A Szentélek jelenléte, hogyan nyilvánul meg egy hívő életében?
Mindig érezni kell a jelenlétét? Annak idején, amikor úgymond igazán hitre jutottam, megismertem az Isteni igazságot és a Szent szellem, vagy Szentlélek kiáradt rám egy borzasztóan jó jó érzés fogott el. Onnantól már nem kételkedtem egy cseppet sem Isten léte, illetve szeretete felől. Akkortájt elég intenzíven éreztem a jelenlétét az életemben, illetve az útmutatását.
Jelenleg kicsit sajnos meginogtam a hitemben, sajnos nem mindig volt ínyemre az amit Isten kért tőlem, hogy megtegyek és most jelenleg nem érzem, hogy Isten velem lenne. Elhagyottnak érzem magam. Ez baj? Feltudok ebből állni? Nagyon bánom már, és borzasztóan sajnálom, hogy nem hallgattam Istenre.
"Soha nem fogod érezni a jelenlétét,"
Azért ez erős túlzás. pl. Én is éreztem már többször is, kifejezetten erősen.
Azért a ló túloldalára se essünk át. Értem mit akarsz mondani, de ezt így kategórikusan kijelenteni hasonló túlzás, mint amikor valaki azt várja, hogy folyamatosan ebben az állapotban legyen vagy ezt tekinti valamiféle mércének.
"Én is éreztem már többször is, kifejezetten erősen."
Ez csak belebeszélés. Mit éreztél? Zsibbadást, bizsergést, vagy mit? Egy szellemi élőt pontosan hogy is lehet fizikailag érezni? Na ugye, hogy te beszélsz marhaságokat?:) Értem, hogy mit akarsz mondani, de ez lehetetlen, és nem is biblikus
"Egy szellemi élőt pontosan hogy is lehet fizikailag érezni? Na ugye, hogy te beszélsz marhaságokat?:) Értem, hogy mit akarsz mondani, de ez lehetetlen, és nem is biblikus"
Igazából az általad írtak nem biblikusak. Ha ritkán is, de a Biblia szerint is lehet érezni Istent, nyilván akkor, ha ezt Ő akarja. Például ilyen előforduló érzés a rettegés, amiről Jób könyvében is olvashatsz. De lehet olyan erő is, ami szólásra késztet, lásd a prófétákat, akikkel éppen az Úr volt. Jelenléte lehet halálos is, gondolj a frigyládára, melyen Isten jelenléte volt és meghalt, aki méltatlanul érintette.
"Igazából az általad írtak nem biblikusak. Ha ritkán is, de a Biblia szerint is lehet érezni Istent, nyilván akkor, ha ezt Ő akarja. Például ilyen előforduló érzés a rettegés, amiről Jób könyvében is olvashatsz. De lehet olyan erő is, ami szólásra késztet, lásd a prófétákat, akikkel éppen az Úr volt. Jelenléte lehet halálos is, gondolj a frigyládára, melyen Isten jelenléte volt és meghalt, aki méltatlanul érintette."
Természetesen abszolút biblikus, amit írtam. Példáid azért nem jük, mert a mai élő hívőknél ezek már abszolút nem jellemzők.
"amiről Jób könyvében is olvashatsz. De lehet olyan erő is, ami szólásra késztet"
Ezt sem lehet érezni. A késztetés nem érzés. Nincs olyan, hogy a késztetés fáj, viszket, csíp, stb... ÉS az apostoloknál a tüzes nyelvek sem igazán jellemzőek manapság:) Szerintem nem értetted a kérdést, a hívő magára gondolt, nem egy esetleges bibliai példára.
Ráadásul Jób egyedi eset, a kérdező meg magára értette, de általánosan a hívőkre is értendő, így nem hozhatsz speciális példát!
" Jelenléte lehet halálos is, gondolj a frigyládára, melyen Isten jelenléte volt és meghalt, aki méltatlanul érintette."
Dettó. Újszövetség van, ráadásul ma már nem igazán tudjuk a Frigyládát érinteni. Inkább ismerd el, h igazam van
" Jelenléte lehet halálos is, gondolj a frigyládára, melyen Isten jelenléte volt és meghalt, aki méltatlanul érintette."
És ez még mindig nem érzés kategória
"Példáid azért nem jük, mert a mai élő hívőknél ezek már abszolút nem jellemzők."
Akkor se voltak általánosan jellemzők, de ahogy régen, úgy most is megtörténhet hasonló. Nem arról volt szól, hogy ezek jellemzők, hanem arról, hogy megtörténhet, amit te kategorikusan kizártál, sőt azt mondtad, nem biblikus. De rávilágítottam példákkal, hogy teljesen biblikus.
"Ezt sem lehet érezni. A késztetés nem érzés."
Miért ne lehetne?
"így nem hozhatsz speciális példát!"
Azért, mert téged cáfolnak?
"Dettó. Újszövetség van, ráadásul ma már nem igazán tudjuk a Frigyládát érinteni. Inkább ismerd el, h igazam van"
És?
Te azt állítottad, hogy Istent, mivel szellemi lény, ezért nem lehet érezni. Sőt egyenesen azt mondtad, hogy nem biblikus, aki mást mond. Most pedig mindenféle kifogásokkal élsz, amikor bibliai példákkal cáfoltalak.
Senkit nem érdekel, hogy ezek mennyire általános vagy nem általános példák. Sokkal inkább az, hogy ezek bizony bibliai példák, amik téged cáfolnak.
Szia
Most éppen a Bírák könyve 15,16 fejezetét olvasgatom, és ott éppen arról van szó, hogyan működik Isten szent szelleme az emberen. Bár rajtink nem fog úgy működni mint Sámsonon, de sokat megérthetünk abból, hogyan lehet felismerni Isten szent szellemének a működését.
Ha ezt nem a bibliai példákból ismerjük fel, akkor "beképzeljük", illetve elképzeljük a saját belátásunk, meglátásunk szerint.
De ha a Bibliából vizsgáljuk meg, akkor azt látjuk, Isten hogyan használja a szent szellemét. A teremtéstörténet is sokat elárul róla.
De Sámson a tetteivel mutatta ki, vagyis azzal, hogy az tette, amit Isten akart, amivel Isten megbízta. Ma rajtunk úgy, illetve akkor működik Isten szellem, ha azt tesszük, amit elvár tőlünk, akkor elmondhatjuk, hogy nem a saját erőnkből tesszük, hanem annak erejével, aki megbízott minket(egy munkával).
Pál apostol sem a saját erejéből volt képes elvégezni Isten szolgálatát, hanem azzal az erővel, amit Jehovától kapott. Ezt írta: „Szíves örömest fogok tehát inkább a gyöngeségeimmel kapcsolatban dicsekedni, hogy a Krisztus ereje megmaradjon fölöttem, mint egy sátor . . . Mert amikor gyenge vagyok, akkor vagyok hatalmas” 2Korintus 12:9, 10.
Egyet értek veled. De Krisztus kitől kapta minden hatalmát?
„Nékem adatott minden hatalom mennyen és földön” Máté 28:18. Ha ez nem így lenne, nem adhatta volna parancsba a 19, és 20-as versben mondottakat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!