Isten miért miért nem fedi fel magát és mondja el személyesen, hogy jó úton járok-e?
Oké tudom, a Bibliában le van írva minden, de talán picit hitelesebb lenne, ha lejönne és személyesen mondaná el nekem, hogy jó úton járok-e. Az életben tettem jó dolgokat, még több rosszat, olyan vagyok, amilyen.. De alapvetően nem hiszem, hogy fogok változni pozitív irányba.
Huszonéves vagyok, de üzenem Istennek, hogy ne vesztegessük egymás idejét! Tök mindegy, hogy várok 60-70 éves koromig, vagy most ítél el engem. Így is-úgy is bedob engem a tüzes kemencébe, akkor essünk túl rajta...
Utóirat: Ez CSAK RÁM vonatkozik, NEM MÁSRA!!
19.vagyok
Igazán nem értelek benneteket! Ha elfogadjuk, hogy a világegyetem Teremtője, a Mindenható Isten íratta a Bibliát, azt miért nehéz elfogadni, hogy ezt úgy teszi, olyan formában, egy az megérthető legyen a "célközönségének" ? Ha nem így íratja meg, mit érne vele? Ez az ősi zsidóságtól, abból is a papságtól és farizeusoktól ered, akik túlmisztifikálták az Írásokat, amit az átlagember nem érthet, még Isten nevét is TÚL SZENT-nek kiáltották ki, amit az átlagember nem használhat. Ezzel el is érték, hogy jól eltávolodott az "átlagember" Istentől. Aztán a középkorban a papság is ezt követte, még a Bibliát sem birtokolhatták "átlagemberek", arról nem beszélve, hogy a beszélt "átlag" nyelvekre fordítani is főbenjáró bűn volt.
Most a modern világunkban, mikor ezerféle bibliafordítás áll rendelkezésre, netes verziók is elérhetőek, ma már a divatos nézet: Jaaaj, hát nem érhetjük azt mi...
Miért nem bíztok abban, hogy Isten pontosan tudja mit csinál, pontosan úgy íratta-szerkesztette meg ezt a könyvet és őrizte meg évezredeken át a mi korunkig, hogy ezt mindaz, akit őszintén érdekli, az hasznot meríthessen belőle???
" olyan formában, egy az megérthető legyen a "célközönségének" ?"
Attól függ kit tartasz célközönségnek.
Ha pár embert akkor jól írta.
Ha minden embert akkor pedig azért mert csak találgatni lehet mi a jó értelmezése.
"Ha nem így íratja meg, mit érne vele?"
Attól is függ milyen valójában ez az Isten.
"ma már a divatos nézet: Jaaaj, hát nem érhetjük azt mi..."
Nekem nem nézetem az hogy sokféleképpen értelmezik. Ez tény. Ennél fogva pedig senki nem lehet biztos abban hogy jól értelmezi.
Ezt kiküszöbölhetné Isten azzal ha megjelenne és elmondaná hogy melyik is a jó értelmezés.
"Miért nem bíztok abban, hogy Isten pontosan tudja mit csinál, pontosan úgy íratta-szerkesztette meg ezt a könyvet és őrizte meg évezredeken át a mi korunkig, hogy ezt mindaz, akit őszintén érdekli, az hasznot meríthessen belőle???"
Hasznot kell meríteni? Mert ezt sokan teszik.
De a helyes utat sokan nem találják meg ez alapján mert rosszúl értelmezik.
Abban az esetben lehetne hogy jól értelmezi mind hogy ha többféle értelmezése lenne. De ez alapján akkor nagyjábból bármit lehet tenni a mennybe jutsz mert biztos van olyan értelmezés ami megengedi amit teszel. De van olyan is amiben menny sincsen.
Nem tudom jobban megfogalmazni azt hszem, mint a fenti hozzászólásaimban:
1:Isten "céközönsége" az emberiség, minden egyes ember.
2: A Bibliának egyetlen helyes értelmezése van, Isten egyetlen üzenetet intéz mindenkihez. Ugyanazt várja el minden embertől, nem részrehajló és nem személyválogató.
3: Valóban tény, hogy sokféleképpen értelmezik, de ez nem azt jelenti, hogy ennnyiféle értelmezése lenne helyes.
4:Isten üzenete, akarata világosan megérthető a Bibliából, csak nem szabad emberi irányzatokat, vallásos elgondolásokat belemagyarázni. A Biblia tökééletesen érthető önmagában, ugyanis önmagát megmagyarázza.
23.
A 3. és a 4. pont egymásnak ellent mond.
Nem ellentmondás. A Biblia alapüzenetét az egyszerű, sok iskolával nem rendelkező ember is megérti. Jézus azt tanította, hogy majd eljön a Szent Lélek, és mindenre megtanít benneteket. Többek között a helyes Biblia értelmezésre is.
A Bibliában világosan benne van, hogy üdvözülni hit által lehetséges, nem pedig az uralkodó egyház, irányzat búcsúcédulájának a megvásárlása által. Luther szerzetes ezt világosan felismerte 500 éve. Ahogyan azt is, hogy keresztény vezetőknek, lelkészeknek-papoknak lehet házasodni. Így meg is nősült.
Az emberek által kitalált vallási rendszerek részben a Bibliára, részben ezzel ellentétes emberi hagyományokra, szokásokra épülnek. Így egy kevert világnézet és spirituális valóság jön létre. Ez a részben isteni törvényekre, részben ezekkel ellentétes emberi hagyományokra épült vallási rendszer létrejött az Ószövetség idején is (farizeusok), és létrejött a kereszténység idejében is (római katolicizmus).
Jézus legnagyobb vitái a földi életében a farizeusokkal voltak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!