Érdekel a tisztítótűz tanítás, hol van?
Arra gondoltam, de még nem olvastam, mert nem vagyok katolikus, hogy mi van akkor, ha a tisztítótűz a saját életünkre értendő, mint a bűntől való tisztulás folyamata Isten által?
Meg tudná valaki mutatni, hogy mely igére támaszkodik ebben a katolikus egyház?
Nincs tisztitó tűz.
Krisztus vére, halála ennyire értéktelen lenne, hogy további szenvedést kell okozni valakinek, hogy megtisztuljon?
Istenem....
Nem akarok beleszólni, csak amikor ateistaként látom, hogy keresztények vitáznak egymással valamiről és mindkét fél a Bibliából érvel, akkor mindig felmerül bennem a kérdés: miért vagytok annyira biztosak abban, hogy a Biblia egyenlő Isten szavával?
Ahogy én látom a Bibliában minden szerző szimplán csak leírta a saját véleményét, a saját világlátását, a saját értelmezését Jézusról. Vagyis az evangéliumok szerzői a saját evangéliumukat a többi alternatívájaként, riválisaként írták, nem pedig egymás kiegészítéseként, ahogy a mai keresztények kezelik.
Az I. században még nem voltak dogmák amikben hinni kellet és nem volt egységes hit sem, ezért mindenki szabadon értelmezhette Jézus életének eseményeit és a szavait. Például Máté evangéliumában a feltámadáson van a hangsúly, és szó sincs arról, hogy Jézus a bűneinkért halt volna meg, ezt csak Pál és János narrálja így.
Szóval csak érdekelt mi alapján döntitek el, hogy a Biblia igaz, és ha igaz, melyik része az igazabb a másiknál?
"Szólj, ha sikerült eldöntened, mert magadnak mondasz ellent."
Ez nem volt szép. Se nem bántottalak, se nem mondtam ellent magamnak. Érdekel ez a teória és kész. Csupán tettem egy észrevételt a honlapról, de akkor lehet másképp is fogalmazni, ha már ilyen a reakciód:
Az a honlap hülyeséget ír, mert mindenki bűnös állapotban hal meg, hisz fizikai testi halál történik. Viszont Krisztus vére megtisztítja a benne hívőt, tehát a halálba, mikor a bűnös testét lerakta, akkor már tisztán megy át. Ennyi. Ezt írja a Biblia. Tessék, ha neked hiányzott ez a stílus, akkor most itt van.
"mikor a bűnös testét lerakta"
Hát nem maga a teljes ember vétkezik, hanem csak a test?
"A tisztítótűz megidézése ezoterikus tanítás"
Akkor Szent Ágoston is ezoterikus volt...
"Itt én érveltem a Bibliából, a katolikus honlap csak a saját elméletüket írta le, amiből aztán dogma lett."
Azt kéne végre megérteni (nem kell vele egyetérteni, csak megérteni), hogy a Katolikus Egyház tanítása szerint két pillére van a hitigazságoknak, ezek közül csak egyik a Biblia, a másik ugyanennyire fontos a Szent Hagyomány.
Nem az a keresztény tanítás, hogy igehelyekkel dobálózunk, hanem átfogóbban próbáljuk megérteni, hogy az apostolok nyomán mi az a tanítás, ami ránk hagyományozódott. Szigorúan véve a Szentháromság dogmája sincs benne szó szerint a Bibliában..
""A tisztítótűz megidézése ezoterikus tanítás"
Akkor Szent Ágoston is ezoterikus volt..." Ez egy helyénvaló meglátás! Mit gondolsz, Szent Ágoston tanításai ma átmennének az egyház szűrőin? Válaszod indokold.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!