Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Vallásosak! Mi a véleményetek...

Vallásosak! Mi a véleményetek azokról a vallástalanokról, akik megtartanak vallási hagyományokat?

Figyelt kérdés

Melyik taszít titeket jobban?

Aki vallástalan és ehhez méltóan nem megy be templomba/mecsetbe/zsinagógába/vallási helyszínre, nem tart semmilyen vallási eredetű ünnepet vagy a vallási ünnepeket lekorcsosítva, "levilágiasítva" tartja (a keresztény kultúrkörben pl.: fenyőünnep, szeretetünnep, télünnep, nyusziünnep, Télapó és Télanyó stb.), nem akar vallási esküvőt stb.

Aki vallástalan, de ennek ellenére bemegy vallási helyszínekre olyan védekezéssel, hogy semmi köze nincs igazából a valláshoz, csak a művészet, meg a hangulat a lényeg számára, minden vallási ünnepet megtart, pontosan úgy, mint a vallásos emberek (a keresztény kultúrkörben készít adventi koszorút, kiteszi a Betlehemet, vallásos töltetű dalokat énekel), de pusztán azért, mert szerinte nincs semmi köze ezeknek a valláshoz, ez családi szokás, de természetesen a böjtöket nem tartja meg (jobb esetben legalább megemlékezik róluk, rosszabb esetben még azt sem), mert az nem annyira kellemes neki, esetleg vallási szertartással is meg akar esküdni, mert az szerinte romcsi stb.

Természetesen mind a kettő példánál olyan emberre gondolok, aki mesének, butaságnak és károsnak tartja a vallásokat és ellenzi őket. Tehát nem olyanokra, aki egyszerűen nem hisz, de ettől függetlenül tiszteli a más világnézetű embereket.

Mi a véleményetek az utóbbi jelenségről?

2021. dec. 23. 15:18
1 2 3 4 5
 21/43 anonim ***** válasza:
85%
#19 az atesitak nem egy homogen massza. van aki filozofuskent tekint jezusra meg mohamedre, van aki szerint csalok voltak, van aki szerint soha nem is leteztek. meg persze vannak a frocsogok
2021. dec. 24. 09:48
 22/43 anonim ***** válasza:
86%

"Ok, de akkor szerintem alapvető, hogy nem gyűlöljük a másikat a hite miatt."

Eddig egyet értünk.

"Az ilyen Erdélyi Ágoston, meg "Gondolkodó Ateisták" című embereknek kíváncsi lennék az érvelésére."

A kérdésed elején jelezted, hogy a vallásosakhoz szól a kérdésed.

"A kulturált, tisztességes ateista ismerőseim fejet hajtanak az oltár előtt, ha templomban járnak, tisztelik Jézust, csakúgy, mint Mohamedet, Mózest vagy Buddhát mint egy remek filozófusokat, de Jézust nem, mint Istent, a Fiút, a többit pedig nem, mint prófétákat."

Oké, de mi a lényeg?

2021. dec. 24. 18:16
 23/43 A kérdező kommentje:

#22.

Hogy nem szabad elítélni ismeretlenül a más világnézetű embereket.

2021. dec. 24. 21:21
 24/43 anonim ***** válasza:
50%

"Az a véleményem, hogy aki nem hiszi hogy Allah az egyetlen Isten, és Mohammed az Ő küldötte volt, annak felesleges cselekedet vallási hagyományokat tartania és betartania."

Szerintem a bojt nem pusztan vallasi toltetu dolog. Az sosem art, ha neha szuneteltetsz nehany karos szenvedelyedet, vonatkozzon ez cigarettara, italra, vagy egyeb drogokra, nagy zabalasokra, vagy akar epp az aszketista eletmodra, vagy barmi masra, amit ugy erzed, hogy neha tulzasba viszel. Ennek mindenkepp van pozitiv hozadeka (ha mas nem, akkor az ezekre nem elkoltott penz), fuggetlenul attol, hogy Allahban hiszel-e, vagy a lelekvandorlasban, vagy barmi masban, esetleg semmi ilyesmiben.

"Nem baj ha tartja őket... de kötve hiszem hogy a valóságban belső motiváció nélkül bárki ilyet tenne tartósan."

Aki bojtot tart annak megvan ra a belso motivacioja, kulonben nem tartana. Az mas kerdes, hogy ezt a motivaciot a vallas, vagy mas biztositja neki, de maga a motivacio ettol meg letezik.

". Szóval a kérdező olyan mintha nem lenne tisztában a hit lényegével és erejével."

Nem csak a vallasos hitnek van ereje. Sot, igazabol ha a hit erejerol beszelunk, akkor mindegy is, hogy vallasos-e vagy sem, mert maga a hit a lenyeg, nem annak targya.

"És mi motiválni bárkit is ilyesmire ??"

Mondjuk az, mert ugy gondolja, hogy a bojtolessel erositi az akaratat? Vagy mert ugy gondolja, hogy igy egeszsegesebben tud elni? Vagy mert ugy gondolja, ily modon vallal szolidaritast a szegenyekkel, ehezokkel, nincstelenekkel? Vagy mert sportversenyre keszul fel, es eredmenyesebbnek remeli magat, ha bojtot tart? Vagy mert hosszabb betegsegbol labadozik, es bojtol bizonyos dolgokban? Ezer es egy oka lehet az embereknek a vallason kivul is, hogy bojtot tartsanak.

Valaki irta, hogy ez nem bojt, hanem dieta. Nevezhetjuk igy is, szerintem a ketto kozott pont a motivacio a kulonbseg. Dieta eseten a motivacio kivulrol jon, pl. orvos irja fel, es a delikvens a hata kozepere sem kivanja, de feleri esszel, hogy ha nem teszi, akkor tovabb fog romlani az allapota. A bojtnel a motivacio belulrol fakad, a delikvens onmaga akarja a megvonast onmagatol, nem kulso kenyszer hatasara teszi.

2021. dec. 24. 22:38
 25/43 A kérdező kommentje:

#24.

Egy ateista már csak azért sem böjtölhet, mert nem érti meg, hogy mi a böjt, tisztelet a kivételnek. Nem pusztán egy fogyókúra. Az aszkézisről pedig nem lemondunk böjt alatt, hanem pont, hogy aszkézist vállalunk. Az erős énről, az önzésről, a hedonizmusról mondunk le. Az aszkézis kimondottan vallásos filozófia. Jelentése vallásos önmegtartóztatás, önsanyargatás, tehát az nem aszkézis, ha valaki kórosan túlsúlyos és ezért nem eszik fehér cukrot. A buddhizmus, a kereszténység, az iszlám, a judaizmus, a zoroasztrianizmus és a hinduizmus eszköze főleg.

Eléggé idióta gondolkodásmód, ha valaki úgy vállal együttérzést a szegényekkel, hogy ő maga is éhezteti magát. Ilyenről még nem is hallottam. Ehhez közeli cselekedet (az már nem idiótaság) az éhségsztrájk. Ez sem böjt eredeti értelmében, mivel nem vallásos jellegű.

Nem lehet böjtöt tartani valláson kívül. Fogyókúrázni, meg diétázni lehet, ezek teljes mértékben világi dolgok.

Ez nem vélemény kérdése. Ennyi erővel én mostantól használhatom a karácsonyfa szót a húsvéti nyuszira, mert szerintem sokkal jobban illik rá... Az eredeti értelemben vett böjt nem fér bele vallás nélküli "keretekbe".

[link]

2021. dec. 25. 01:54
 26/43 anonim ***** válasza:
Nem vitatkozni jottem, csak leirtam a velemenyem, ahogy kerted.
2021. dec. 25. 02:41
 27/43 anonim ***** válasza:
84%

"Egy ateista már csak azért sem böjtölhet, mert nem érti meg, hogy mi a böjt, tisztelet a kivételnek."

Ha tisztelet a kivételnek akkor van olyan ateista aki meg érti. Akkor mi is az értelme ennek a kijelentésnek?

Egyébként sok ateista eredetileg vallásos volt. Ezenfelül pedig attól még hogy nem hiszi el hogy létezik egy Isten attól még megértheti. A hit nem egy szuper képesség aminek segítségével megjelenik a szöveg a könyvben.

2021. dec. 25. 08:57
 28/43 A kérdező kommentje:

#27.

Az itteni, böjtölni akaró ateisták nagy része nem érti, hogy mi a böjt. Ezt onnan szűrtem le, hogy hit nélkül szeretné gyakorolni, ami pedig nem lehetséges, mivel a böjt nem pusztán egy ételről való lemondás. Sőt. Az sem böjt, ha lemondok a húsról, úgy, hogy vegetáriánus vagyok amúgy is.

Én pont az ellenkezőjét tapasztaltam. Általában azok lesznek vallásosak, akiknek a családjuk is vallásos és azok ateisták, akiknek nem vallásos, persze van hitelhagyás, de az kisebb mértékben van jelen.

Tényleg nem a hit miatt lehet megérteni, hanem a teológiai és filozófiai ismertek alapján, viszont ez már ott megbukik, ha valaki hit nélkül akar böjtöt vállalni. Sok böjt egyébként hit nélkül nem is teljesíthető. Ilyen például a muszlim ramadán vagy a keresztény nagyböjt, sőt a buddhista böjtök nagy része is. De ha valaki mégis teljesítené, semmi értelme nem lenne, csak sanyargatta magát a semmiért.

2021. dec. 25. 11:25
 29/43 anonim ***** válasza:
79%

Szerintem te ki akarod sajátítani a böjt szót magadnak :)

[link]

Itt sehol nem ír olyanokat, amiket te, hogy egy ateista nem böjtölhet, meg az nem böjt amit az ateista csinál. Oké, hogy vallásos hagyományai vannak, hiszen a múltból származik, amikor még mindenki vallásos volt, de ettől még hit nélkül is ugyanúgy tarthat böjtöt, és rá is ugyanolyan hatással lesz, mint aki hittel tartja. A böjt fiziológiai hatásai függetlenek attól, hogy te miben hiszel vagy miben nem.

2021. dec. 25. 11:49
 30/43 A kérdező kommentje:

#29.

Mondom, hogy nem érted a böjt lényegét...

Szövegértés! Le van ír az egyébként szabadon szerkeszthető oldalon. Eredeti jelentésében vallásos cselekedet. Később "rátelepedett" bizonyos diétákra is, vagy például a politikai okok miatti ételmegvonásra.

[link]

Olyan, mintha azt mondanád, hogy nagyon szépen tud imádkozni egy ateista is, mert: "Ugyan mi köze van a valláshoz, meg a hithez, régen mindenki vallásos volt és onnan ered...". Ugyanúgy érvényesülnek nála is az imádkozás pszichológiai pozitív hatásai, nem kell ahhoz természetfelettiekben hinni, hogy valaki a természetfelettiekkel beszélgessen.

A böjtnek szellemi tartalma van, nem pusztán annyi, hogy valamilyen ételtől tartózkodsz.

2021. dec. 25. 12:18
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!