Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Katolikus házasodhat reformátu...

Katolikus házasodhat reformátussal, ha a katolikus nincsen meg bérmálkozva?

Figyelt kérdés
Katolikus vagyok, de nem bérmálkoztam még, leendő férjem református, ő viszont konfirmált. Lehetséges, hogy így össze adjanak egyházilag? Meg amúgyis át kell vennem a református vallást. Ki mit tudna mondani erről?

2022. jan. 25. 02:05
1 2
 1/18 anonim válasza:
100%
Igen összeadnak.Szerintem nem kell igazolni semmit.Én református vagyok,férjem katolikus én soha nem jártam templomba,nem konfirmáltam.
2022. jan. 25. 06:04
 2/18 anonim ***** válasza:
7%
Szerintem a református hamarabb átveszi a katolikust. Vagy ha nem ő akkor papírt kell alakítani a papnak hogy a gyerekeket katolikusnak keresztelitek. Micsoda egy bűnös dolog ez is. Keresztény Református pap nem irat reverzalist.
2022. jan. 25. 07:38
 3/18 anonim ***** válasza:
68%
Házasodhattok. Ha katolikus templomban, akkor a református félnek reverzálist kell adnia, hogy a gyerekek katolikusok lesznek. Református templomi esküvő esetében erre nincs szükség és nem is kell áttérni a református hitre.
2022. jan. 25. 07:42
 4/18 anonim ***** válasza:
32%
Én írnék reverzalist és nem tartanám be. Vagy ki lehet játszani a katolikus egyházat hogy mikor a gyerekek nagyobbak akkor csinálni egyházi esküvőt és akkor már reformátusok és írhatók a reverzalist.
2022. jan. 25. 07:44
 5/18 anonim ***** válasza:
73%

Nekem az exem katolikusról tért át az első férjénél katolikusról, ott valakinek át kellett.

Aztán amikor gyerekünk született (én katolikus vagyok), templomi esküvő emiatt elmaradt, és volt ahol problémáztak emiatt a keresztelésen. De volt aki elvállalta.

2022. jan. 25. 07:45
 6/18 anonim ***** válasza:
100%

Lehet, persze. Egyházjogilag elegendő, hogy a katolikus fél meg legyen keresztelve.

"Meg amúgyis át kell vennem a református vallást."

Nem kell. A katolikus és a református felekezet is elismeri a vegyesházasságot, nem kell senkinek "áttérnie". Létezik amúgy ökumenikus házasságkötés is, amikor a kat. pap és prot. lelkész is jelen van.

3-as, nincs már reverzális. A katolikus félnek kell nyilatkoznia, hogy "kész a hittől való eltávolodás veszélyeit elhárítani, és megígéri, hogy erejéhez képest mindent megtesz azért, hogy minden gyermekét a kat. egyházban kereszteljék és neveljék." És erről a protestáns felet értesíteni kell, neki nem kell aláírnia semmit.

[link]

2022. jan. 25. 08:32
 7/18 anonim ***** válasza:
100%
Természetesen házasodhatsz, a vallását pedig nem kell átvenned. Sőt nem is szabad, mert az egyfajta önfeladás lenne, a házasság lényege pedig nem ez. Esküdhettek katolikus templomban is, összeadhat titeket katolikus pap és református lelkész is egyszerre.
2022. jan. 25. 11:01
 8/18 anonim ***** válasza:
100%

Igen, ma mar van okumenikus eskuvo, mindket pap ott van, vagy a reformatus vagy a katolikus templomban, es mindket fel a maga szertartasa szerint hazasodik.

Nem kell atterni es nem kell reverzalist adni.

2022. jan. 25. 16:25
 9/18 anonim ***** válasza:
63%

1. Nem kell áttérni. Pláne nem egy olyan vallásra, aminek nyilvánvalóan nem is ismered a főbb hitelveit... 2. Még az egyes egyházakon belül is papja válogatja, ki milyen feltételekkel esket. Vannak róm.kat. plébánosok, akik második házasságokat, sőt, meleg párokat is megáldanak, persze nem Magyarországon. A református egyház ráadásul nem hierarchikus, ott minden a lelkészen múlik.

De a fő kérdés: miért tennél házassági esküt egy olyan vallásban, aminek a hitelveit nem vallod magadénak (mert ugye ettől _vallás_ a vallás)? Esetleg első lépésben elolvashatnád a saját "vallásod" hittételeit (katekizmusnak hívják), aztán érdemes elolvasni a férjed hitvallásának a főbb tanításait, mondjuk, legalább Wikipédia-szinten: [link] - ezeket magadénak tudod vallani?

2022. jan. 25. 17:33
 10/18 anonim ***** válasza:
50%

[9

Hát az ilyen hozzászólásokkal az embernek az élettől is el lehet venni a kedvét.

Az ő dolga.

Idekanyarítod az egész hátterét, magas lóról és tele gúnnyal, mikor semmit nem tudsz róla.]

2022. jan. 26. 01:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!