Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A keresztényekre tényleg nem...

A keresztényekre tényleg nem vonatkozik az ószövetség?

Figyelt kérdés
Tegnap hallottam itt egy másik kérdés alatt ezt egy nagyokostól, hogy az ószövetség az nem vonatkozik a keresztényekre, mert az a "zsidóké". Na most én római katolikus templomba voltam keresztelve, elsőáldozva, bármálkozva, de valahogy ezt soha nem mondta nekünk senki. Vagy ha így van, akkor eleve miért nem csak újszövetségből áll a keresztény Biblia? Van ennek bármi valóságalapja vagy csak bullshit?
2021. júl. 27. 08:49
1 2 3 4
 1/38 anonim ***** válasza:
74%

Persze, hogy nem. A Biblia sok helyen írja, hogy a Mózesi szövetség a zsidó néppel köttetett és majd új szövetség jön új népekkel. Amúgy az ószövetség nem egyenlő a Mózesi szövetséggel. A Mózesi szövetség csak egy része az ószövetségnek.

"Vagy ha így van, akkor eleve miért nem csak újszövetségből áll a keresztény Biblia?" Mert tanulságos. A Mózesi szövetséggel tanuljuk meg, hogy az emberben bűn van, amit nem tud legyőzni csak Krisztus segítségével, ez pedig már az újszövetség. Akkor minek mennék vissza a törvény alá? Hogy újra bűnös legyek és átok alatt éljek? Olvasd a Bibliát, Pál rengeteget ír erről

2021. júl. 27. 09:00
 2/38 anonim ***** válasza:
25%
A Biblia minden szava Istentől van, és minden embernek iródott, függetlenül a nemzetiségétől, vallástól. Az ószövetségben levő megannyi törvény, ami például a körülmetélkedésről, Istennek való áldozatokról, tiszta és tisztátalan állatokról szólnak stb... ma már hatályát vesztette. Értékes, és tanulságos, de ma már érvénytelenek, hiszen Jézus az egész törvényt 2 parancsba foglalta. Viszont jól tesszük ha olvassuk ezeket, és gondolkodunk rajtuk
2021. júl. 27. 10:09
 3/38 anonim ***** válasza:
74%

Látod, hogy körülmetélik a keresztényeket? Tartják a keresztények a szombatot? Adnak például Istennek égő áldozatot? Tilos a disznóhús fogyasztása? Na ugye, láthatod, hogy ezek nem vonatkoznak keresztényekre, még számtalan hasonlót lehetne felsorolni.

Isten az első szövetséget a zsidókkal kötötte, ami már "hatályát vesztette", az Újszövetséget Krisztus saját vére árán kötötte meg velünk.

Ettől persze még nem kell kidobni az Ószövetséget, csak tudni kell helyén kezelni.

2021. júl. 27. 11:03
 4/38 anonim ***** válasza:
52%
Tényleg nem vonatkozik. Te se sokat figyelsz mise alatt.
2021. júl. 27. 11:38
 5/38 anonim ***** válasza:
Az ószövetségben van a tízparancsolat.
2021. júl. 27. 12:39
 6/38 anonim ***** válasza:
20%

Szia,

Ez egy nagyon komoly teológiai kérdés, amiben igencsak megoszlik a teológusok véleménye is. Sajnos ez előttem kommentelők ezt elég radikálisan és egyszerűen elintézték figyelmen kívül hagyva azt a bibliai alapelvet, hogy Istennél "nincs változás, vagy változásnak árnyéka." (Jakab 1:17)

Krisztus is ezt tanította: "Ne gondoljátok, hogy jöttem a törvénynek vagy a prófétáknak eltörlésére. Nem jöttem, hogy eltöröljem, hanem inkább, hogy betöltsem." (Máté 5:17).

Ráadául a szombat már a Teremtésnél, vagy a tiszta és tisztátalan állatok közötti különbségtétel az Özönvíznél is megjelenik. Ezek tehát nem kizárólag a zsidóknak adattak, mint pl. a körülmetélkedés Ábrahám esetében. Kevesen tudják pl. hogy az Isten milyen táplálékot szánt eredetileg az embernek, mint mondott a Teremtéskor, hogy mit egyen...

Érdekes módon például a Tízparancsolat szinte minden felekezet tanításában megjelenik, de mégis kevesen veszik figyelembe, hogy abban is szombatról van szó, nem vasárnapról...

Ha pedig a modernkori teológát nézzük, szinte senkinek nem kérdéses, hogy Krisztus maga adta a Tízparancsolatot, amit a saját ujjával írt fel a táblákra, igen érdekes ezek után azt megváltoztatva tanítani az embereknek.

Íme a katolikus Bibliában található tízparancsolat:

"Én vagyok az Úr, a te Istened, én hoztalak ki Egyiptom földjéről, a szolgaság házából. Senki mást ne tekints Istennek, csak engem.

Ne csinálj magadnak faragott képet vagy hasonmást arról, ami fent van az égben, vagy lent a földön, vagy a vizekben a föld alatt. Ne borulj le ilyen képek előtt és ne tiszteld őket, mert én, az Úr, a te Istened féltékeny Isten vagyok. Azoknak a vétkét, akik gyűlölnek engem, megtorlom fiaikon, unokáikon és dédunokáikon. De ezredízig irgalmasságot gyakorlok azokkal, akik szeretnek és megtartják parancsaimat.

Uradnak, Istenednek a nevét ne vedd hiába, mert az Úr nem hagyja büntetlenül azt, aki a nevét hiába veszi.

Gondolj a szombatra és szenteld meg. Hat napig dolgozzál és végezd minden munkádat. A hetedik nap azonban az Úrnak, a te Istenednek a pihenő napja, ezért semmiféle munkát nem szabad végezned, sem neked, sem fiadnak, sem lányodnak, sem szolgádnak, sem szolgálólányodnak, sem állatodnak, sem a kapuidon belül tartózkodó idegennek. Az Úr ugyanis hat nap alatt teremtette az eget és a földet, a tengert és mindent, ami bennük van; a hetedik napon azonban megpihent. Az Úr a hetedik napot megáldotta és megszentelte.

Tiszteld apádat és anyádat, hogy sokáig élj azon a földön, amelyet az Úr, a te Istened ad neked.

Ne ölj.

Ne törj házasságot.

Ne lopj.

Ne tégy hamis tanúságot embertársad ellen.

Ne kívánd el embertársad házát, ne kívánd el embertársad feleségét, sem szolgáját, sem szolgálólányát, sem szarvasmarháját, sem szamarát, sem más egyebet, ami az övé.”

Üdv. Péter

2021. júl. 27. 12:40
 7/38 anonim ***** válasza:
63%

"hogy Istennél "nincs változás, vagy változásnak árnyéka." (Jakab 1:17)"

Dzt tudod, ugye Péter, hogy ezt arra írja az ige, hogy azzal "vádolják Istent, hogy ő kísért a gonosszal?

Az idézett igéd konkrétan ennek az ikerigéje:

1 János 1,5 És ez az az üzenet, a melyet tőle hallottunk és hirdetünk néktek, hogy az Isten világosság [Ján. 1,9.8,12. Jak. 1,17.] és nincsen ő benne semmi sötétség

De lásd szövegkörnyezet. Szóval ezt az igét önkényesen kiemelni a szövegkörnyezetből és ezzel igazolni, hogy az ószövetség is érvényben van, igencsak csúsztatás

"Ráadául a szombat már a Teremtésnél"

A hetedik nap jelenik meg, nem a szombat és nincs külön rendelkezés a rá vonatkozóan egészen a 2 Mózes 16-ig, ahol a szöveg értelmes megfigyelésével látható, hogy akkor jött be az első zsidószombat. Olvasd csak ezzel a "szemüveggel" és le fog esni neked is a lényeg

" vagy a tiszta és tisztátalan állatok közötti különbségtétel az Özönvíznél is megjelenik"

És azt is olvashatjuk ott, hogy minden állat fogyasztható...

1 Mózes 9,3 Minden mozgó állat, a mely él legyen nektek eledelűl

Most akkor Isten mégis változik a felállított kritériumrendszeredben?

"Érdekes módon például a Tízparancsolat szinte minden felekezet tanításában megjelenik, de mégis kevesen veszik figyelembe, hogy abban is szombatról van szó, nem vasárnapról..."

Jah, csak a szombat nem a törvény része, hanem szövetségi jegy. Szó szerint írja a Biblia, hogy ISten és Izrael köztötti szövetség jegye, ahogy a metélkedés is.

Vagy szerinted a kereszténynek metélkedni kell?

"Ha pedig a modernkori teológát nézzük, szinte senkinek nem kérdéses, hogy Krisztus maga adta a Tízparancsolatot, amit a saját ujjával írt fel a táblákra, igen érdekes ezek után azt megváltoztatva tanítani az embereknek."

Erőltettet belemagyarázás. Szerinted a szeretetben nincs benne a ne ölj és társai?

"Íme a katolikus Bibliában található tízparancsolat"

Részben egyetértek veled, de megértem a katolikusokat is. A Biblia szerint a vasárnapon történő ünnepléssel nem szegnek szabályt.

14,6 A ki ügyel a napra, az Úrért ügyel: és a ki nem ügyel a napra, az Úrért nem ügyel. A ki eszik, az Úrért eszik, mert hálákat ád az Istennek: és a ki nem eszik, az Úrért nem eszik, és hálákat ád az Istennek.

Ez az ige a szövegkörnyezetben is ugyanazt jelenti. (Mellesleg a szombatozók hitben gyengéknek vannak feltüntetve, ami stimmel is)

"Ezek tehát nem kizárólag a zsidóknak adattak, mint pl. a körülmetélkedés Ábrahám esetében."

Most akkor Isten mégis változik?

2021. júl. 27. 12:55
 8/38 anonim ***** válasza:
7%

"Ha pedig a modernkori teológát nézzük, szinte senkinek nem kérdéses, hogy Krisztus maga adta a Tízparancsolatot, amit a saját ujjával írt fel a táblákra, igen érdekes ezek után azt megváltoztatva tanítani az embereknek"

Nem mindegy, hogy szombat vagy vasárnap ha úgysem tartjátok be?

2021. júl. 27. 13:02
 9/38 anonim ***** válasza:
23%

Sziasztok,

"A hetedik nap jelenik meg, nem a szombat"

Ok, akkor szerinted a bibliai időszámításban melyik a hetedik nap?

Szerintem elég jól ismerem a Szentírást, tekintettel arra, hogy végzett teológus vagyok, de szívesen elolvasom az érveidet, miszerint különbség van a "hetedik nap" és a "zsidószombat" között...

A körülmények változtak az Özönvízzel nem a kritériumrendszer. Számomra nyilvánvaló, hogy egy állat nem válik tisztává, de szívesen elolvasom az érveidet, hogy lett pl. a disznóból tiszta állat. Hogy a mai modern táplálkozástudomány pl. fogyasztásra ajánlott állatként tekint-e rá. Okozhat-e esetleg egészségügyi problémákat a Biblia átal tisztátalannak mondott állatok fogyasztása különös tekintettel a mai vírusos járványokra.

[link]

Üdv. Péter

Üdv. Péter

2021. júl. 27. 13:44
 10/38 anonim ***** válasza:
63%

Pedig ezek elég egyértelmű dolgok, ha olvastad az Újszövetséget. Jézus maga mondja:

"Nem az teszi tisztátalanná az embert, ami bemegy a szájába, hanem ami kijön a szájából, az teszi tisztátalanná az embert."

De érdemes Pál apostolt is meghallgatni ez ügyben:

"A tisztáknak minden tiszta; a tisztátalanoknak és a hitetleneknek viszont semmi sem tiszta, mert szennyes az elméjük is, a lelkiismeretük is."

Nekünk keresztényeknek már minden állat tiszta, döntsd el te magad, hogy szerinted tisztátalan-e.

Szombat kapcsán azon felül, hogy Pál apostol óva int az ezen való ítélkezéstől, érdemes ezt is elolvasni:

"Ha tehát azok, akik a régi életrendben nevelkedtek, eljutottak a remény újdonságára, ne a szombatot tartsák, hanem éljenek az Úr napja szerint, mely napon felkélt életünk és halála által, amit egyesek tagadnak, mely misztérium által nyertük el a hitet, és ezért tartunk ki, hogy Jézus Krisztus, egyetlen tanítónk tanítványainak találtassunk."

2021. júl. 27. 13:54
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!