A református bibliában az ószövetségnél miért vannak hiányzó könyvek?
Mivel a protestáns egyházak nem használják a másodkanonizált könyveket.
Á....nem volt még meg Gutenberg a nyomdájával aztán szegény Kálvin nak hiányzott a papír hogy leírja az egész Bibliát. 😄😄😄😄
Szerintem még azért is mert a Biblia lehet valahol írná a Szenthagyomány, a Szentek tiszteletét és a halottakért imádkozást és ezeket Kálvin elvetette. Szóval Kálvin úgy csinálta meg a Bibliat hogy Neki feleljen meg. Öt nem érdekelte hogy a népet ferlevezeti. Csak az érdekelte hogy mindenki őt kövesse. Ezért mondom én hogy egy református aki is nem árt ha megtanul keresztet vetni mindkét módon, ismeri a főbb Szenteket meg a főbb unnepeket, tudja mi az Euharistia ha nem is hiszi, Udvozlégyet, katolikus és ortodox köszöntést és elmegy egy egy Liturgiára meg misére. Mert hátha azokban a templomokban van valami az eredeti keresztény vallásból.amit a reformátusok kihagyták és a református aki is kell ismerje az eredeti kereszténységet. Nem azt amit Kálvin bediktakt nekik.
5-ös
Nem nagyon tetszik, hogy azt mondod, a református hit nem igaz. A katolikus és ortodox miséken és liturgiákon csak a keresztvetés, tömjénezés, különböző szobros szertartások kapnak nagy hangsúlyt. Olykor elcsodálkozom, hogy ez majdnem bálványimádás, és Istentől egyre távolibb. Ellenben a református hitben a fő hangsúly a lélek, az Istennel való kapcsolatunk, és az iránta való hálánk, szeretetünk kapja.
Nem azt mondom, hogy a többi nem igaz hit: Tévedés ne essék!!!
Csakhogy Kálvin és Luther jogosan reformálták a katolikus hitet: túlzásba esett a katolicizmus. A reformátusok inkább a lélek békéjére, a hagyományaink megőrzésére, és családcentrikus, összetartó emberek felnevelésére adtak hangsúlyt. Azóta valamilyen szinten a katolikus hit is reformálódott.
Egy kérdés: a katolikus vagy ortodox embernek miért nem kellene eljárni egy-egy református istentiszteletre, megtanulni a bűnvalló imádságot, és a reformátusok hagyományait megismerje? (Ha már fordítva elvárod -kedves 5-ös…)
A “gyónom a mindenható Istennek, stb..” is egy kitaláció. Szerinted ezt is Jézus találta ki? Eszébe jutott egy papnak, leírta és meg kellett tanulni. A reformátusoknál is pont így van. Én mind a két vallást (ref., kat.) tökéletesen ismerem. Tudom mik a különbségek, előnyök, hátrányok.
Apropo énekek.
Azt mondják, aki énekel (persze Istennek) duplán magasztalja őt. Hát a katolikusoknál majdhogynem szinte csak a kántor és a pár főből álló énekkar énekel, a többi hív ül a padban és hallgat. Ellenben a reformátusoknál mindenki énekel mindent. Azaz a reformátusoknál jobban figyelnek az ember Istennel való kapcsolatának megújítására, megerősítésére.
Apropo úrvacsora
“Mert aki nem becsüli meg az Úrnak testét, kárhozatot eszik és iszik magának” - így szól a reformátusoknál a pap előszava. A reformátusoknál kb 7-szer van úrvacsora. Azért 52 vasárnapból, hogy csak 7 vasárnapon legyen, szerintem azért megbecsüli azt az ember… A katolikusoknál meg minden vasárnap.
Azért nagyon elmentél amellett, hogy azt mondtam: a katolikusoknál már-már bálványimádás, az ortodoxoknál már-már szellem-füstölés… Na, szerinted ez hogy van?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!