Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Vallási okokból görcsösen...

Vallási okokból görcsösen ragaszkodni egy házassághoz jó vagy rossz dolog?

Figyelt kérdés
Próbálom kicsit körüljárni a kérdést. Az egyházi házasság elvileg élethosszig tartó köteléket jelent jóban és ROSSZBAN is. Tehát ez egy erős ragaszkodást feltételez, mostani pszichológiai szemmel nézve talán görcsöset is. Nyilván vannak esetek, amikor az Egyház is engedi a különélést, de én nem annyira a szélsőségekre gondolok (bántalmazás, megcsalás), hanem az átlagos elhidegülésre. Amikor gazdaságilag jól működik a házasság, de valaki már nem érzi annyira jól magát, inkább csak a megszokás, mint a szeretet tartja össze a kapcsolatot, viszont mégis benne marad, az pozitív vagy negatív dolog?

2022. febr. 14. 14:21
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
100%
Egy kicsit régimódi, az biztos.
2022. febr. 14. 15:35
 12/25 anonim ***** válasza:
56%
A katolikus egyház meglehetősen elavult manapság. A feudalizmusban volt létjogosultsága, ma nincs. Számára az evilági boldogság nem számít, csak az engedelmesség. 2022-ben a boldogtalanságba indokolatlan, alá nem támasztott elvárások alapján belebetegedni embertelen.
2022. febr. 14. 15:57
 13/25 A kérdező kommentje:
Igen, én részletesen csak a katolikus egyház álláspontját ismerem, tudom, hogy protestánsoknál ez megengedett. Az áldozat egy család érdekében szerintem mindenképp értékelendő, ezért írtam, hogy nem a toxikus, hanem az elhidegült kapcsolatokra gondolok, mert utóbbiból jóval több van és ezeknek jó része is válással végződik. A görcsösség lehet nem a legjobb szó volt, de inkább csak azt akartam kifejezni, hogy legyen súlya annak az eskünek.
2022. febr. 14. 16:19
 14/25 anonim ***** válasza:
32%
az elhidegult kapcsolatban sem kotelezo bennemaradni. csak azert mert nem aktivan rossz (pl egy bantalmazo kapcsolat), meg nem feltetlenul jo. az eskunek addig volt sulya ameddig mindket fel azt kapta amiben megegyeztek. a jehovak szeretik ismetelgetni, hogy ez egy gyakrolatilag szerzodes, es egy mas jellegu szerzodest se bonthatsz fel csak ugy. kozbe meg de, de nekik errol elfelejtettek szolni
2022. febr. 14. 17:20
 15/25 anonim ***** válasza:
75%
Az elhidegült, érzelmileg sivár, boldogtalan, tartalmatlan egymás mellett élés sokkal közelebb van a mérgezőhöz, mint a normális boldog családi élethez. Ez így nem család, csak kívülről annak fest.
2022. febr. 14. 17:24
 16/25 anonim ***** válasza:
55%

Kicsit rosszul értelmezed az Egyház házasságra vonatkozó tanítását. Mások meg egyenesen hülyeségeket írnak.

A Katolikus Egyházban a házasság szentség. És emellett egy hivatás, ahogy a papság is. A házasság szentsége a felek kölcsönös önátadásából fakad, amit teljesen szabadon hoznak meg. Ha görcsösen van vagy kényszer, vagy valamelyik félben nincs meg a teljes elköteleződés a másik felé, akkor a házasság eleve érvénytelen. De ha megvan, akkor ezt az életszövetséget ember nem választhatja szét. Ha valami elromlik, vsgy agresszív a másik, akkor a különélés nem bűn. Sosem az. Sőt, szokták is javasolni párkapcsolati problémák esetén. Van, akiknek segít.

De mivel a házasság nem egy kész valami, hanem egy életreszóló hivatás, ezért a házaspárnak dolgoznia kell azon, hogy ez működjön. Mindennap.

2022. febr. 14. 21:05
 17/25 anonim ***** válasza:
70%

"a különélés nem bűn. Sosem az."

Legyél oszinte és írd le az egészet: mással kapcsolatot létesíteni viszont bun, és akkora bun, hogy sem gyónni, sem áldozni nem engednek.

Amíg a volt házastársad él, neked más kapcsolatod nem lehet, akkor sem, ha torvenyesen elváltatok.

Szerintem ez egyenlo a lelki terrorral.

2022. febr. 14. 21:57
 18/25 A kérdező kommentje:

Nekem is ez a kérdésem, hogy az érzelmileg kihűlt házasságokat MINDENÁRON egyben kell tartani vagy hanem cölibátusban élni? Csak ez a két opció létezik?

2022. febr. 14. 23:35
 19/25 anonim ***** válasza:
100%

Letezik egy olyan opcio, hogy a katolikus egyhaz "ervenyteleniti" a hazassagot, es akkor ujra lehet hazasodni.

De ehhez az kell, hogy bebizonyosodjon, hogy a hazassag eleve letre sem jott, mert mondjuk az egyiket kenyszeritettek, vagy bizonyithato, hogy nem gondolta komolyan az eskujet stb.

De ezt az egyhaz vizsgalja ki es donti el. Ritkan ervenytelenitik es az egesz hosszu, megalazo procedura. Eleg, ha a volt parod ugy dont, o nem foglalkozik vele, es mar megszunik az eljaras.

Vajon hanyan tudnak errol, mielott a katolikus egyhazi eskuvo mellett dontenek?

Mert valaszthatod azt, hogy teszel az egeszre: ujranosulsz, es gyonsz-aldozol, de akkor meg buntudatod lesz.

2022. febr. 15. 05:45
 20/25 Andizsuzsi ***** válasza:
100%

"Amíg a volt házastársad él, neked más kapcsolatod nem lehet, akkor sem, ha torvenyesen elváltatok."

Katolikusként nem tudsz törvényesen elválni. Az állami házasságnak az ég világon semmi köze sincs a szentségi házassághoz. És igen, a katolikus egyházban házasságot érvényteleníteni nem egyszerű (bár nem is lehetetlen, van rá példa a környezetemben is), de nyilván ezt mérlegelni kell akkor, amikor két ember bemegy a templomba és ott házasságot köt.

2022. febr. 15. 09:32
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!