Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Igaz ez a katolikusokrol?

Igaz ez a katolikusokrol?

Figyelt kérdés
Az unokatestvérem katolikus ( de nem vallásos), van egy neve de kereszteléskor kapott egy másikat mert egy Szentnek a neve kell legyen. Mikor bérmált akkor kapott még egy nevet. Most hogy van ez....2 szentnek a neve van benne és egy szentsegtelen....

2021. júl. 10. 23:39
 1/10 A kérdező kommentje:
Én Aurelia vagyok, ha katolikus lennék akkor Szent Angéla nevét választanám. Hasonlít a név a keresztnevemhez meg magyarul angyalt jelent. Ha jól tudom Szent Angéla a nőknek iskolát nyitott és tanította őket.
2021. júl. 10. 23:40
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

Nem minden katolikus viseli egy szent nevét, és értelmetlen is volna, hisz a szent sem viselte szentnek a nevét, mielőtt ő lett volna azon a néven az első szent :)

De valóban, az egyházi anyakönyvbe bekerül egy védőszent neve, illetve bérmálásnál is van bérmanév. De ezek nem fognak megjelenni sehol, hacsak maga személy nem kér névváltoztatást. Régen valóban sokkal nagyobb hagyománya volt, például Vajk ugye keresztségben István lett Szent István vértanú után.

2021. júl. 11. 02:36
 3/10 A kérdező kommentje:

Én is úgy tudom. De...de ....Nagyváradon anyakönyvezés őket a ....hogy mondjam....szent nevén. Agyvaradon mikor lebermalkozol akkor kell válassz egy szentet, mondjuk mit tudom én Szent Angéla, el kell mondjad papnak miért őt választottad és akkor az egyház beir. Unokatesóm bérmált és tudom hogy van bermaszulo aki csak katolikus lehet. Bár ezt nem hiszem mert én is tudnám fogni a másiknak a jobb vállát és menni vele a puspokhiz aki keresztet rajzolt az illető homlokára aki előbb odaadja a kiválasztott nevét egy papírokat papnak, a bermakeresztszulovel kezet fog. Felemelő érzés lenne nekem a templomban kezét fogják Böcskei László atyával mint püspök atyánkkal.

Az egy dolog hogy sok minden nem tetszik a katolikus vallásban mint református keresztény ( a szívem a román ortodoxokhoz húz de mondjuk annak nem vallási oka van hanem örökbefogadott román vagyok és hiába magyarnak lettem növelve a román gének vannak bennem és mivel szeretem a román népet vele együtt a vallását is) de az egy másik dolog hogy én ismerem nálunk a katolikus papok olyan 50%- át (mert jártam katolikus alapítványban ahol sose volt baj,köszöntek hogy Dicsertessék, ha ritkán volt is mise az mindig meg volt oldva hogy hátul üljünk és ne menjünk áldozni úgy hogy ne tűnjön fel, aki ortodox volt az se ment ott áldozni nemcsak én) a püspök atyát személyesen ismerem és jó véleménnyel vagyok róla. A református puspokunkrol nem szeretem,nem csodálom úgy mint Böcskei atyát hiába református vagyok. Soha nem szerettem a régi püspököt, elvont és megközelíthetetlen és nem emberközpontú. Isten nem olyan mint a református püspök, Csűry István hanem olyan mi T Böcskei László atya hogy közvetlen, szereti az embereket és a Fogyatékosok helyzetet a szívén viseli. Egy bármilyen értelmi fogyatékossal kezet fog és beszélget vele. Ez egy református paprol sem mondható el. Mint vallást a szokásait elítélem, de akiket Nagyváradon ismerek katolikus papokat,püspököt vagy embereket azokat jobban szimbatizalom mint a reformatusokat mert jobb emberek. Elárulom Nagyváradon több a katolikus mint a refi. Több embert ismerek katolikust és több a templom is. Egyedül Nagyvárad biharpüspöki része röfi többségük. De az osztályokban fele fele arányban voltunk és sokszor nem volt reformatus vallásos megtartva hanem bejött a katolikus tanárnő és a katolikus órába részt kellett vegyünk. De jegyet nem adott nekünk a vallásúak miatt holott nekünk is ugyanígy részt kellett venni mint a katolikusoknak hiába református óra lett volna. 9 éves voltam mikor először részt kellett vegyünk vallasoran és a tanárnő nem köszönt vissza ha nem dicsertesekkel köszöntek, ez mindent elárul. És én sokszor az osztályba egyedül voltam aki tudja az Ave Máriát, a 7 szentséget, ki kellett találni elmondása alapján melyik szentföld szól valami és mindig kitaláltam mégse adott jegyet mert refi vagyok. Pedig a Mi Óránk lett volna és a katolikus anyagot tudtam. Mert egyszer mentünk mamához és a szemétben találtam egy második is katolikus hittan könyvet amit felszedtem és azt végigolvastam és onnan tudom az Üdvözlégyet meg a 7 szentséget.

2021. júl. 11. 07:14
 4/10 anonim ***** válasza:
50%
Kereszteleskor van egy vedoszent, bermalasnal egy - ezt nem tudom, hogy nevezik - egy szent neve. Ezek hivatalosan nem használhatók. Az a hivatalos ami az anyakönyvben szerepel.
2021. júl. 12. 01:41
 5/10 A kérdező kommentje:

Én a vedoszentet se értem mint református. Honnan tudod ki a vedoszentet hogy arról nevezetes el a gyereked? Egy megkeresztelt katolikus megérzi vagy ad egy nevet hogy Bonaventura vagy Margit és aztán kiderül hogy az a Szent a védőszentje e vagy sem? De ha születéskor van vedőszent akkor a bérmáláskor miért kell mégegy szent név?? Ez egy nagy baromság. Az se volt normális aki kitalálta.

Akkor már miért nem hozzák törvénybe hogy aki katolikus az csak Szentek nevét adhatná a gyerekeinek és olyan nevet nem mint Hajnalka, Kálvin vagy mit tudom én akik nem szentek. És akkor az aszentrol elnevezett gyerek maradna a néven és bérmáláskor megerősítené hogy obeki miért tetszik a neve. Mondjuk mit tudom én, Szent Bonaventura, akit elneveznek mikor bérmált elmondja a Szent életét és hogy mibe neki a példaképe hogy elismeri hogy a nevét hordja.

2021. júl. 12. 08:09
 6/10 anonim ***** válasza:
Csak érdekesség. A lányom kereszteloje előtt, mikor egyeztettünk a pappal szoba került, hogy ki legyen a vedoszentje. O Petra és ilyen szent nincs. Akit hívtam kereszténynek Éva. Legnagyobb meglepetésemre lehetett adni. Nem akartam ertetlenkedni. Így is szerepel a kis emleklapon: Vedoszentje: Éva. Másik gyerekemnek olyan neve van ami szent neve is. Neki nem kellett választani. A saját keresztezve a vedoszentje.
2021. júl. 12. 23:12
 7/10 anonim ***** válasza:
Jav:akit hívtam keresztényanyanak.Illetve. Másik gyerekemnek....A saját keresztneve a vedoszentje.
2021. júl. 12. 23:16
 8/10 A kérdező kommentje:
Érdekes. Nekem Aurelia a nekem és ha katolikusnak születtem volna akkor nekem se kellett volna vedőszent. Mert ugyebár Alexandriai Szent Aurelia vértanú létezett.
2021. júl. 14. 23:50
 9/10 anonim ***** válasza:
100%
#6 Ádám és Éva a keresztény kánon szerint szentek, ezért is ábrázolják őket olykor glóriával.
2021. júl. 15. 00:11
 10/10 anonim ***** válasza:
Köszönöm, ezt nem tudtam, hogy ők szentek.
2021. júl. 15. 13:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!