Ha egy papnak gyónás közben elmondod hogy öngyilkos akarsz lenni akkor ő azt semmi esetben nem mondhatja el senkinek? Nem is utalhatrá?
"Hülyeség ez a gyónási titok mert ha gyilkosságot vallást be vagy hogy elraboltál valakit a pap.senkinek se mondhatja el. Tényleg ennyire sötét a katolikus egyház"
Anjutca, ezt nem az egyhaz donti el, hanem az adott orszag torvenyei.
Titoktartasi kotelezettsege az egeszsegugyi dolgozoknak es az ugyvedeknek is van, nem csak a papoknak, akiknek szinten az adott orszag torvenye szabja meg, hol a hatar.
Altalaban Nyugaton pl. a gyilkossagot es az emberrablast jelenteni kell a rendorsegnek.
Ugyhogy ne lovalld bele magad.
"Hülyeség ez a gyónási titok mert ha gyilkosságot vallást be vagy hogy elraboltál valakit a pap.senkinek se mondhatja el. Tényleg ennyire sötét a katolikus egyház"
Igen, ez az álláspont. Hiszen enélkül megrendülne a hívek bizalma a papok iránt.
Titoktartasi kotelezettsege az egeszsegugyi dolgozoknak es az ugyvedeknek is van, nem csak a papoknak, akiknek szinten az adott orszag torvenye szabja meg, hol a hatar.
Igen, és a katolikus egyház szerint a gyónási titok még ekkor is szent, és kiközösítés várja, ha megteszi. A papnak a börtönt és a halált is vállalnia kell. Legfeljebb annyit tehet, hogy penitenciaként a bűnös adja fel magát a rendőrségen.
Nepomuki Szent János a gyónási titok védelmében halt meg.
"Milyen egyház az ami a gyónási titkot elismeri?"
Krisztus egyetlen és szent Egyháza az ilyen.
"Nepomuki Szent János a gyónási titok védelmében halt meg."
Igen, sőt a kommunista diktatúrák alatt is sok pap lett a gyónási titok mártírja, valószínűleg többen mint gondolnánk. "Hazafias" kötelesség ürügyén próbálták az ÁVÓ-s vallatók is rávenni a papokat, hogy valljanak, akár a gyónásban elhangzott dolgokat. Nem tették. Börtön, kínzás ellenére sem.
Nekem egyszerű, laikus hívőként megrendítő, hogy ilyen szigorúan védi a gyónási titkot az Egyház és kiközösítés terhe mellett egy pap olyan apróságot sem mondhat el akár ha megkínozzák, akár ha nem, hogy mondjuk én tegnap azt gyóntam meg, hogy szemérmetlent gondoltam. Csak hogy a másik slágertémát is behozzak.. :))
Azt kéne megérteni, hogy a szentgyónás a már elkövetett bűnök gyógyítására, feloldozására van rendelve. Még nem elkövetett bűnt nem lehet meggyóni. Az öngyilkosságot előre nem tudod meggyónni. Ha bemész a gyóntatószékbe és ezt közlöd az nem gyónás, hanem max. egy lelki beszélgetés. A gyónás során a már elkövetett és megbánt bűnöket mondjuk el, amik kapcsán megígérjük, hogy nem követjük el őket többé. Ezért védi a gyónást így az Egyház kivétel nélkül. Nagyon etikátlan lenne visszaélni ezzel, amit az ember le akar tenni, amitől meg akar szabadulni.
"Azt kéne megérteni, hogy a szentgyónás a már elkövetett bűnök gyógyítására, feloldozására van rendelve. Még nem elkövetett bűnt nem lehet meggyóni. Az öngyilkosságot előre nem tudod meggyónni. Ha bemész a gyóntatószékbe és ezt közlöd az nem gyónás, hanem max. egy lelki beszélgetés."
Ebben igazad van.
De a vallások torvényei nem írhatják felul az adott állam torvényeit.
Jogállamban a vallásszabadság nem jelentheti azt, hogy torvényt sérthetsz, illetve ha megsértetted, vállalnod kell a buntetést.
Igy azokban az országokban, ahol a papoknak jelenteni kell a gyilkosságot a rendorségnek, ott jelentik - ha nem jelentik, akkor megbuntetik oket.
Ez véd attól is, hogy mondjuk Németországban a muszlim férfiaknak tobb feleséguk legyen, vagy hogy esetleg Allah nevében gyilkoljanak arra hivatkozva, hogy nekik ezt a vallásuk írja elo.
(De nem is gyónnak ilyesmit ezekben az országokban, hiszen tudják. Ha elkapják oket vagy feladják magukat, akkor meggyónhatják a bortonben. Nem tudom pontosan, de szerintem Magyarországon is jelenteni kell a papoknak a gyilkosságot.)
Jelenteniük kéne csak Krisztus drága egyháza olyan szinten védve van mind Magyarolszagon, mind Romániában hogy a papokat nem teszik törvény elé. Nem azt kell elmondja hogy tegnap gondolatban megatkoztam a Szentháromságot. De ha azt mondom hogy az unokatestvérem ez intézetbe akarom záratni akkor kell a papnak figyelmeztessen valakit. Ugye a bűnöző elmegy a paphoz és elmondja mit akar tenni mert a hülye nem mondja el a gyónási titkot. Így nyugodtan bunozhst és a lelkiismerete és megszabadul.
Értsétek meg hogy a gyónási titok nem az Istentől hanem a Satantol ered és hiába halnak meg érte papok mert a pokolba kerülnek. Aki nem isten parancsát teszi az elkarhozik. Amelyik katolikus pap megtartja a gyónási titkot azt mindet be kéne bortonozni mert a Satant követik. Maga a gyonás sem bibliai eredetű de már 500 éve mióta vagyunk reformátusok tudjuk hogy van és elfogadjuk. De a gyónási titok megtartása nem elfogadható. Amelyik pap nem jelenti azt emberek ellen elkövetett bűnöket az kerüljön a pokolba mert odavalo.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!