Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Segitenétek keresztelkedés terén?

Segitenétek keresztelkedés terén?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

3 gyermekes anyuka vagyok.Engem nem kereszteltek meg,de a lányaim katolikus iskolába és óvodába járnak.Most szeretnénk őket megkereszteltetni.Már sürgős is lenne mert a nagyobbiknak az idén elsőáldozásuk lesz.Mi a menete? Előszőr nekem kell? Vagy ha valaki református templomba keresztelkedik (mivel ott nincs annyi követelmény) akkor katolikus iskolába járhat-e,vagy mindenképp ktoliku templomi keresztelő szükséges? Lehet hülyén hangzik a kérdés de én sajnos nem vagyok jártas e témában.Előre is köszönöm.

2010. szept. 10. 13:58
 1/8 anonim ***** válasza:
52%
így minek???
2010. szept. 10. 16:27
 2/8 A kérdező kommentje:
Mit minek? Arról én nem tehetek,hogy anno engem nem kereszteltek meg,attól én még dönthetek a gyermekeim nevelési modszereiben.Én tanácsot kéretem nem kioktatást.Eddig meg nehézkes lett volna utánna néznem,mert a vérszerinti apuka lelépett és pár éve rendeződött a családi életünk.Tudtommal nem korhoz van kötve a hitnevelés.Sajnálom,hogy engem nem kereszteltek meg.
2010. szept. 10. 17:28
 3/8 anonim válasza:
Szerintem ott kereszteled meg őket ahol akarod. A reformátusok nem akadékoskodnak sokat. Tudom, mert én is az vagyok. A katolikus iskolában meg nem foják nézni. Egyébként nem kioktatásból, de ezt a katolikus iskolát gondold meg mégegyszer. A legjobb barátnőm katolikus általánosba járt és szürnyű volt...Rosszabb volt a helyzet mint egy lezüllöt nyolcadik kerületi iskolában...Úgy hallottam a református sulik jók. Bár lehet h csak az egyetemeken meg a gimiken. Egyébként véleményem szerint a katolikus papok elég kétszínűek. Mikor engem megkereszteltek először egy katolikus papot kértek meg. Az volt az első kérdése: Mikor fizetetett utoljára egházadót? A református papa pedig szó nélkül megkeresztelt. És évekig küldték a kedves, jókívánságokkal teli leveleket. Mindenestre sok szerencsét, a hit és a szeretet a lényeg, nem az egyház :)
2010. szept. 10. 17:41
 4/8 anonim ***** válasza:
36%

NEM ANONIM TÖMEG, HANEM FELELŐS HíVŐ

Főtisztelendő Kovács Ervin atya, bajomi káplán szerint a keresztség nem jár mindekinek alanyi jogon csak azoknak, akik be kívánnak épülni az egyház életébe.

-- A keresztség nem pusztán népszokás, nem pusztán valami, amit el kell intézni, mert jó ha van, és semmilyen kötelezettséggel nem jár. A keresztség szentség, mégpedig a hit szentsége. A gyermekeket is csak azzal a feltétellel szabad megkeresztelni, ha legalább az egyik szülő ilyen hívő keresztény és megalapozott remény van arra, hogy a gyermeket is így fogja nevelni. A katolikus egyházban a felnőtt felkészítése a keresztségre legalább két évig tart, aki pedig a hitet már elméletben ismeri, annak egy év. Én ezt a folyamatot hét éves papságom alatt két felnőttel jártam végig és négy iskoláskorú gyermekkel. A gyakorlatban vannak plébániák, ahol élő közösségek működnek és itt a katekumenátus is szabályszerűen és komolyan létezik, de olyan plébániák is vannak, ahol mindent meg lehet oldani pár nap alatt, tekintet nélkül az egyházjogra. De hogy érdemes-e egy keresztlevél kedvért komoly szándék és előkészület nélkül ilyen komoly elkötelezettséget vállalni, azt ki-ki döntse el lelkiismerete szerint. A Jóisten pedig számon kéri majd a Neki adott ígéreteket azoktól is, akik már a szentségek felvételekor sem gondolták komolyan azok betartását. Ha a papot be is lehet csapni, Istent nem. Minden esetre a katekumenátus újbóli bevezetése azt jelzi, hogy az egyház nem kíván névleges keresztények anoním tömege lenni, hanem tudatos, megtért életű felelős hívők igazi közössége. Ha ez azt jelenti, hogy a társadalomban kisebbséggé válik, akkor ezt is vállalni kell, mert az aktív keresztények most is kisebbségben vannak. Így legalább senkinek sem hazudunk, és senki sem fog hazudni önmagának, hogy ő katolikus és keresztény, közben pedig abszolút pogány módon él és gondolkodik. Tehát: az akarjon keresztelkedni, áldozni, bérmálkozni, templomban esküdni, aki keresztényként akar élni is. Ilyen egyszerű az egész. Ha ezt mindenki megérti, nagyon sok kínos helyzetet megspóroltunk -- nyilatkozta Kovács Ervin atya.

2010. szept. 10. 21:02
 5/8 anonim ***** válasza:
0%

Szóval helyesebben lenne előbb elmélyedned a hitben. Ajánlok ehhez egy kis olvasnivalót, amit jó lenne, ha áttanulmányoznál:

[link]

2010. szept. 10. 21:06
 6/8 anonim ***** válasza:

21.02 és kérdező

A gyereket ki kérdezi meg?Mi van az ő jogaival?Engem is megkereszteltek az engedélyem nélkül, minek???!!!

2010. szept. 10. 22:52
 7/8 A kérdező kommentje:
Lehet,hogy nem vagyok megkeresztelve,de hitem az van.A gyerekek imádnak odajárni,sőt minden misére boldogan készülnek.Sose erőltettünk semmit,önként választották az iskolát.Azon viszont ellehetne vitatkozni,hogy ki hogy él,illetve mennyire számit a kereszténység és ennek gyakorlása.Én csupán egy kérdést tettem fel,erre szerettem volna egy egyszerü választ kapni,nem prédikációt vallás terén,mert azzal teljesen tisztába vagyok.Köszönöm
2010. szept. 11. 17:11
 8/8 anonim válasza:
Én katolikus gimnáziumba járok (Gödöllőn a Premontreibe) és hozzánk is jár 6 református diák, nekik külön református hittan van. A keresztelésemnél pedig kérték a szüleim keresztlevelét.
2010. szept. 13. 19:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!