Vallási okokból görcsösen ragaszkodni egy házassághoz jó vagy rossz dolog?
20
"Katolikusként nem tudsz törvényesen elválni. Az állami házasságnak az ég világon semmi köze sincs a szentségi házassághoz."
Igy van. A katolikus egyhaz nem ismeri el a valast a szentsegi hazassag szempontjabol.
De katolikus ALLAMPOLGAR elvalhat torvenyesen polgari uton, es a polgari torvenyek szerint nem lesz hazas.
Ezt csak azert irtam, hogy vilagos legyen: eloallhat olyan helyzet, miszerint valaki polgari uton regen elvalt, uj kapcsolata, sot akar uj polgari hazassaga is van, de a vallasa gyakorlasatol elzarja az egyhaz.
Ez pont azoknak csapda, akiknek fontos, hogy aldozhasson: meg kell templomban is hazasodnia, ha a vallasat gyakorolni akarja, de ezt abban a tudatban tegye, hogy amig a hazastarsa el, nem lehet semmilyen mas kapcsolata, akkor sem, ha mar regen nem elnek egyutt.
En tisztelem a katolikus vallast (nagyon) es a katolikusokat, de ez azt is jelenti, hogy a vallas gyakorlasa bizonyos modern allampolgari jogoktol megfosztja az embert. En ertem az egyhaz logikajat a maga szempontjabol, de lelektani ertelemben zsarolas, ha valakit nem engednek aldozni. Nem biztos, hogy mindig az tortenik, amit az egyhaz akar, hogy a katolikusok nem fognak elvalni, hanem vagy valamikeppen hazudni fognak (ld. fent, az ervenytelenites erdekeben kitalalnak valamit), vagy valamit nem gyonnak meg, vagy kilepnek az egyhazbol es keresnek valamit a vakumban.
Ezt nem mindenki tudja, aki katolikus eskuvot tart.
"(megcsalas igazabol nem tortent, csak ervenyteleniteni akartak a hazassagot, es ezt az indokot valasztottak)"
Mondjuk ezt konkrétan nem értem. Ha egy házasságot hazugsággal érvényteleníttetek és egy újabba ennek alapján megyek bele, akkor hol van a katolikusság? Aki ezt csinálja, az pontosan tudja, hogy az új házassága Isten előtt érvénytelen, hiszen hazugságra épül az egész. Mire jó ez?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!