tetszék énnékem is, ki eleitől fogva mindeneknek szorgalmasan végére jártam, hogy azokról rendszerint írjak néked, jó Theofilus,
1,4 Hogy megtudhasd azoknak a dolgoknak bizonyosságát, a melyekre taníttatál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!