Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Keresztelkedés és kiiratkozás?

Keresztelkedés és kiiratkozás?

Figyelt kérdés

Mikor csecsemőkorában megkeresztelik a gyermeket, nem dönthet ugye arról hogy milyen valláshoz szeretne tartozni.

Ha a gyerek közben felnő, és úgy dönt hogy ő ki szeretne lépni abból a vallásból ahova keresztelték, hogy és milyen úton érheti ezt el?

Válaszotok előre is köszönöm!

2011. szept. 5. 06:39
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
61%
Ki keresztelkedni nem lehet. Ha nem akarsz ahhoz az egyházhoz tartozni,akkor nem jársz el a templomba,ennyi.
2011. szept. 5. 07:10
 2/19 anonim ***** válasza:
64%
Kikeresztelkedni nem tudsz. Viszont van egy jegyzék, amit vezetnek, hogy befizeted-e évente az egyház adót. Ott ki lehet húzatni magad. Ennyit tehetsz.
2011. szept. 5. 11:10
 3/19 anonim ***** válasza:
81%

Létezik kikeresztelkedés. Mégpedig írsz egy levelet abba az egyházba, templomba ahol megkereszteltek az akkori fontosabb adatokkal pl. név, szül idő, szülők neve stb.

Továbbá megfogalmazod, hogy nem kívánsz annak sz egyháznak a tagja lenni továbbá. Választ nem fogsz kapni, és az se biztos, hogy a pap törölni fog, de te megtetted és ez számít.

Üdv: Bea

2011. szept. 5. 11:53
 4/19 anonim ***** válasza:
61%
milyen egyházból akarsz kilépni és miért?
2011. szept. 5. 15:35
 5/19 A kérdező kommentje:

Katolikus egyházból.

Azért mert én nem dönthettem arról hogy csecsemőként hova kereszteljenek, most pedig nem szimpatizálok ezzel az egyházzal, nem értek egyet a tanításaival és ha más egyháznál szeretnék tartozni életem további részében akkor előbb ki kéne keresztelkednem.

Bea, van ismerősöd aki ez alapján eljárt, és sikerült neki?

Válaszotok köszönöm!

2011. szept. 5. 15:55
 6/19 anonim ***** válasza:
54%

Jajj, már megint ez a kérdés... ;)

Nos, kedves kérdező, te nem vagy katolikus, ugyanis a kereszteléstől még senki nem válik azzá - az csak egy kanál víz.

Bővebben kielemezve:

1.) Az alkotmányos vallásszabadság alapján jogilag az a személy tartozik adott valláshoz, aki odatartozónak vallja magát. Az egyén önmaga határozza meg a saját vallását életelvei és morális gondolkodása alapján, magyarul: az a katolikus, aki katolikusnak vallja magát. Ezen még a keresztelés sem tud változtatni, ugyanis az alkotmányos törvényesség a vallási keretek felett áll.

2.)

Vallási szempontból az tartozik adott valláshoz, aki követi annak dogmáit, tanaival egyetért és a lehető legteljesebb mértékben igyekszik alkalmazni eme parancsolatokat a való életben. Lefordítva: aki nem hisz Jézusban, a szentekben vagy akár a bibliában, ugyan mi alapján lenne katolikus? Hogy lenne az, ha még az alapvetően elvárt dolgokat sem teljesíti?

3.) Egyszerű emberi szemszögből: egy kanál víz nem elköteleződés semmilyen vallás mellett, főleg, ha az egyén nem döntött róla. Ha nem véled keresztelésnek azt a kis homlokodra löttyintett vizet, akkor nincs is jelentése, tehát semmis az egész.

Nos, röviden itt van, hogy miért nem kell kikersztelkedned - mert nincs miből.

2011. szept. 5. 19:58
 7/19 A kérdező kommentje:

Vannak olyan vallások, ahová addig nem csatlakozhatsz amíg az esetlegesen csecsemőkorodban megkeresztelt vallásból ki nem keresztelkedsz.

Ezért érdekelne.

Nem vallom ettől katolikusnak magam, mert oda vagyok keresztelve.

2011. szept. 5. 20:42
 8/19 anonim ***** válasza:
77%

az én szememben te nem vagy katolikus, nyugi :) én se vagyok az, pedig meg vagyok keresztelve.

actus formalis defectionis ab ecclesia catholica a neve annak az izének, amit keresel, még én se csináltam meg, de tervezem

2011. szept. 6. 04:36
 9/19 anonim ***** válasza:
29%
És melyik ez a vallás, kedves kérdező? :)
2011. szept. 6. 06:51
 10/19 A kérdező kommentje:

Köszönöm Cydel!

Szerintem az összes más vallás megkérne hogy keresztelkedj ki, mielőtt ők megkeresztelnének, ennek így lenne értelme.

2011. szept. 6. 07:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!