Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A keresztényekre tényleg nem...

A keresztényekre tényleg nem vonatkozik az ószövetség?

Figyelt kérdés
Tegnap hallottam itt egy másik kérdés alatt ezt egy nagyokostól, hogy az ószövetség az nem vonatkozik a keresztényekre, mert az a "zsidóké". Na most én római katolikus templomba voltam keresztelve, elsőáldozva, bármálkozva, de valahogy ezt soha nem mondta nekünk senki. Vagy ha így van, akkor eleve miért nem csak újszövetségből áll a keresztény Biblia? Van ennek bármi valóságalapja vagy csak bullshit?
2021. júl. 27. 08:49
1 2 3 4
 21/38 anonim ***** válasza:
22%

"Az erkölcsi törvények nem szüntek meg, mert azok örökérvényűek, viszont a polgári és a ceremóniális törvények ránk már nem vonatkoznak."

Nem lehet örök érvényű, mert a hívő már bűntelen Jézus vére miatt. Szerintem nem vagytok teljesen tisztában azzal, hogy mi a törvény. A törvény lényege, hogy ha vétünk ellene, akkor jön az ítélet és a végrehajtás. Ez Mózeséknél igencsak megfigyelhető volt. Ma a hívő, ha bűnt követ is el, nincs se ítélet, se végrehajtás, se nem kell áldozni, ha el akarjuk kerülni a csapást.

Mint erköcsi tételek, természetesen figyelmbe lehet venn, hogy ne ölj, ne lopj, stb. de erre sincs szükség, mert a hívő lelkiismeretből él (pontosabban a kemény eledelen élő hívő), és pontosan tudja, hogy mi a jó és mi a rossz, tehát továbbra sincs szükség a törvényre, max. kezdő, tejen élő keresztények esetében, de arra meg már sokkal jobbak, részletesebbek, gyakorlatiasabbak Pál és a többi apostol levelei

2021. júl. 28. 09:45
 22/38 anonim ***** válasza:
23%

Sziasztok,

Annyira jó látni ezt a sok szent és bűntelen embert magam körül... ;-)

Főleg itt a Fórumon hemzsegnek...nincs se ítélet, se végrehajtás...király.

Üdv. Péter

2021. júl. 28. 10:48
 23/38 anonim ***** válasza:
38%

"Annyira jó látni ezt a sok szent és bűntelen embert magam körül... ;-)"

Annyira jó ilyen ferdítéseket olvasni, mert az idézett marhaságot legfeljebb egy-két ember hirdeti.

2021. júl. 28. 11:35
 24/38 anonim ***** válasza:
16%

"Annyira jó látni ezt a sok szent és bűntelen embert magam körül... ;-)"

Péter, látod, megint elsunnyogtad a kényelmetlen igékre a választ (12-es válasz), helyette gúnyolódsz.

Te nyilván nem tartod Jézus vérét alkalmasnak arra, hogy Isten szemében ne legyél bűnös, nyilván te a disznótól való tartózkodás miatt, a kézmosás miatt és a szombattartás miatt tartod magad tisztának. Pont így vélekedtek a farizeusok is...

Ha nem tudod azokat az igéket magyarázni a teológiáddal, akkor nem kellene megtérned? Megváltoztatni a gondolkodásod? Én konkrétumokkal válaszoltam neked, de általános maró gúnnyal. Szerinted rendben van ez így?

És igenis Szent vagyok, mert az identitásomat Isten határozza meg, nem én. NEm azért vagyok Szent és nem azért vagyok nem bűnös, mert valami nagy ember vagyok, hanem azért mert Jézus volt "nagy ember". Látod, a törvény cselekedete nélkül vagyok tiszta Isten szemében, pusztán hitből. Nagyon javaslom, hogy próbáld megérteni, mit jelent a hitből való megigazulás. Római levéllel kezd az alapozást! ÉS hagyd az igéket magukért beszélni, ne adventista teológiával értelmezd! Vedd le a szűrőt a szemedről!

2021. júl. 28. 11:37
 25/38 anonim ***** válasza:
100%

"Nem lehet örök érvényű, mert a hívő már bűntelen Jézus vére miatt. Szerintem nem vagytok teljesen tisztában azzal, hogy mi a törvény. A törvény lényege, hogy ha vétünk ellene, akkor jön az ítélet és a végrehajtás. Ez Mózeséknél igencsak megfigyelhető volt. Ma a hívő, ha bűnt követ is el, nincs se ítélet, se végrehajtás, se nem kell áldozni, ha el akarjuk kerülni a csapást."

Ez szép és jó, de ha nem így fogalmazok, akkor nem fogják érteni az emberek, hogy miről van szó és azt fogják kihozni belőle, hogy mindenki azt csinál, amit akar. Ami viszont egy hülyeség. A bűn létezik továbbra is, nem szűnt meg. Még mindig nem helyes pl. meggyilkolni valakit. Ez nem úgy van, hogy "Jézus vére engem megváltott, most már azt csinálok amit akarok." Pál soha nem így értette amit mondott. Pál maga mondja, hogy aki így gondolkodik, abban nincs Krisztus lelke és még mindig a bűnében van. A keresztényeknek a szeretet szerint kell élniük, ez az ő törvényük, de aki szeret az a másik javát akarja. Talán félreértettél engem. Nézzük mit mond Pál és hogyan értelmezi a szabadságot:

"Mert akik test szerint élnek, a test dolgaira törekszenek, akik pedig Lélek szerint, a Lélek dolgaira. A test törekvése halál, a Lélek törekvése pedig élet és békesség, minthogy a test törekvése ellenségeskedés Istennel, mert Isten törvényének nem engedelmeskedik, és nem is tud engedelmeskedni. Akik pedig test szerint élnek, nem lehetnek kedvesek Isten előtt. Ti azonban nem test szerint éltek, hanem Lélek szerint, ha Isten Lelke lakik bennetek. De akiben nincs Krisztus Lelke, az nem az övé. Ha pedig Krisztus bennetek van, bár a test halott a bűn miatt, a Lélek élet az igazság miatt. Ha pedig annak Lelke lakik bennetek, aki feltámasztotta Jézust a halottak közül, akkor az, aki feltámasztotta Krisztus Jézust a halottak közül, életre kelti halandó testeteket is a bennetek lakó Lelke által. Ezért, testvéreim, adósok vagyunk, de nem a testnek, hogy test szerint éljünk. Mert ha test szerint éltek, meg kell halnotok, de ha a Lélek által megölitek a test cselekedeteit, élni fogtok." Róma 8:5-13

"Mert ti, testvéreim, szabadságra vagytok elhívva; csak a szabadság nehogy ürügy legyen a testnek, hanem szeretetben szolgáljatok egymásnak. Mert az egész törvény ebben az egy igében teljesedik be: „Szeresd felebarátodat, mint magadat.” Ha pedig egymást marjátok és faljátok, vigyázzatok, el ne emésszétek egymást! Intelek titeket: a Lélek szerint éljetek, és a test kívánságát ne teljesítsétek. Mert a test kívánsága a Lélek ellen tör, a Léleké pedig a test ellen, ezek viaskodnak egymással, hogy ne azt tegyétek, amit szeretnétek. Ha pedig a Lélek vezet titeket, nem vagytok a törvény uralma alatt. A test cselekedetei azonban nyilvánvalók, mégpedig ezek: házasságtörés, paráznaság, tisztátalanság, bujálkodás, bálványimádás, varázslás, ellenségeskedés, viszálykodás, féltékenység, harag, önzés, széthúzás, pártoskodás, irigység, gyilkosság, részegeskedés, tobzódás és ezekhez hasonlók. Ezekről előre megmondom nektek, amint már korábban is mondtam, akik ilyeneket cselekszenek, nem öröklik Isten országát. A Lélek gyümölcse pedig: szeretet, öröm, békesség, türelem, szívesség, jóság, hűség, szelídség, önmegtartóztatás. Az ilyenek ellen nincs törvény. Akik pedig Krisztus Jézuséi, a testet megfeszítették szenvedélyeivel és kívánságaival együtt. Ha a Lélek által élünk, akkor éljünk is a Lélek szerint. Ne legyünk becsvágyók, egymást ingerlők, egymásra irigykedők." Gal 5:13-26

"Senkinek se tartozzatok semmivel, csak azzal, hogy egymást szeressétek, mert aki a másikat szereti, betöltötte a törvényt. Mert ez a parancsolat: „ne paráználkodj, ne ölj, ne lopj, ne kívánd a másét”, és bármi más parancsolat ebben az igében foglalható össze: „Szeresd felebarátodat, mint magadat!” A szeretet nem tesz rosszat a felebarátnak. A szeretet tehát a törvény betöltése." Róma 13:8-10

2021. júl. 28. 13:41
 26/38 anonim ***** válasza:
22%

1. "Ez szép és jó, de ha nem így fogalmazok, akkor nem fogják érteni az emberek, hogy miről van szó és azt fogják kihozni belőle, hogy mindenki azt csinál, amit akar. "

Na várj, eddig a hívőkről volt szó, nem általánosan az emberekről. Ne keverjük a két dolgot!

2. "Ez nem úgy van, hogy "Jézus vére engem megváltott, most már azt csinálok amit akarok."

És nem is ezt mondtam!

1.: ebben a tekintetben a törvény jó, és írtam is, hogy miért. De ettől még nincs életben a törvény! Itt lép be az, amit a Biblia ír, hogy tanulságul szolgál az ószövetség.

2.: Erről Pál is beszél a Róma 6-ban és én is ugyanezt kérdezem. Szerinted azért gyűlöltem meg a bűnt és tértem meg, hogy utána bűnt cselekedjek? Szó sem lehet róla. További gondolataimat erről megtalálod a Róma 5-6-7 teljes fejezetében

Ettől még az újszövetségben élőkre nem vonatkozik a Törvény!

2021. júl. 28. 13:48
 27/38 anonim ***** válasza:
34%

Kedves rám támadó hozzászóló,

Sajnálom, hogy "maró gúnynak" minősítetted a hozzászólásomatés nem vetted figyelembe a kacsintó szem szmájlit, akkor nyilvánvaló lett volna, hogy nem annak szántam. Nyilván itt a fórumon nehezebb a kommunikáció ezért óva intelek az ítélkezéstől és a "farizeusnak" való minősítéstől, hiszen nem ismersz, fogalmad sincs ki vagyok, honnan jöttem, mit éltem meg és mit nem, milyen tapasztalatim vannak Istennel...stb.

Én nem született adventista vagyok, református közösségben nevelkedtem, 15 évesen tértem meg egy református Bibliatáborban, egyetemi éveim alatt ismertem meg az adventistákat és akkor csatlakoztam hozzájuk. Én egyáltalán nem tartom magam tisztának, vagyis nem "nyilván" amiket leírtál. Az adventista teológia is a hit általi megigazulást hirdeti - mint minden más protestáns felekezet - és azt, hogy Isten szemében csakis Krisztus által lehetünk szentek. A 10. hitelvünk egészen pontosan: "Isten végtelen szeretetéből és kegyelméből Krisztust, aki nem ismert bűnt, bűnné tette értünk, hogy Isten igazsága legyünk Ő benne. A Szentlélek vezetésével felismerjük nyomorúságunkat, bűnösségünket, megbánjuk vétkeinket és gyakoroljuk hitünket Jézusban, mint Úrban és Krisztusban, helyettesben és példaképben. Ez az üdvösséget adó hit az Ige isteni hatalmát váltja valóra és ez Isten kegyelmének ajándéka. Krisztus által megigazultak vagyunk, Isten fiaivá és leányaivá fogadott, és megszabadultunk a bűn uralma alól. A Lélek által újjászületünk és megszentelődünk. A Lélek megújítja elménket, beírja Isten szeretet-törvényét szívünkbe, és erőt ad a szent életre. Benne maradva az isteni természet részesei leszünk, és miénk a megváltás bizonyossága most és az ítéletkor."

Pontosan ismerem a római levél 7-8 fejezetét.

Örölük, hogy legalább ebben egyetértünk.

Testvéri szeretettel: Péter

2021. júl. 28. 13:49
 28/38 anonim ***** válasza:
16%

"Kedves rám támadó hozzászóló"

Megint maszatolsz, bocs, de el sem olvasom. Kérhetem a konkrét választ a kérdéseimre, idézett igéimre? Felhívom a figyelmed, hogy ez nem rólad van szó, bármennyire is csalódás ez neked.

2021. júl. 28. 13:55
 29/38 anonim ***** válasza:
100%

"Na várj, eddig a hívőkről volt szó, nem általánosan az emberekről. Ne keverjük a két dolgot!" Bevallom ezt a mondatodat nem értem. Hogy érted, hogy nem általánosan az emberekről? A kérdező lehet, hogy keresztény, de maga írta, hogy nem érti az Ó- és Újszövetség kapcsolatát, vagyis el kell neki magyarázni. És sokan vannak még akik nem értik. Ha félmondatokkal dobálózunk az csak félreértésekre ad okot.

"És nem is ezt mondtam!"

Nem ezt mondtad, de a nem eléggé alapos választ, akár így is lehetne érteni és nagyon jól tudom, hogy sokan így is értik.

"Ettől még az újszövetségben élőkre nem vonatkozik a Törvény!"

Jó, de ha ennyivel elintézzük a dolgot, akkor az félreérthető. Azért nem ennyire egyszerű a dolog. Egyébként az első válaszomban is hosszasan írtam erről. Idéztem a katolikus lexikont, hogy mi az új törvény. És ehhez az új törvényhez a keresztényeknek tartaniuk kell magukat. Új szövetség van érvényben én is ezt mondtam, de az új szövetség az előzményekre épül. Ahogy Pál is írja: "Mert ez a parancsolat: „ne paráználkodj, ne ölj, ne lopj, ne kívánd a másét”, és bármi más parancsolat ebben az igében foglalható össze: „Szeresd felebarátodat, mint magadat!”"

Tehát, hogy jól értsd amit mondok, ilyen értelemben, "a ne ölj, ne lopj, ne paráználkodj", amiket nevezhetünk erkölcsi törvényeknek is, nem szűntek meg és nem is fognak, hiszen benne vannak abban az egy parancsban, abból következnek, hogy szeresd a másikat, mint magadat.

Van egy olyan érzésem, hogy te félreérted, amit írtam.

2021. júl. 28. 14:31
 30/38 anonim ***** válasza:
22%

"Ha félmondatokkal dobálózunk az csak félreértésekre ad okot."

Igen, és az előző mondataiddal is egyetértek, de nehéz itt a fórumon minden variációra figyelni és leírni. Gépelhetnénk oldalakat:)

A törvény jó, ha helyesen használják.

Alapvetően én is jó módszernek tartom, ha megpróbálják betartani a törvényt. Megtanulják egyből, hogy milyen a bűn, ha életre kel bennünk. Sírva rohannak Krisztushoz, hogy segítsen, mert képtelenség betartani a törvényt saját erőből.

"Nem ezt mondtad, de a nem eléggé alapos választ, akár így is lehetne érteni és nagyon jól tudom, hogy sokan így is értik."

Ezért kellene mindenkinek alapozásként megérteni a Római levelet. akkor jól kiegészítettél. Köszönet érte!

"Tehát, hogy jól értsd amit mondok, ilyen értelemben, "a ne ölj, ne lopj, ne paráználkodj", amiket nevezhetünk erkölcsi törvényeknek is, nem szűntek meg és nem is fognak, hiszen benne vannak abban az egy parancsban, abból következnek, hogy szeresd a másikat, mint magadat."

Teljesen egyetértek!

"Van egy olyan érzésem, hogy te félreérted, amit írtam."

Illetve más szemszögből adtuk elő a mondanivalónkat, amit most tisztáztunk is :)

2021. júl. 28. 14:39
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!