Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ha egy papnak gyónás közben...

Ha egy papnak gyónás közben elmondod hogy öngyilkos akarsz lenni akkor ő azt semmi esetben nem mondhatja el senkinek? Nem is utalhatrá?

Figyelt kérdés

2021. nov. 12. 20:42
1 2 3 4 5 6
 31/52 anonim ***** válasza:
84%

Antióchiai Szent Ignác magát katolikusnak mondta és vértanúságot szenvedett a 2. század elején. Újra hülyeségeket írsz látod Anjutci.

[link]

2021. nov. 14. 00:39
 32/52 anonim ***** válasza:
33%

8, 11, 18 vagyok

Bocsánat, én nem Anjutca vagyok.

En írtam azt, hogy "a vallások torvényei nem írhatják felul az adott állam torvényeit".

Ez nem vélemény kérdése, hanem tény, nyugodtan olvassatok utána.

Kulfoldon élek, tanítottam állampolgársági ismereteket felnott kulfoldieknek.

Ez egy alapszabály, amivel tudom, hogy sokan Magyarországon sincsenek tisztában.

Ez a torvény azért létezik, mert én is kitalálhatnék egy vallást holnaptól, aminek a szabálya az, hogy minden 20 éven feluli férfit 100 méteres korzetben meg kell olnom, majd arra hivatkozhatnék, hogy a vallásom írja elo.

Ez a torvény (és alapelv) védi pl. a kiskorúakat attól, hogy más kulturákból érkezettek a vallásra hivatkozva házasságba kényszerítsék oket, vagy hogy a kislányok nemi szervét megcsonkítsák.

Nem minden gyónási titokra vonatkozik, de a gyilkosságra igen, hiszen rád is igaz: ha a liftben meghallod, hogy valaki arról beszél, hogy valakit megolt, vagy a szomszédból kihallatszik, jelentened kell a rendorségen a gyanúdat, és majd ok kinyomozzák, hogy valóban megtortént-e vagy nem.

(A pedofíliára már nem vonatkozik gyónásnál, éppen emiatt maradhattak titokban anno a szexuális zaklatás esetei, amiket a papok esetleg meggyóntak, de az egyház nem jelentette oket fel. Angliában is ez a probléma, az anglikánoknál, ahol van gyónás, és ahol szintén voltak elhallgatott papi pedofil zaklatások, és itt is szóbakerult, hogy a jelentendo gyónási titkok koze vegyék fel a szexuális buncselekményeket. Természetesen nagyon sok római katolikus is él itt. A pedofíliát neked jelentened kell, ha pl. a munkahelyeden tudomásodra jut, de ez alól és a legtobb buntény jelentése alól valóban felmentésuk van a papoknak. A gyilkosság alól, kivételesen, NINCS.)

A pap természetesen donthet úgy, hogy a lelkiismeretére hallgat, és vállalja a buntetést (ami nem nagy). Jogállamban eleve úgy megy valaki papnak, hogy ezzel tisztában van, és eldonti, hogy mit fog tenni ilyen helyzetben.

A 8-asban én írtam le azt a belga esetet, ahol az ongyilkossági tervét mondta el a papnak "gyónás" formájában valaki, amit a pap nem jelentett, ezért a férfi sikeres ongyilkossága után egy hónap felfuggesztettet kapott.

Az, hogy mi volt az Antigonéban, vagy a XIII. században, az azért nem tartozik ide, mert akkor mások voltak a világi torvények, illetve nem volt a mai értelemben vett jogállam.

2021. nov. 14. 00:51
 33/52 anonim ***** válasza:
0%

Nem is az a baj hogy a pap pedofil és ha meggyonja titokban marad mert az egyház megbünteti. Itt az a baj ha én, mezei ember (természetesen Keresztény Reformátusként Egyik Dolgot Sem Csinálnám) meggyónom hogy egy kiskorú fiút megerőszakoltam. Mezei ember nem kap büntetést az egyháztól csak a papok.

Ortodoxoknal nem tudom hogy van ez a Hülye Sátáni Gyónási TITOK. De ott ha esetleg a pap nem is jelenti a gyónást a rendőrségnek de az egyház megbünteti. Nem tudom tán kiközösíti a pap az egyházból ami azt jelenti hogy nem mehet templomba és nem áldozhat és akkor kiderül miért is van kikozositve és nem a pap mondja el hanem maga a gyonó. Mert arra mindenki kíváncsi miért nem jár templomba és akkor be kell vallja miért nem jár. Lássátok ha nem csak.allami börtönök volnának hanem Egyháziak is akkor a gyónási titok Törvényes volna. Mert ha volnának egyházi börtönök amiket a katolikus egyház működtetnek akkor ha meggyonsz valami bűntényt a papnak az jelentené de nem mondaná meg mit csináltál hanem elvitetne. Az egyházi rendőrök hinnének a pap szavában mert Ok nélkül Senkit Sem Vitetne el és ott a börtönben kivalltnák. A pap hozhatna is ítéletet hogy meddig kell ott legyen. És az egyházi rendőrök vallásnak ki a bűnöst, nem a laptop tudnak meg mit csinált. Tehát aki bűnözést meggyon nem kerülne a világi de kerülne az egyházi börtönbe.

Ehhez mit szolnátok? A pápának nincs annyi esze hogy ezt létrehozza mert akkor a pedofil papok is odakerulnenek.

2021. nov. 14. 03:57
 34/52 anonim ***** válasza:
0%

,,E legenda szerint ugyanis Ignác volt az a kisgyermek, akit Jézus a tanítványok körében magához vont, és azt mondta nekik: ,,Ha olyanok nem lesztek, mint ez a gyermek, nem mentek be a mennyek országába!''

- Ez is egy katolikus hazugság. Hát ha axmasodik század elején halt meg akkor hogy lehetett az a fiú akit Jézus megölelt? Több fiú is odament Jezushoz,honnan gondoljátok hogy pont ez az? Hogy élt 100 évet? Ja, és rabszolgacsaladbol való....aha....Jézus idejében nem volt rabszolga Izraelben és ha tényleg az a fiú volt akkor nem rabszolga volt. De az a fiú akkor tizenéves volt, és mikor megölték meg már 100 éven felül volt mert 70 Ben pusztult el Jeruzsálem és ez joval utana volt.

Meg gyanús hogy azért nem ilyen hülyék az emberek hogy direkt megkéri hogy ne szabadítsák ki hanem haljon meg. Én azt kértem volna hogy kiszabadítsanak nem a vadállatokat választom. Ki olyan hülye hogy bár tudja hogy a vadállatok megeszik és vállalja? Gyanús ez az egész úgy ahogy van.

2021. nov. 14. 04:10
 35/52 anonim ***** válasza:
25%

"Ez a torvény azért létezik, mert én is kitalálhatnék egy vallást holnaptól..."

Igen és adott állam is kitalálhat holnaptól egy törvényt, például büntetik, ha valaki keresztény hitet él. Vannak is ilyen országok manapság is, sőt évszázadokig üldözték a hozzád hasonlók a keresztényeket. De egy keresztényt mindez a legkisebb mértékben se érdekel, sok ezren haltak mártírhalált véres kezetektől.

"Nem minden gyónási titokra vonatkozik"

Elvileg vonatkozhat bármire, de teljesen mindegy, hogy mire vonatkozna, a gyónási titok akkor se megszeghető, bármit is találnak ki az egyházüldöző törvényhozók.

Idézek neked egy cikkből, ebből egész világos lesz:

"A törvények ellen az amerikai és ausztrál egyházi vezetők is tiltakoztak, az Apostoli Penitenciária pedig melléjük állt, arra hivatkozva, hogy az egyház nem az államoktól, hanem Istentől kapta legitimációját, és bármilyen politikai cselekedet, ami a titoktartás sérthetetlensége ellen irányul, támadás az egyház szabadsága ellen.

Az egyházi bíróság azt is kinyilvánította, hogy a pap nem követelheti meg a feloldozásért cserébe, hogy az elkövető feladja magát a hatóságok előtt, sőt, az elkövető sem oldhatja fel a papot titoktartási kötelessége alól."

"Gyanús ez az egész úgy ahogy van."

Te pedig annyira gyanúsan túl hülye vagy, hogy inkább tűnik az egész ócska trollkodásnak.

2021. nov. 14. 13:52
 36/52 anonim ***** válasza:
11%

Honnan ez az idézet?

Szerintem egyházi felsőbb hatóság nem írhatja elő a papnak, hogy milyen penitenciát szab ki.

2021. nov. 14. 14:00
 37/52 anonim ***** válasza:
25%

Egy néhány éves cikkben találtam, gondolom lehet szabályozni egyházilag a penitenciát is. Például az se lehet penitencia, hogy Jóska te olyan bűnös vagy, ugorj a legmélyebb kútba.

Az is elképzelhető, hogy a cikkíró fordított rosszul valamit vagy értelmezett félre, de az idézet lényege nem is ez volt, hanem az, ami a titoktartásra vonatkozott.

"az Apostoli Penitenciária pedig melléjük állt, arra hivatkozva, hogy az egyház nem az államoktól, hanem Istentől kapta legitimációját, és bármilyen politikai cselekedet, ami a titoktartás sérthetetlensége ellen irányul, támadás az egyház szabadsága ellen"

Sőt én hozzáteszem azt is, hogy támadás Krisztus ellen, mert az Egyház Krisztus titokzatos teste.

2021. nov. 14. 14:06
 38/52 anonim ***** válasza:
11%

azzal a résszel nem is volt bajom :)

A kútba ugrásra: nyilván bűn elkövetését nem írhatja elő penitenciaként, ez önmagában abszurd lenne, de ezt nem is kellene egyházjogilag szabályozni.

2021. nov. 14. 14:09
 39/52 anonim ***** válasza:
87%
Hogy mi az abszurd, az nézőpont kérdése, de lehet érdemes lehet megkérdezni erről egy kánonjogászt.
2021. nov. 14. 14:13
 40/52 anonim ***** válasza:
24%
Nemcsak ezt nem mondhatja el, hanem semmit, ami elhangzik a gyónáson.
2021. nov. 14. 15:45
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!