Mi az a Szenthagyomány?
A katolikusok meg az ortodoxok ki kéne adjanak egy könyvet aminek az lenne a címe hogy Szenthagyomány és benne volna a Mária mennybemenetel meg minden ami kimaradt a Bibliából. Meg lehetne egy elomagyarázata a könyvnek hogy a Szenthagyomány ki találta ki és honnan ered meg minden hagyomány mellé bibliai idézet vagy valami.
Akkor a reformátusok is tudnak a Szenthagyományt. Már nem úgy van mint régen hogy csak a papok olvashattak és a nép nem.
Sajnálattal közlöm, hogy az a könyv létezik. Pontosabban könyvek. Minden olyan tézis, ami az ún. szenthagyományon alapszik, írásban is le van fektetve. Mindezek összessége pedig a katolikus teológia.
Van olyen hagyomány, amit már a Biblia említ, és a mai napig létezik, de hála a reformációnak, szeretik egyesek vitatni a Bibliára hivatkozva. Mint pl a vasárnap.
Meg eszembe jut hogy a református bibliában nincs is Eszer meg Makkabeusok könyve, meg Tóbiás ajlhol halepével gyógyította meg a szemét Gábriel angyal vagy Jezus és a 7 gyermekes vértanú anya története sincs benne ahol mind a heten meghaltak mert nem tagadták meg a hitüket meg úgy az újszövetség sincs rendesen. Mert az ortodox templomban tegnap olvastak valamit a Jozsue meg Máté könyvéből és a párbeszédet se értettem meg mert a református Biblia0 nem említi. Lehet a Bibliát is kiollózta Kálvin amikor a szobrokat lebontotta meg a freskókat bemeszeltete. Meg nálunk a református templom volt a katolikus és elvette tőlük,falat lekaparták és az egészet fehérre meszelt e, vagyis a hívekkel mert mindenki átment oda. Alig maradt katolikus és évszázadokig nem volt templomuk hanem Sclauch Lőrinc püspök épített nekik. És Nagyvárad Biharpüspökibe most is 4 reformátussal jut 1 katolikus.
Az én osztályomban fele fele arány volt és azért lehetett velünk megcsinálni 9 éves korom óta havonta egyszer hogy amikor a református tanár nem akart velünk órát pedig nekünk lett volna vallásóránk akkor bejött a katolikus tanárnő és ő tartotta meg. Ezt úgy ered hogy 9 éves koromban meg kellett tanuljunk köszönni hogy Dicsértessék a Jézus Krisztus, keresztet vetni meg írni a katolikus leckét. A poén az hogy jegyet nem adott nekünk mert reformátusok voltunk de azt elvárta hogy tudjuk amiket mond. Az első óra volt a legeslegrosszabb, aztán valahogy beletörődtem hogy havonta egyszer katolikus vallás van mikor a tanár úrnak nincs kedve velünk órát tartani. Ilyen elsoaldozoknak való dolgokat tanultunk meg később a Szentek életét, hetediktol már jött egy másik tanárnő aki nem vállalta hogy velünk órát tartson és hazamentunk mert a református tanár egyáltalán nem is tartott nekünk órát. Hatodikos korunktol egyáltalán nem tartott nekünk vallásórát (havonta jött be a katolikus tanárnő de hetedikben elment és jött egy másik aki nem vállalta minket havonta sem) hanem hasra írta be a jegyeket. Kilencedikes koromban a másik iskolában megint volt református vallás és kezdtek a predesztinacio meg mindenféle hülyeséget meg teológiát tanítani és nem értettem mert 3 évig nem volt vallásoránk. Aztán miután én kizártam az általánost meg azt hallottam egy katolikusok hogy a hülye iskolaigazgató kitalálta hogy kitegyek a katolikus tanárnőt és ne legyen vallasora. És a katolikus gyerekek is református vallást kellett tanuljanak, és az elején nem de később már a református teológiát is nyomtatták nekik a katolikus vallásról. És szerintem abba az iskolába ahol jártam most sincs katolikus óra.
A Szentírás olyan írás, ami kiemelten Istentől származik, de természetesen az egyháznak sok-sok egyéb más írása is lehet. A Szenthagyomány is olyan hagyomány, amely kiemelten Istentől származik, de természetesen az egyháznak sok-sok egyéb más hagyománya is lehet.
A Szentírás és a Szenthagyomány egyenértékű, hiszen a Szentírás valójában a Szenthagyomány része. Az került benne leírásra, amit Krisztus és az apostolok előtte élőszóban is áthagyományoztak:
"Legyetek hát állhatatosak, testvérek, és ragaszkodjatok a hagyományokhoz, amelyeket tőlünk élőszóban vagy levélben kaptatok." (2Tessz 2,15)
Könnyű belátni, hogy Krisztus nem egy könyvre, hanem az Egyházra bízta a tanítását. Egy olyan Egyházra amelyen a pokol kapui sem vesznek erőt (Mt 16,18), vagyis sohasem szűnik meg, mert Krisztus vele van minden egyes nap egészen a világ végezetéig (Mt 28,20). János apostol például ezt írja:
"Még sok mindenről tudnék írni, de nem akarom papírra és tintára bízni. Remélem, hogy egyszer eljutok hozzátok, és élőszóval mondom el, hogy örömünk teljes legyen." (2Jn 1,12)
A papír és a tinta önmagában egyszerűen nem alkalmas arra, hogy fennmaradjon az igazság. Ahány felekezet és ahány szekta mind-mind másképp értelmezi ugyanazt a Szentírást. Mindegyik azt mondja, valójában azt hazudja, hogy egyedül a Szentírás, miközben számtalan kiadványa, kommentárja és újságja magyarázza, hogy mit miként kell érteni. Valójában mindegyik felekezet a saját hagyományai szerint magyarázza a Szentírást, azt a Szentírást, amely nem is létezne ha a Katolikus Egyház nem hagyományozza át hűségesen nemzedékről-nemzedékre.
Természetesen nem minden katolikus hagyomány Szenthagyomány, mert vannak ideiglenes és vagy akár téves és káros hagyományok is, amitől meg lehet vagy akár meg is kell válnia. A különféle hagyományoknak különféle súlya van, azok a hagyományok amelyek az Egyház megítélése szerint, biztosan igazak, biztosan szentek, azokat dogmáknak nevezzük. A dogmák persze le vannak írva könyvbe is, és magyarul is kaphatók:
Ez a könyv azonban nem csak a dogmákat, hanem a fontosabb egyházi állásfoglalásokat tartalmazza, tehát a jelentős részük inkább iránymutató tanítás, és nincs a tévedhetetlenség igényével leszögezve. Hogy melyik dogma és melyik nem az magából a fogalmazásból derül ki, s kell hozzá némi képzettség.
Magyarul kellene csináljanak egy olyan oldalt amin az összes Szenthagyomány megvan. Ha ezeket a Szenthagyományokat elolvasnám egy oldalon ( volna hozzá magyarázat, melyik miért isteni eredetű) akkor tudnám meg megérteném és akkor a többi református aki be lehetne bizonyítani hogy igazak. És ha nem is hinnék de mondjuk elfogadnák a keresztvetést meg megemlitenék Szűz Máriát meg a Szenteket és nem olyan szinten hogy a katolikusok ünneplik hanem elmagyarázni a református pap hogy miért is kell ünnepelni. Vagyis ha én elolvasnám a Szenthagyományokat és olvasnám hogy Isteni ihletettsegüek én magyaráznám el a református ismerősöknek és onnan tovább a pap aki és ha akkor se hinné el akkor sajnos az ortodox papnak lenne igaza aki ma is azt mondta hogy a reformátusok meg Luther meg a neoprotenstánsok ( minket velük eggyütt emleget már ez is felháborító, ha nem ülök a széken osszeestem volna hogy eretneknek mondott minket reformátusok át az ortodox popa) eretnekek mert azt hiszik hogy embert szült Mária holott Istenszülő még nem imádkoznak és nem tisztelik Máriát hanem bűnös nőnek tartják és aki úgy csinál az téved és elkárhozik mert szembemegy a Szent Hagyományokkal amik az Bibliával eggyutt érvényesek.
Nem kell oda semmilyen teológiai képzettség csak egy jó weboldal ahol az összes Szenthagyomány le van írva. Én tudnám hogy honnan valók ha elolvashatnám őket. Reformátuskent keresztet vetni is megtanultam és tudom hogy úgy köszöntötték egymást a tanítványok, a kereszt jelével és mikor vetsz keresztet megvallod hogy keresztény vagy. Nem keresztyény, azt mi soha nem mondtuk úgy csak a templomba hallottuk. A keresztény a kerest és a Krisztus szóból és úgy kell mondani. Ugyanígy a többi szenthagyományt is megérteném.
Arról beszélhetnénk hogy én az ortodox kereszrvetést tartom Isteni Eredetünek és nem.a római katolikust ahol balról jobbra és 2 ujjal megy. Nem, az nem helyes.
3 ujjal kell mert az a Szentháromság jele és a homlokodnal mert fennt van az Isten, a melkasodnál folytatod mert Usten alászállt a Földre azután jobb váll mert Jézus az Atya jobbján ül, azután bal váll hogy a szívedből űzte ki a Sátánt. Én ezt olvastam a Johanna Nőpapa regényben és rögtön éreztem hogy az ortodox keresztvetés a helyes. Ez azelőtt volt hogy jártam volna oda.
Nem lehet egy konyvbe leirni.
Ugy kepzeld el, mint egy tobb ezer konyvbol allo konyvtarat.
Te azt hiszed, a Szenthagyomany az, hogy leirjuk
miert vetunk keresztet - 3 mondat
miert terdelunk le - 2 mondat
miert imadkozzuk az Udvozlegyet - 2 mondat
Maria menybemenetelet miert unnepeljuk - 3 mondat
mi a szenteltviz - 2 mondat
A Szenthagyomany az osszes szoban es irasban rank hagyomanyozott tan, elkepzeles, filozofia, beleertve a korai egyhazatyak, a sivatagi baratok, az apostolok es a kulonbozo kesobbi egyhazi tekintelyek tanait, az egesz egyhazi liturgiat es minden mast, ami nem jut eszembe.
Nem csak a romai katolikusokank, hanem az ortodoxoknak es az anglikanoknak is vannak Szenthagyomanyaik, es reszben elternek, (ahogy irod is, pl. a keresztvetes modjat).
"A hagyományt három részre osztja a teológia:
- az isteni eredetű hagyomány ugyanolyan értelemben vezethető vissza Istenre, mint a Biblia
- az apostoli eredetű hagyomány a Jézus Krisztustól hatalommal és tekintéllyel felruházott apostoloktól ered
- az egyházi hagyomány az apostoli kor után, az apostolok hatalmával rendelkező egyházi tekintélytől származik.
A gyakorlatban a hagyomány egyenlő az egyházatyák hit és erkölcs dolgában adott egybehangzó és az egyházi tanító hivatal által ortodoxnak minősített tanításával."
Egyenkent nezhetsz utana annak, hogy pl. miert vetnek keresztet a romai katolikusok, es miert ugy, ahogy.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!