Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Vallásosak! Mi a véleményetek...

Vallásosak! Mi a véleményetek azokról a vallástalanokról, akik megtartanak vallási hagyományokat?

Figyelt kérdés

Melyik taszít titeket jobban?

Aki vallástalan és ehhez méltóan nem megy be templomba/mecsetbe/zsinagógába/vallási helyszínre, nem tart semmilyen vallási eredetű ünnepet vagy a vallási ünnepeket lekorcsosítva, "levilágiasítva" tartja (a keresztény kultúrkörben pl.: fenyőünnep, szeretetünnep, télünnep, nyusziünnep, Télapó és Télanyó stb.), nem akar vallási esküvőt stb.

Aki vallástalan, de ennek ellenére bemegy vallási helyszínekre olyan védekezéssel, hogy semmi köze nincs igazából a valláshoz, csak a művészet, meg a hangulat a lényeg számára, minden vallási ünnepet megtart, pontosan úgy, mint a vallásos emberek (a keresztény kultúrkörben készít adventi koszorút, kiteszi a Betlehemet, vallásos töltetű dalokat énekel), de pusztán azért, mert szerinte nincs semmi köze ezeknek a valláshoz, ez családi szokás, de természetesen a böjtöket nem tartja meg (jobb esetben legalább megemlékezik róluk, rosszabb esetben még azt sem), mert az nem annyira kellemes neki, esetleg vallási szertartással is meg akar esküdni, mert az szerinte romcsi stb.

Természetesen mind a kettő példánál olyan emberre gondolok, aki mesének, butaságnak és károsnak tartja a vallásokat és ellenzi őket. Tehát nem olyanokra, aki egyszerűen nem hisz, de ettől függetlenül tiszteli a más világnézetű embereket.

Mi a véleményetek az utóbbi jelenségről?

2021. dec. 23. 15:18
1 2 3 4 5
 31/43 anonim ***** válasza:
70%

Igen, egy vallasos szamara szellemi tartalma is van, egy nem vallasos reszere nyilvan kevesbe.

"Ugyanúgy érvényesülnek nála is az imádkozás pszichológiai pozitív hatásai, nem kell ahhoz természetfelettiekben hinni, hogy valaki a természetfelettiekkel beszélgessen."

Meg magadnak is ellent mondasz, hiszen ezt atforditva a bojtre, a vallastalan is bojtolhet, ra is ervenyesulnek a bojt pozitiv hatasai, nem kell ahhoz a termeszetfelettiben hinni, hogy bojtoljon.

2021. dec. 25. 12:25
 32/43 anonim ***** válasza:
100%

“Hogy nem szabad elítélni ismeretlenül a más világnézetű embereket.”

Ebben is egyet értünk.

2021. dec. 25. 13:50
 33/43 A kérdező kommentje:

#31.

Ennyire nem lehetsz értetlen. A böjt nem pusztán ételről való lemondás, hanem egy szellemi dolog. Ha valaki enélkül mond le valamiről, mert egészségesebben akar élni, azt diétának, illetve fogyókúrának hívják.

https://www.youtube.com/watch?v=LQQGwOOskXQ

2021. dec. 25. 14:22
 34/43 anonim ***** válasza:
Ha valaki szünetet tart pl. az ivászatban vagy a cigizésben, vagy nem játszik olyan sokat egy ideig, akkor az fogyókúrázik, ill. diétát tart, de nem mondhatja hogy böjtöl?
2021. dec. 25. 15:06
 35/43 anonim ***** válasza:
78%

"Ha egy nem túl értelmes és vallásellenes fickó szerint én már eleve idióta és gyerekes vagyok, pusztán, mert hiszek és követek egy adott vallást, akkor nekem miért kellene őt megtűrnöm, az ÉN szentélyemben és az ÉN szent helyeimen."

A saját tapasztalatod alapján mennyire gyakori jelenség, hogy valaki, aki kifejezetten vallásellenes, akár templomban, akár bármi más "szent helyen" jelenik meg?

Ha már emlegetted az "erős énről" való lemondást, mint törekvést, akkor nem érzed egy picit erősnek, vagy esetleg visszatetszőnek, hogy Isten házát úgy emlegeted, hogy "az ÉN szentélyem / az ÉN szent helyeim"?

2021. dec. 25. 16:55
 36/43 A kérdező kommentje:

#35.

Igazad van, rosszul fogalmaztam. Nem az én szentélyem, hanem a Teremtő szentélye. Mi hívők (vallástól függetlenül) a hit szerinti Teremtő képviselői vagyunk. Nekünk miért kellene egy ilyen embert megtűrni?

Sajnos olyat is látni, hogy pár vallásellenes a kulturális közegnek megfelelően az ünnepekkor (amelyek főleg vallási eredetűek, pl.: karácsony, húsvét, pünkösd, ramadán megtörése, áldozati ünnep, hanuka, Bodhi nap stb.) elmennek templomba/mecsetbe/zsinagógába/stb. és semmibe veszik amúgy az egészet. Az egyik keresztény rokonom arról számolt be, hogy több vallástalan, a vallásra tevő elment éjféli miére, nem is követte a mise menetét, utána meg ment áldozni. Ez eléggé megcsúfolás. Hasonlóképpen, amikor valaki csak a kinézetéért megy.

2021. dec. 25. 20:10
 37/43 anonim ***** válasza:
66%

"több vallástalan, a vallásra tevő elment éjféli miére, nem is követte a mise menetét, utána meg ment áldozni"

honnan veszed hogy vallastalanok? ha azok, miert mentek volna misere aztan meg aldozni is?

2021. dec. 25. 20:36
 38/43 A kérdező kommentje:

#37.

Az ismerősöm mondta.

Honnan tudjam?

Biztos valami ürüggyel, hogy "semmi köze a valláshoz, az éjféli misének".

2021. dec. 25. 21:11
 39/43 anonim ***** válasza:
100%

tehat semmi okunk nincs hogy elhigyjuk hogy vallastalanok voltak azok az emberek

"Biztos valami ürüggyel, hogy "semmi köze a valláshoz, az éjféli misének"

ne haragudj ez hulyeseg. egy misenek hogyne lenne koze a vallashoz??

2021. dec. 25. 22:04
 40/43 A kérdező kommentje:
Ennyi unatkozó embert karácsony éjszakáján. Felnézek erre a nyomorult oldalra, válaszolni akarok egypár ünnepi kérdésre, erre minden kérdésem alatt fel van robbanva a válaszok sora... Én nagyon szívesen vitázom bárkivel, bármiről, de nem karácsonykor és más ünnepeken sem.
2021. dec. 25. 22:51
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!