Az igaz, hogy ha a szüleim katolikusok enis csak az lehetek?
Babakoromban nem kereszteltek meg,(17vagyok) szeretnék megkeresztelkedni de erről nem sok információt találtam.
Anyukám szerint mivel ők is azok csak katolikus lehetek, de olyat is hallottam hogy ez nem így van, ha pl evangélikus szeretnék lenni akkor egy evangélikus egyházhoz sétálok be és elmondom hogy szeretnék hozzájuk csatlakozni.. Tehát nem igazán tudom hogy megy ez illetve teljesen azt sem hogy miben különbözik a katolikus, evangélikus és református vallás.
Katolikusként csalódtam az egyházban, annyira egybe fonódott a politikával. A többiről nem tudok nyilatkozni.
De ha az egyházaktól elvonatkoztatunk, és csak a hit számít, akkor szerintem mindegy, melyiket választod.
"pl evangélikus szeretnék lenni akkor egy evangélikus egyházhoz sétálok be és elmondom hogy szeretnék hozzájuk csatlakozni.. "
Ez azért nem így megy, hanem előtte kell tanulnod hosszabb ideig.
"Még az érdekelne hogy melyik "érné meg" a legjobban"
Nyilván az, amelyik család révén leginkább közel van hozzád.
"Elkezdtem utána olvasni de nem szeretnék hirtelen döntest hozni.."
Javaslom hozzá ezt az oldalt:
Azért nem hiszem hogy a katolikus egyház politizál.
Nálunk Nagyváradon a kálvinisták undorító módon nyomják a politikát. Az egész, Csűry István püspöktöl és kolegáitól kezdve a diakoniáa embereiig. RMDSZ párttagok mind és a pártot hirdetik meg támogatják. Valami undorító dolog ez, keresztény létükre. És ugye tőkés lászló is.
Csűry István kitalálta hogy kampányol Orbán Viktor mellett hogy jövőre szavazzák meg a fidesz és mi magyarok szavazhassunj. Hogy lehet ilyen eretnek egy püspök?
Nagyváradon a katolikusok sose nem politizálnak, nem foglalkoznak pártokkal csak.az egyházzal
Katolikusoknál szokás gyerekként keresztelni, és elviekbennaz feloldhatatlan.
Bár én ebben nem hiszek, szerintem a döntés szabadsága megvan mindenkinek, de a katolikus dogma ez.
Refiknél is szokás bár az egyik osztálytársamat 14 évesen keresztelték meg a templomban. Csak azért nem felyeztem ki a megvetesemet iránta mert akkoriban jártam konfirmáciora és volt az a dolog hogy nem volt kereszzelesi papírom és keresték. Akkoriban féltem hogy mi van ha másik gyülekezet nem adja ki a papnak mint ahogy anyunak se adta és nem tudok konfirmákkni, ezért nem foglalkoztam úgy az osztalytarsammal.
Katolikusnáles ortodixnál nagyon hülyén van csinálva a szokás. Úgy kéne hogy református csak reformátushoz menjen és kész. Mert ha katihoz vagy ortohoz megy akkor muszáj a gyerekeit annak keresztelnék mert a pap negfogadtass avele. Ezt biztos forrásból tudom. Az is hülye aki reformátusként katolikzshoz, ortodox hoz négy mert a saját vallását elárulja avval mert a gyerekei nem lehetnek protenstansok. Semmilyen esetben. Az ilyeneket kéne kitenni a református egyházból akik más vallású hoz mennek. Olyan nem volt és nem is lesz hogy valaki katolikzshoz ment hozzá és a gyerekei reformátusok
Több mindent mosol egybe, s így értelmetlen, félrevezető, amit írsz.
A protestánsok többsége is gyermek korban keresztel, nem csak a katolikusok.
A keresztség valóban eltörölhetetlen, viszont felekezetet lehet váltani szabadon a keresztség után is. Például sok olyan protestánst tudok, aki katolizált (a katolikusok elfogadják más felekezet keresztségét), illetve vannak olyan katolikusok is, akik áttértek. Ha nem szektába tértek be, akkor őket se kellett újra keresztelni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!