Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mihez kezdjen az, aki kilépett?

Mihez kezdjen az, aki kilépett?

Figyelt kérdés

Aki része volt valamelyik vallási csoportnak/szerveződésnek, az/ő/ti (amelyik tetszik) ki mit kezd utána?

Kiemelten örülnék, ha a válaszok:

Vallás + kilépés/megkülönbözés oka + és a mostani állapothoz vezető út/új világkép.

Örülnék, ha kultúrált módon, nem vagdalózva, tekintettel a vallásos emberek hitét amennyire lehet tiszteletben tartva, kultúrált kritikával élnétek, úgy válaszolnátok, hogy nem ismerős ismerősétől hallott dolgokat sorolnátok saját élményként, vagy ha igen, azt tisztességgel jeleznétek hozzászólásotokban.

Rólam:

Én is hasonló cipőben járok, egyelőre a pártatlanság kedvéért nem osztanám meg, későbbiekben, a megnyilvánulásoktól erősen függően.

Köszönöm az erre szánt időtöket.

2022. ápr. 7. 15:19
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
5%
Az a baj, ha valaki elhagyja Istent, akkor utána üres lesz az élete. Benne van a Bibliában. És Isten ezt nézi a legrosszabb szemmel. Valakinek adott hitet, egy ideig követi és utána megtagadja. Ez a legrosszabb verzió.
2022. ápr. 8. 21:14
 12/22 anonim ***** válasza:
35%

"Az a baj, ha valaki elhagyja Istent, akkor utána üres lesz az élete. Benne van a Bibliában."

Egy újabb pont ahol a biblia téved.

2022. ápr. 9. 08:17
 13/22 A kérdező kommentje:
10-es, 12-es Ha lehet kifejtenétek? A cél a vélemények, helyzetek megismerése, szeretném, ha ti is megosztanátok velünk a tapasztalataitokat, érzéseiteket okulásunkra.
2022. ápr. 9. 13:09
 14/22 A kérdező kommentje:

6-os Az általad 'Szektákként' jellemzett felekezeteket elhagyott személyeknek milyen lehetőségük van?

Nyilván félhetnek közeledni egy megrázkódtatás után Istenhez, és bárkihez, aki valamilyen formában valahol hívő.

Vagy súlyos esetben már szimplán emberek iránt kialakult félelmei gátolják a normális életben.

Hogy lehet rajtuk segíteni, mit kell feltétlen megtegyen egy ilyen nehéz helyzetben lévő személy?

Gondolok itt arra, hogy más vallásközösség része volt, mint a sajátunk.

Részetekről válaszolók, hogyan működik a vallásotok szerint egy ilyen juh terelgetése? Hogy viszonyultok közösség szinten ehhez? Esetleg van valami előítéletetek, ha ilyenről van szó? Van részéről, általatok elvárt előfeltétel?

2022. ápr. 9. 13:24
 15/22 A kérdező kommentje:
*Van nektek, általatok elvárt előfeltétel, amit szükséges megtennie?
2022. ápr. 9. 13:26
 16/22 anonim ***** válasza:
100%

13.

Régen jártam templomba, hittem, gyóntam, bérmáltam, stb.

Mindig sok kérdésem volt és ezeket fel is tettem. Rendszerint bibliai sablon terelő szöveg volt a válasz.

Aztán egy ponton eljutottam oda hogy elkezdtem kételkedni és onnantól egyre több hibát vettem észre.

Azóta jobb lett az életem.

Nem pocsékolom az időmet templomra és hasonlókra. Nem tartok bűnnek olyan dolgokat amik nem is azok. Stb.

2022. ápr. 9. 13:49
 17/22 anonim ***** válasza:
88%

Nem teljesen értem a kérdésed, mit szeretnél azzal kérdezni, hogy "milyen lehetőségük van"? Bármilyen, azt kezdenek magukkal, amit csak szeretnének. Persze lehetnek olyan szekták, amik eltérő szinten, de korlátozni akarják a kilépőt akár érzelmi, akár fizikai zsarolással, vagy családjukkal zsarolva őket, de még ezzel együttvéve is mindenki szabadon dönthet, hogy mihez kezd.

Meg persze az sem mindegy, hogy ki milyen szinten lép ki a szektából, a kilépés után hallgat vagy kiteregeti a szekta dolgait. De írok ezekre is példát. A Jehova tanúinál gyakori módszer, hogy a kilépőt családjuk által zsarolják, például a bent maradt családtagoknak meg kell vele szakítani a kapcsolatot. Ha valaki a szcientológiai szektából lépne ki, akkor az illegális adatgyűjtés során felhalmozott személyes információkkal zsarolják. Mondjuk valaki titokban meleg, amit beismert egy feljebbvalójának a szektában (ezekről hangfelvétel is készül), s kilépés esetén azzal fenyegetik, hogy ezt világgá kürtölik. Másik példa Bartus, aki a Hit Gyülekezete magasabb berkeiben volt, ő kilépése után kitálalt a szekta kétes pénzügyi dolgairól, s perek hadával kellett szembenéznie, illetve számtalan elvtelen támadással.

Tehát ezek valamilyen szinten azért behatárolják, hogy mihez tud kezdeni a kilépő, de ezeket vállalva vagy nem, akkor is az ő döntése.

2022. ápr. 9. 16:54
 18/22 anonim ***** válasza:
35%

Miért volt a kilépésed? (Felekezet, irányzat nem lényeges.)

Más vallási irányzat győzött meg?

Felháborodtál, megbotránkoztál valamin, megbántottak?

Belefáradtál a küzdelembe? (Megfelelés)

Ateista lettél? (Ezt nem hinném.😊)

2022. ápr. 10. 11:29
 19/22 anonim ***** válasza:
Bírom, hogy a legtöbb ember ilyen kétbites, hogy valaki vagy hívő, vagy ateista. Mondjuk nem is csodálom az átlagembereket ismerve.
2022. ápr. 10. 19:20
 20/22 A kérdező kommentje:

Köszi 16-os ;) a te véleményed is hasznos volt. Lepontozást nem adtam, nem adok senkinek, kérem a többiek se adjanak, minden választ szívesen veszek, és tanulságos.

18-as Nekem szántad, vagy ilyen kérdések mindenképp megválaszolandó szerinted egy kilépett részéről útkeresés közben? :)

19-es ezt mire szántad válaszul? A kérdést tekintve szerintem kiterjed több bitre is a választható lehetőségek köre.

" kilépésem után Isten megmaradt az életemben." Ez nem fekete-fehér.

Ez nem felel meg neked? Ez áll hozzád ezek szerint a legközelebb, nem?

2022. ápr. 10. 23:10
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!