Létezik-e a véletlen Isten számára?
Nem létezik Isten számára véletlen vagy bármi meglepetés ezért létezik a predesztináció.
De létezik a szabad akarat is egyszerre. Nem olyan predesztináció van ami elveszi a szabad akaratot. Csak a predesztináció Istennél az örökkévalóságban van, mivel Istennél az örökkévalóságban minden befejezett. Mig mi emberek itt az időben döntünk a szabad akaratunkkal arról, hogy mi lesz belőlünk az örökkévalóságban.
Isten törvényt szab az anyag azon részének, amellyel véghezviszi az akaratát, de a tengerparon a hullámoknak van véletlen erőhatásai a homokra, ahogyan azt fodrozzák szabadon, ill véletlen módon.
Az embervilágban is történek véletlen dolgok:
Préd 9, 11
Másfelől pedig láttam a nap alatt, hogy nem a fürgéké a haladás, és nem a hősöké a győzelem. Nem a bölcseké a kenyér, és nem az okosoké a gazdagság; nem a hozzáértőké a kegy, hanem az idő és a véletlen éri utol mindnyájukat. /Káldi Neovulgáta fordítás/
1Kir 22:34 (H Kecskemethy) Egy ember pedig meghúzta az íjat véletlenre, és eltalálta Izráel királyát a páncélöv között és a vért között; mire azt mondta kocsisának: Fordulj meg és vígy ki engem a táborból, mert megsebesültem.
Tehát történhetnek véletlen események bőven, ha megbotlasz, akár az életedbe is kerülhet, ha beütöd a fejedet abba, ami meg is ölhet.
A predesztinációnak /eleve elrendeléés/ semmi köze a véletlenhez, hogy neked ki válaszol éppen, az lehet véletlen - mert rá akadt a kérdésedre - mint én is, de hogy válaszolok, nincs eleve elrendelve. Van ami el van rendelve előre, a Biblia azt előre le is íratta. Egyébként meg a kérdésed nagyon pontatlan, általános kiváncsiságot tükröz és ezért nem lehet kimért, célzott választ adni rá. Ha komoly kérdésed van, kérdezz privátban.
A predesztináció csak az időbe zárt ember szemszögéből "pre" -- de Isten időn kívüli (vagy az összes időt egyszerre tartalmazó).
Pont azért tud működni a szabad akarat, mert nem csak az van "eldöntve" előre, hogy Jenő koldusbotra jut, hanem az is, hogy dúsgazdag lesz. Jenő összes lehetséges sorsa (azaz megszámlálhatóan végtelen számú sors) benne van a pakliban, és Jenő szabad akarata jelöli ki, hogy melyik valósul meg.
Szerintem logikus, hogy Isten nem látja a jövőt, ha a jövő nem létezik.
Miért olyan nagy baj ez?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!