Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A kereszténységben a szegények...

A kereszténységben a szegényeknek történő adakozásnak milyen CÉLJAI vannak ? Illetve mit gondoltok, egy keresztény embernek erkölcsi kötelessége, hogy -amennyiben teheti- anyagilag támogassa a szegényeket ?

Figyelt kérdés

Az Iszlámban közismert hogy a zakát mint "kötelező" szegényeknek adandó adomány van jelen. Ezenfelül még további önkéntes adakozás is ajánlott természetesen.

Nálunk az adakozásnak legalább két célja is van.

Abdullah ;)

2021. aug. 20. 17:25
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 11/82 anonim ***** válasza:
100%

Vidiripi

"Mi sem tesszük, de itt most arról beszéltem, hogy az Iszlám esetében hangsúlyos annak megélése, hogy lemondasz valamiről ami fontos neked."

Egy hívő keresztény nem a vagyonának a 2,5% mond le. Hiszen milyen van amit ne Istentől kapott volna!?

A hívő keresztény az életét adja Istennek szabad akaratából!

Ami azt jelenti hogy átadja az életét Istennek és az Ő akarata szerint éli azt! Az átadott életnek csak egy nagyon kicsi része az adakozás!

2021. aug. 22. 21:33
 12/82 A kérdező kommentje:

#11:

Szép gondolat Vidiripi. Reméljük hasonlóképpen van a valósàgban is.

Miben nyílvànul ez meg a keresztényeknél manapsàg ?

Abdullah

2021. aug. 22. 21:55
 13/82 anonim ***** válasza:
10# Nem nagyon értem, hogy miért lenne fájdalmas lemondani bármiről, ha Isten kér rá. Átadtam az életem. Más is. Azt tesszük, amit kér, mert élő vele a kapcsolatunk. Nincs ebben semmi fájó.
2021. aug. 22. 22:23
 14/82 anonim ***** válasza:

Abdullah nehéz lesz összeszednem a gondolataimat és jól leírnom, de azért megpróbálom.

"A muszlim sohasem csupán annyit ad amennyi a "felesleg", nem annyit ad amennyit szeretne. Kegyelmes Allah előírta azt is, hogy mindig a jó dolgokból adakozzunk. Sohasem abból amit magunk sem fogyasztanànk szívesen." Ez a megfogalmazás nekem azért furcsa a részedről, mert azt sugallja, mintha a keresztények ezt tanítanák.

"A zakàt évi 2,5 % kötelezően, ami NEM jövedelem adó hanem vagyonadó ! Ha van 10 millió forintod akkor évente (!) adj belőle 250 ezret a szegényeknek. Nem tűnik soknak ? Gondoljàtok végig. Ez nagyon fàjdalmas az evilàgi vagyonotok szàmàra !" Hogy mennyire sok vagy kevés a relatív fogalom. Az tulajdonképpen havi 21 000 Ft, napi 700 Ft. Hogy őszinte legyek, azért az annyira nem sok, ha valakinek van 10 millió megtakarítása a jövedelmével együtt. Hogy érted ezt a 10 Milliót? Mint megtakarítást a jövedelmén felül, vagy a jövedelmével együtt mindenét? Tehát ha valaki keres havi 80 000-et részmunkaidőben, amiből létminimumon él, vagyis évi 960 000Ft és van egy kis garzonja, ami berendezve ér összesen kb. 9 400 000-et, akkor havi 21 000-et el kell adományoznia a rászorulóknak. Az nagyon jó, mert akkor már ő is rászoruló lesz és éhenhal. Gondolom nem így érted. Egyébként, ha viszont azt nézem, hogy adtam már oda az utolsó kétezresemet is rászorulónak, sőt a saját ételemet is, amit aznap ettem volna, akkor meg valahogy nem vagyok elájulva attól a 2,5%-tól.

"És a Bölcs Allah pontosan ezt is szeretné, hogy tanuljunk meg lemondani az evilàg eme öröméről és VESSÜK ALÀ magunkat az Ő akaratànak." Azt sem értem, hogy ezt az alávetést miért kell ennyire hangsúlyozni. Szerintem teljesen alap, hogy mindenki Isten akaratát keresi és annak akar megfelelni. Nem értem az iszlám mitől lenne más, hogy külön ki kell hangsúlyozni, hogy "alávetik magukat Isten akaratának". Hogy kifejezetten szolgaként gondolkodnak, vagy mi itt a lényeg? Ez mitől más, mint az, amikor egy keresztény vagy egy zsidó gyakorolja a saját vallását? Egyértelműen elsősorban ők is Istennek akarnak megfelelni. Ebben a kérdésben pl. ez értsem úgy, hogy voltaképpen az akaratuk ellenére adakoznak? Hát annak hasznát, max. az élvezi, akinek kényszeredetten odaadják a pénzüket, de ők maguk nem. Mert, az aki úgy ad, mint akinek a fogát húzzák, az igazából ragaszkodik a pénzéhez és nem szívesen válik meg tőle. Csak kényszerből teszi, amit tesz. Az iszlám szerint azt szereti Isten, ha az emberek kényszeredetten követik a parancsait és teljesen mindegy, hogy belül mit gondolnak? Ez számomra furcsa. Vagy nem értem mire akarsz kilyukadni, voltaképpen hol a különbség szerinted?

"Igazàból az Iszlàmban az a màsik célja az adakozàsnak/zakàtnak hogy magàt az adakozót a muszlimot teszi keményen próbàra." Miért mert meg kell válnia pénzétől? Hát, jó persze, próba, de úgy gondolom elég furcsa erre helyezni a hangsúlyt, mivel ez nem annyira lényeges szerintem. Egész életünkben különböző helyzeteknek vagyunk kitéve, amikor bizonyíthatjuk a hitünket és azt, hogy kik vagyunk, voltaképpen az egész életünk egy próba. Szerintem te nem érted a kereszténységet és már rég olvastad az Újszövetséget, nem emlékszel rá. Azt hiszed az iszlám olyan különleges abból a szempontból, hogy felszólít az adakozásra és hogy ne éljünk világiasan? Nem az. Én is hozhatnék idézeteket. Furcsa, a másik muszlim meg túlzásnak érzi a Biblia kijelentéseit az adakozásról, mindig azt mondja, hogy belehamisították, hogy pl. Jézus azt mondta a gazdag fiónak, hogy adja el mindenét...

Az, hogy a kereszténység a szeretetre és az együttérzésre helyezi a hangsúlyt, még nem jelenti azt, hogy pl. az engedelmesség nem része a tanításának. Egyébként idéztem neked a Zsid 13:16 "A jótékonyságról és az adakozásról pedig el ne feledkezzetek, mert ilyen áldozatokban gyönyörködik Isten." Gondolod a keresztényeknek az adakozás nem lemondás is egyben? Vagy nem Istennek is tett szolgálat? Vagy tán nem írja a Biblia is? "Mert minden rossznak gyökere a pénz szerelme, amely után sóvárogva egyesek eltévelyedtek a hittől, és sok fájdalmat okoztak önmaguknak." 1Tim 6:10

"Ne gyűjtsetek magatoknak kincseket a földön, ahol a moly és a rozsda megemészti, és ahol a tolvajok betörnek, és ellopják, hanem gyűjtsetek magatoknak kincseket a mennyben, ahol sem a moly, sem a rozsda nem emészti meg, és ahol a tolvajok sem törnek be, és nem lopják el. Mert ahol a te kincsed van, ott lesz a te szíved is." Máté 6:19-21

"Ne szeressétek a világot, se azt, ami a világban van. Ha valaki szereti a világot, abban nincs meg az Atya szeretete. Mert mindaz, ami a világban van, a test kívánsága, a szem kívánsága és a vagyonnal való kérkedés, nem az Atyától, hanem a világtól van. A világ pedig elmúlik, és annak kívánsága is; de aki Isten akaratát cselekszi, megmarad örökké."1Ján 2:15-17

"Egy szolga sem szolgálhat két úrnak, mert vagy az egyiket gyűlöli, és a másikat szereti, vagy az egyikhez ragaszkodik, és a másikat megveti. Nem szolgálhattok Istennek és a mammonnak." Luk 16:13/Máté 26:24

2021. aug. 22. 23:20
 15/82 anonim ***** válasza:

14-es vagyok. igen, Vidripi jobban megfogalmazta mint én.

Igen, ezt a szenvedős részt nem értem. Az fáj, hogy oda kell adnod a pénzed? De hát azt eleve csak kölcsönbe kaptad! Ráadásul a világ része, az egy eszköz, pont arra van, hogy pl. jót lehessen belőle tenni. Ha fáj megválnom a pénztől, akkor tulajdonképpen, nem is akarom elengedni, hanem szeretem a pénzt.

2021. aug. 22. 23:31
 16/82 A kérdező kommentje:

#13:

"Nem nagyon értem, hogy miért lenne fájdalmas lemondani bármiről, ha Isten kér rá. Átadtam az életem. Más is. Azt tesszük, amit kér, mert élő vele a kapcsolatunk. Nincs ebben semmi fájó."

Amennyiben ez tényleg így van, szó szoros értelemben véve, akkor én tévedésben vagyok.

Kész vagyok elismerni ha tévedek.

Többiek:

Kàr hogy nem értitek, pedig ez az Iszlám egyik lényege. Őszintén szólva anno nekem is időbe került mire megértettem, csak nekem senkisem magyaràzta :)

Talàn inkàbb a böjtölést, imàdkozàst kellett volna hoznom példaként. Ez a szellemiség az egész Iszlàmot àthatja pedig !

Örülök hogy ennyi jótékony ember van köztetek ! Komolyan. Allah jutalmazzon Titeket.

Később vàlaszolok bővebben !

2021. aug. 23. 05:13
 17/82 A kérdező kommentje:

#14:

Hoznék akkor egy teljesen màsik példàt ha megengeded.

Például amikor egy muszlima minden nap viseli a hijabot, akkor is önként alàveti magàt Isten akaratànak.

Bàr a többségi tàrsadalom Európàban őt ezért "hülyének" vagy "szegény elnyomottnak" nézi, de ő mégis megteszi ezt minden nap azért mert alàveti magàt Allah akaratànak.

Tulajdonképpen nehéz lenne olyan példát hozni az Iszlám kapcsàn ami ne erre lenne visszavezethető.

Vagy a Ramadàn böjtölése egy egész hónapon àt. Bizony az ember megtapasztalja a hatàrait ! De lemond testi vàgyairól mert alàveti magàt a Kegyelmes akaratànak.

Nézd én a keresztények részéről sok nemes cselekedetet làttam màr ! De ezt a fajta hozzààllàst én még sosem tapasztaltam a részükről.

Càfolj meg ha tévedek, de a keresztények sok jó dolgot tesznek, és komolyan hisznek Istenben !

De sohasem éreztem hogy leborulnànak Isten előtt. Ők hisznek, de ők màsként tekintenek Istenre.

Nem kritika akar ez lenni, csak én ezt tapasztaltam eddig. Keresztények hisznek Istenben, de ők addig szeretnék élvezni az evilàgot amíg csak lehet, mert nagyon ragaszkodnak az evilági dolgokhoz.

Abdullah

2021. aug. 23. 11:00
 18/82 anonim ***** válasza:

"Például amikor egy muszlima minden nap viseli a hijabot, akkor is önként alàveti magàt Isten akaratànak."

Nézd, elméletben értem amit mondasz. Amit nem értek, hogy hol a különbség? Szerintem ez inkább csak egy lelkiségi súlypont, egy hangsúlyeltolódás mint tényleges különbség, mert véleményem szerint ez nem sokban különbözik más vallások gyakorlóinak a gondolkodásától. A példádnál maradva a keresztények nem hordanak hijabot, mert nekik nem kell. Ha kellene, hordanák a komoly vallásgyakorlók. Miért? Mert alapvetően az ő cselekedeteiknek is az a célja, hogy Istennek, Isten elvárásainak megfeleljenek. Jézus mikor megkérdezik ezt mondja: "Melyik a legfőbb az összes parancsolat közül? Jézus így válaszolt: A legfőbb ez: „Halld meg, Izráel: Az Úr a mi Istenünk, egyedül az Úr!” és: „Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes elmédből és teljes erődből!” A második ez: „Szeresd felebarátodat, mint magadat!” Nincsen más, ezeknél nagyobb parancsolat. " Márk 12:28-31

Az első Isten szeretete. Isten szeretetébe beletartozik az engedelmesség és a törvényei betöltése is.

A böjt is olyan, hogy tulajdonképpen van böjt a kereszténységben is, de másképpen végzik, mint az iszlámban. A keresztények is szoktak böjtölni. Ha máskor nem is, legalább Nagypénteken. Nálunk is van Nagyböjt, bár nem annyira szigorú, mint az iszlámban a Ramadan vagy hát attól függ ki hogy végzi.

"Bàr a többségi tàrsadalom Európàban őt ezért "hülyének" vagy "szegény elnyomottnak" nézi, de ő mégis megteszi ezt minden nap azért mert alàveti magàt Allah akaratànak."

Európában talán, de muszlim országokban viszont ez normális. Nem azt mondom, hogy nem az elhivatottságot jelenti, vagy ez kis dolog lenne, de ez nem különbség. A keresztények is többször kerültek a világ több pontján összeütközésben az éppen aktuális hatalommal azért, mert a hitükhöz hűek maradtak. És nem csak a keresztények, más vallások képviselői is. Hogy a keresztényeknél maradjak, nem egy ember halt meg az utóbbi időben szélsőségesek keze által, vagy egy elnyomó kormány miatt, mert nem volt hajlandó a hittagadásra. Igen, nem itt Európában, hanem a világ más pontjain, mi ebből keveset érzékelünk. A kereszténység egész történelme mártírokkal van tele, már a bibliai időktől, a legelejétől kezdve.

"Nem kritika akar ez lenni, csak én ezt tapasztaltam eddig. Keresztények hisznek Istenben, de ők addig szeretnék élvezni az evilàgot amíg csak lehet, mert nagyon ragaszkodnak az evilági dolgokhoz."

Nézd, valahol megértem amit mondasz. A muszlimok nagyon elhivatottak, a kereszténység meg a természetéből adódóan keveset ad a külsőségekre, így nem is túl feltűnő, ha valaki keresztény. Teljesen beleolvad az illető a tömegbe. Ráadásul ehhez még hozzá jön, hogy itt nyugaton sokan nem is veszik komolyan a vallásukat vagy nincs róla rendes ismeretük, szóval elég sok a csupán kulturális keresztény, vagy voltaképpen csak hétvégi keresztény. De az, hogy ki mennyire foglalkozik komolyan a vallásával, nem a vallástól, hanem az egyéntől függ. A muszlimok között is van, aki nem hord hijabot, dohányzik, alkoholt iszik, a napi 5 imát se tarja be, életében nem olvasta a Koránt, pedig elvileg muszlim és ezekre figyelnie kellene. (a szélsőségesekről meg ne is beszéljünk!) Az, hogy mit tanít egy vallás és azt a követői mennyire tartják be, mennyire hűek hozzá, az két különböző dolog. Én személy szerint nem szeretem az olyan vitákat, amiknél ezt a két dolgot összemossák, mert ha egy vallást tanait a másikkal hasonlítom össze, akkor a tényleg a tanokat hasonlítsuk össze, ne pedig azt, hogy ezt ki hogy alkalmazza. Nem fair, hogy a végén pl. összevetek egy mintamuszlimot egy kulturális kereszténnyel, aki nem is foglalkozik a hitével, életében soha ki sem nyitotta a Bibliát és még elméletben sem tudja, hogy tulajdonképpen mi lenne a lényeg. Mivel az egyik a hitét egy komolyan gyakorló ember, a másik meg nem, a saját vallásukon belül, nincsnek egy szinten.

2021. aug. 23. 12:33
 19/82 A kérdező kommentje:

#18:

"Nézd, elméletben értem amit mondasz. Amit nem értek, hogy hol a különbség? "

Minden szavad őszinte és ezt köszönöm. Elméletben érted, de még sohasem TAPASZTALTAD ezért nincs meg az a különbség :)

"Szerintem ez inkább csak egy lelkiségi súlypont, egy hangsúlyeltolódás mint tényleges különbség,"

Igen, mondjuk így. Tulajdonképpen erre hívtam fel a figyelmemet, mert ez lényeges !

"

böjt is olyan, hogy tulajdonképpen van böjt a kereszténységben is, de másképpen végzik, mint az iszlámban. A keresztények is szoktak böjtölni. Ha máskor nem is, legalább Nagypénteken. Nálunk is van Nagyböjt, bár nem annyira szigorú, mint az iszlámban a Ramadan vagy hát attól függ ki hogy végzi."

A Ramadan komolyan mondom a személyiségeden tud vàltoztatni. Nem mondom hogy mindenkién, de elképesztő hatàsa van.

"

Nem fair, hogy a végén pl. összevetek egy mintamuszlimot egy kulturális kereszténnyel, aki nem is foglalkozik a hitével, életében soha ki sem nyitotta a Bibliát és még elméletben sem tudja, hogy tulajdonképpen mi lenne a lényeg. Mivel az egyik a hitét egy komolyan gyakorló ember, a másik meg nem, a saját vallásukon belül, nincsnek egy szinten."

Oké rendben. Sajnos én még soha életemben nem talàlkoztam egyetlen kereszténnyel sem aki úgy alàvetette volna magàt Isten akaratànak mint a muszlimok akiket ismerek.

Biztosan ezért is àltalànosítottam.

Mindenesetre örülök, mert úgy érzem hogy "elméleti" síkon sikerült elmondanom valamit Neked.

Hangsúlybeli eltolódàs van igen. Ha imàdkozunk a homlokunk a földet érinti ... a legtöbb keresztény emberé nem.

Ez is szimbolizàlja a különbséget amiről beszéltem.

2021. aug. 23. 17:21
 20/82 anonim ***** válasza:

Vidiripi

"Miben nyílvànul ez meg a keresztényeknél manapsàg ?"

Abdullah! Neked ezt tudnod kellene hiszen állításod szerint voltál keresztény!

De ha kérdezned kell akkor te nem voltál keresztény ,maximum kultúr keresztény voltál!

"Például amikor egy muszlima minden nap viseli a hijabot, akkor is önként alàveti magàt Isten akaratànak."

Amikor egy keresztény felvállalja a hitét ,akkor is amikor megalázás vagy ép konkrét kára származik belőle sőt ha az életére törnek akkor is felvállalja ,akkor Isten akaratának veti alá magát!

A keresztények Istene azt akarja hogy a benne hívő vállalják akkor is a hitüket ha az életük múlik rajta!

Mert ha meg is hallunk (megölnek a hitünk miatt) Isten számára akkor is "élünk" és ez a lényeg! Ő feltámasztja a holtat is ,hatalma van rá!

"Bàr a többségi tàrsadalom Európàban őt ezért "hülyének" vagy "szegény elnyomottnak" nézi, de ő mégis megteszi ezt minden nap azért mert alàveti magàt Allah akaratànak."

Engem meg hülyének néznek azért mert abban hiszek hogy Isten teremtette az embert és minden mást is. Nem fogadom el az evolúciót!

"Tulajdonképpen nehéz lenne olyan példát hozni az Iszlám kapcsàn ami ne erre lenne visszavezethető."

Egyesek szerint Mohamed a kereszténységből vett sok mindent!

"Vagy a Ramadàn böjtölése egy egész hónapon àt. Bizony az ember megtapasztalja a hatàrait ! De lemond testi vàgyairól mert alàveti magàt a Kegyelmes akaratànak."

Ha a halál árnyékában is felvállalod a hitedet akkor az életedről mondasz le! Csak azért hogy Istennek engedelmeskedj!

Böjtölés van a kereszténységben is de az teljesen önkéntes!

"A Ramadan komolyan mondom a személyiségeden tud vàltoztatni. Nem mondom hogy mindenkién, de elképesztő hatàsa van."

Annak is amikor felismered hogy bűnös ember vagy és szükséged van a megváltásra!

- Egyébként iszogattam (alkoholt) én már olyannal aki muszlimnak vallja magát sőt volt idő amikor a ramadánt is próbálta tartani. Persze a munka miatt ez nem volt lehetséges! De az iszogatás az már más kérdés.

Én meg soha életemben nem találkoztam még olyan muszlimmal aki úgy alá vetette volna magát Allah akaratának mint azok a muszlimok akikről írsz!

2021. aug. 24. 03:11
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!