Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Létezik-e a véletlen Isten...

Létezik-e a véletlen Isten számára?

Figyelt kérdés
Ha nem, akkor az atomok mozgása, így pedig a jövő is előre determinált számára, így pedig létezik a predesztináció
2022. ápr. 15. 19:31
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
Mivel Isten az időn kívül létezik, látja mi történt meg az időben.
2022. ápr. 15. 23:13
 12/19 anonim ***** válasza:
Ami nekünk véletlen, az nem feltétlen véletlen egy természetfelettinek is. És az sem jelenti, hogy tud mindent a természetfeletti. Azt sem jelenti, hogy tudatosan rendelt el sorsokat.
2022. ápr. 15. 23:24
 13/19 anonim ***** válasza:

"Ha Isten nem látja a jövőt, akkor ki súgott a bibliai prófétáknak?"

Hát ha haszontalan dolgokat súgtak, akkor van egy tippem.

2022. ápr. 15. 23:47
 14/19 anonim ***** válasza:
a zs|dók?
2022. ápr. 16. 01:05
 15/19 anonim ***** válasza:

Istennek van jövőbelátó képessége, illetve hatalma ahhoz, hogy véghez vigye az akaratát. De a jövőbelátó képességét nem mindenben használja ki. Kíváncsi a folyamatokra, hiszen az embernek szabad akaratot adott...

Ha akarja megnézi, ha nem akarja nem nézi. De a valószínűséget tutira megmondja.😁 Az atomok a meghatározott korlátaikon belül mozognak, és a törvényeik szerint rendeződnek. (Csak akkor, ha az ember nem nyúl bele...)

„Én vagyok az isteni Fenség . . . aki kezdettől fogva megmondom a véget, és régtől fogva azokat, amiket még nem vittek véghez” (Ézsaiás 46:9, 10)

Ézsaiás 55:11.

"úgy lesz az én szavammal is, amely elhagyja a számat. Nem tér vissza hozzám eredménytelenül, hanem mindenképpen véghez viszi azt, amiben kedvem lelem, és sikeres lesz abban, amiért elküldtem."

2022. ápr. 16. 13:40
 16/19 anonim ***** válasza:

Kissé fura, hogy páran mennyire emberszerű lényként tudják csak elképzelni Istent. Pedig Ő nem ennek a világnak a rabja, ahogy mi, ennél fogva sem az idő, sem a tér nem tartja fogva, sem vágyak, sem kényszerek, sem pedig érdekek. És persze a véletlenek sem. Ezek a fogalmak mind csak ránk, emberekre érvényesek, Isten viszonylatában értelmezhetetlenek, ezért róluk vitatkozni is értelmetlen.

Isten nem "lát előre" az időben, hanem ő maga minden végtelen "lehetségesség", egyetlen örökkélévőségben. Nekünk ez kábé felfoghatatlan, de emiatt nem Istent kell lerángatni a mi szintünkre, hanem nekünk kell törekednünk felé.

2022. ápr. 17. 20:57
 17/19 anonim ***** válasza:

16-os

És a te elképzelések Istenről miért helytállóbb, mint bárki másé?

2022. ápr. 19. 12:56
 18/19 anonim ***** válasza:

#17. Vicces a kérdésed, ez nem az "én elképzelésem", hanem egyrészt ezt olvashatjuk az Istenről szóló írásokban, másrészt amúgy elég logikus is. Pont azért mertem szóba hozni, mert már ezredszer jön elő olyan kérdés itt a gyakorin, ami egy teljesen fals (bocsánat, de vulgáris) istenképen alapszik. Ennek is megvan a maga oka, a marxista "filozófia" "istencáfolatából" ered, ahogy a Vele kapcsolatos vélt ellentmondások nagy része is.

Marx és követői egy gyerekes istenképet tagadtak: erre jó példa, hogy mekkora felhajtást csaptak akörül, hogy Gagarin járt az űrben, és nem találkozott Istennel, tehát az nincs is.

Pedig maga az egész témakör ennél azért sokkal izgalmasabb és mélyebb még ateisták számára is.

2022. ápr. 19. 21:23
 19/19 anonim ***** válasza:

18-as

Szerintem te se tudnád igazolni vagy tagadni Isten létezését, csak maszatolsz.

Kezdve ott, hogy az idő nem abszolút létező, hanem anyagi tulajdonság.

Isten csodákat tesz, ami alapján kölcsönhatásba kell tudnia lépni az anyagi (időbeli) világgal.

Isten örökkévaló, ami egy körülírás arra, hogy mindig is képes volt/lesz kölcsönhatásba lépni a világunkkal.

Lényegében semmi több releváns dolgot nem tudunk meg róla a dogmák alapján.

Azt nem állíthatod csak úgy, hogy emberszerű, vagy nem emberszerű. Vagy hogy hogyan éli meg a világot. Azt sem tudjuk, hogy egyáltalán determinált világot teremtett-e, és ha igen, akkor mennyit ismer a jövőből (erről szól a kérdés).

A te feltételezéseid nem jobbak, mint másé, amennyiben nem tudod alátámasztani. És úgy egyébként a kérdés szempontjából teljesen lényegtelen Isten (nem ismert) időfelfogása vagy döntési mechanizmusa. A kérdés az, hogy Isten mennyire ismeri a világunkat. Pl. az előbb emlîtett kategóriák: a) determinált világot teremtett, de nem ismeri pontosan a jövőt b) determinált világot teremtett, és pontosan ismeri a jövőt c) részben ismeri a jövőt d) nem-determinált világot teremtett, így nem vagy csak részben ismeri a jövőt.

2022. ápr. 20. 22:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!