Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Tényleg előnyös és jó, pszicho...

Tényleg előnyös és jó, pszichológiailag is, ha valaki vallási gyakorlatokat végez?

Figyelt kérdés

Olvastam bizonyos pszichológusoktól, hogy jótékony hatású az emberi pszichére egy csomó vallási eszköz, így például az ima, a vallásos meditáció, a böjt, valamint a lemondás, a lelkigyakorlat, a mantra vagy meditatív (pl. gregorián vagy egyéb) énekek, illetve az imádság és mély tudatállapot elmélyítését segítő eszközök stb. Azt is hallottam, hogy a pszichológia modern betörése előtt, gyakorlatilag az emberiség kezdete óta a lélekkel először a sámánok, tanítók, majd a mai vallások megalakulásával a papok, imámok, rabbik, szerzetesek, mágusok stb. foglalkoztak. Ezért a vallások maguk rengeteg bölcsességet tartalmaznak a lélekkel, az erkölccsel, a világ működésével, az élet értelmével és sok más dologgal kapcsolatban is, amelyek akár még nem kimondottan vallásos, akár nonteista (Isten és vallás nélkül élő személy, aki nem állít semmit, nem tudja hogy létezik-e Isten, de ő nélküle él vagy nem biztos a létezésében, de ettől még akár hihet bizonyos vallásos tanokban is, eredetileg az ateista szót használták rá, azonban később az antiteisták önkényesen ateistának kezdték el magukat nevezni, ezért a szavak egy kicsit megkavarodtak) emberek számára is értékesek lehetnek.

Ez mennyire igaz?

Nem érdekelnek az antiteista, vallásellenes megnyilvánulások!

2022. jan. 29. 16:03
1 2 3 4
 31/37 A kérdező kommentje:

#30.

Eleve nem tudom honnan vetted, hogy keresztény vagyok? Érezhetően sugallod. Gnosztikus, manicheus vagyok.

2022. jan. 30. 16:15
 32/37 A kérdező kommentje:

"Nem.

Vallás akkor lenne, ha vallásnak kezelném."

Ezt pontosan el lehet mondani mondjuk a böjtről is. Vallási gyökerű, jó ötlet, amit simán tarthatnak nem vallásosak is, ha szeretnék.

"Az se biztos, hogy élt..."

Erről szerintem a történészeket kérdezd. :-D Kortárs, nem keresztény, zsidó, görög, egyiptomi és római írások is tanúskodnak életéről. Egyes római pogány történetírók és filozófusok (pl. Tacitus) például filozófusként, tanítóként írnak róla.

Semmilyen korábbi írás nem szól róla.

"De azt mondják róla, hogy a juhok ellésekor született, az meg ott októberben van."

Ezt nem tudom, hogy ki mondja. Az ókori zsidókeresztények (zsidó nemzetiségű, a judaizmust és a kereszténységet szinkretizáló) hagyományaiban pedig hanuka alatt született, ami kiszlév hó 25-én kezdődik és 8 éjszakán át tart.

"Egy biztos: az ünnepet a szaturnália elfedésére tették oda."

A dátum eleve nem egyezik, szóval ez önmagában logikailag is kivitelezhetetlen. Bizonyára az is közrejátszott, hogy a fesztiválok utánra kellett tenniük az ünnepet (24-én ért véget a szaturnália).

Erről bővebben: [link]

Ha már tisztességesség: a sol invictushoz kapcsolódó hagyományok közül egy rakat az őskeresztények karácsonyából van.

"Az IS lehet, de ez egy általános termékenységi jelkép is, a világ minden táján. Arról nem is beszélve, hogy az eredetiben vödör víz kell hozzá, ezt ma már kevés helyen csinálják így."

Eleve a "világ minden táján" nem tudom hogy rakod össze. Kelet-Európában van hagyománya egyedül a húsvéti locsolkodásnak.

"a meditáció nem vallásos cselekmény"

Aha:

https://www.youtube.com/watch?v=vyfQo6j0Bvg

https://www.youtube.com/watch?v=S4PkLg_2clI

https://www.youtube.com/watch?v=1ZHHo0JWL8U

https://www.youtube.com/watch?v=HQ_VmdywrZY

https://www.youtube.com/watch?v=_To_zdeGkug

2022. jan. 30. 16:34
 33/37 A kérdező kommentje:

Ha pedig a vallásokban hamarabb volt jelen, akkor vallásos cselekmény.

A legjobb, hogy kénytelen, kelletlen elismered, hogy a meditáció hatásos, de annak ellenére nem fogadod el, hogy a vallásoknak lenne bármi bölcsessége is, hogy a vallásokban jelent meg legelőször.

2022. jan. 30. 16:36
 34/37 anonim ***** válasza:
100%

A meditáció nem a vallás miatt hatásos.

A vallásoknak pedig van "bölcsessége", ahogy írtam is. Most már többször is csináltál szalmabáb érvelést.

Viszont ez a bölcsesség nem kötődik semmiféle istenhez, ahogy sugallod.

Még egyszer: BÁRMI, ami a vallásban jó dolog, ugyanolyan jó dolog a valláson kívül IS.

TEHÁT csak ezért nem érdemes külön a vallással IS foglalkozni, ezt a részét nyugodtan ki lehet hagyni.

"Ha pedig a vallásokban hamarabb volt jelen, akkor vallásos cselekmény."

Ez nem igaz.

Vallásos akkor lesz valami, ha istenhez köthető. Ha például egy szerzetes találta volna fel a dörzspapírt, attól még az nem lesz Szent Smirgli. Mint ahogy az ősrobbanást sem Szent Bumm-nak hívjuk.

Jézusról pedig már igen sokat beszéltünk, és NINCSEN róla megbízható emlék.

Locsolkodás pedig nem csak húsvéti van.

2022. jan. 30. 16:45
 35/37 A kérdező kommentje:

"Vallásos akkor lesz valami, ha istenhez köthető."

Ez helytelen definíció. Vannak nonteista, tehát istenségekkel nem foglalkozó vallások is. Ilyen például a buddhizmus, valamint a konfucianizmus és a taoizmus bizonyos ágai.

"Ha például egy szerzetes találta volna fel a dörzspapírt, attól még az nem lesz Szent Smirgli. Mint ahogy az ősrobbanást sem Szent Bumm-nak hívjuk."

Tudtommal a smirgli nem volt és nem is része egyetlen vallásnak sem. Ellenben mondjuk a meditációval, ami egészen pontosan rengeteg vallási rítus különböző vallásokban.

"Jézusról pedig már igen sokat beszéltünk, és NINCSEN róla megbízható emlék."

Hol beszéltünk róla elég sokat? Az élete történelmi tény, amennyire lehet tényekről beszélni ekkora távlatban. Ha megkérdőjelezed Jézus életét, simán megkérdőjelezheted mondjuk Szókratészét is. Ugyanúgy a tanítványai, meg vele hasonló korban élők írtak róla és ugyanúgy csupán néhány tárgyi bizonyíték áll rendelkezésünkre.

"Locsolkodás pedig nem csak húsvéti van."

Igen, például holi alkalmából, a hindu vallásban porokat szórtak. Csak annyi a bökkenő, hogy te kimondottan locsolkodásról és kimondottan húsvétról írtál.

2022. jan. 30. 16:58
 36/37 anonim ***** válasza:
A böjt az biztos működik. Én böjt nélkül már kövér disznó lennék mint a többség vagy meghaltam volna a mérgezéstől, amiket az áruházban kaphatunk a termékek elfogyasztásakor.
2022. jan. 30. 19:28
 37/37 anonim ***** válasza:

Van aki szerint a vallási gyakorlatok működnek istenhit nélkül is. A rendszeres böjt például biztos jó hatással van a testre, de hogy a pszichére, vagy a lélekre is, azt nem tudom. Nem hiszek abban hogy ép testben ép lélek. Egyik a másiktól nem függ.

Az adakozás a másik amit ateisták szerint ők is ugyanúgy tudnak gyakorolni, mint pl a keresztények. Azt fontos ehhez tudni, hogy Jézus sose az adakozás abszolút értékét tartotta fontosnak, és nem az ajándékozott megsegítésére helyezte a hangsúlyt, hanem az adakozóra. Manapság divatos hogy híres emberek nyilvánosan adakoznak a szegényeknek, vagy gyűjtéseket szerveznek, alapítványokat támogatnak a szegények megsegítésére. Na ez Jézus szerint lelkileg nem válik a javukra, mert a saját dicsőségükre teszik. Emberek előtt tetszelegnek: "Elvették a jutalmukat". Hithű ember névtelenül adakozik. Vagy maximum az ajándékozott tudja ki segített neki, más nem. Sőt a megajándékozott lelkére köti, ne mondja el senkinek, ki segített neki.

Az imádkozás nagyban függ attól, mit imádkozik mit mantrázik valaki, és mire gondol közben.

2022. febr. 1. 16:02
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!