Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ha katolikus vagy válaszolj?Mi...

Ha katolikus vagy válaszolj?Minden bűnöd elmondod a papnak?

Figyelt kérdés
Én kb 12 évesen gyóntam utoljára, anyukám. Nagymamám, Nagypapám, apukám szinte az anyai fél és apa oldaláról apai mama is áldozott, római katolikusok vagyunk, azonban nem gyóntunk egyikünk sem már évek óta, ebből következett egy gondolatom: ha gyónni akarok Istennek kell gyónni ehhez papra nincs szükség, hallotam egy hírt a rokonunk egy pap, és mindig mondja idős nénik járnak gyónni hozzá, és milyen mocskos bűnöket követtek el hányszor ágyba bújtak más férfiakkal! Ilyeneket ki beszélni egy papnak! Ha ketten vannak elmondják ezek egymásnak és nevetnek a bűnökön! Én sem templomba nem járok itthon imádkozom, Isten mindenható, van itt olyan köztetek aki jár templomba de nem gyón a papnak? Szerintem a magán életbe meg egyáltalán nincs köze az egyháznak. Egyebkent akik gyülibe járnak meg pénzeket dobálnak be amiket nem is osztanak szét a 90%a helyen hanem a pásztorok fel élik a családjukkal amiket ilyen helyen töltenének az emberek inkább otthon családdal lennének meg amit be dobálnak abból lehetne családdal grillezni, bográcsozni stb.
2021. máj. 27. 21:49
 1/7 anonim ***** válasza:

Én mindig azt gyóntam meg, hogy csúnyán beszéltem, vagy veszekedtem. És más bűnre nem emlékszem.

Évente ha 2x-3x gyóntam maximum, de a végén már én is csak úgy eljártam és csak hallgattam a misét.

Ha neked ez nem tetszik, akkor nem kell a részese lenned, de ez a magánügyed.

(amúgy a grillről nekem más jutott eszembe 😈)

2021. máj. 27. 22:03
 2/7 anonim ***** válasza:
82%

"Ha katolikus vagy válaszolj?Minden bűnöd elmondod a papnak?"

Csak erre válaszolok, mert a többi sületlenség naponta visszaköszön tőled valamilyen formában.

Igen, minden súlyos bűnt, illetve biztos van olyan, ami éppen nem jut eszembe, de mindig igyekszek rá felkészülni.

2021. máj. 27. 22:06
 3/7 anonim ***** válasza:
82%
Igen. Hisz a gyónásnak ez a lényege. Ha valamit tudatosan elhallgatsz, úgy a feloldozás sem érvényes.
2021. máj. 27. 23:06
 4/7 anonim ***** válasza:
75%

Mindent el kell mondani. Ha nem mondod el azt, amire emlékszel, akkor a gyónás érvénytelen. Szentségtörést követsz el.

Viszont az embernek olyan lelkülettel kell mennie gyónni, hogy mindentől meg akar szabadulni, és ilyennek fel sem szabadna merülnie.

2021. máj. 28. 08:10
 5/7 anonim ***** válasza:
75%

Igen, a gyónás lényege az, hogy a bűneinket megbánjuk. Ha valaki direkt elhallgat bűnt, akkor a gyónás eleve nem érvényes, sőt szentségtörést követ el.

"Szerintem a magán életbe meg egyáltalán nincs köze az egyháznak."

Azt kéne megérteni, hogy a bűnök nem csak rád tartoznak, hanem a környezetet is mérgezed vele.

"Egyebkent akik gyülibe járnak meg pénzeket dobálnak be amiket nem is osztanak szét a 90%a helyen hanem a pásztorok fel élik a családjukkal"

Nálunk katolikusoknál nincs "gyüli" és nincs "pásztor", illetve nem így hívjuk őket. Az egyházközségi hozzájárulásokról, illetve a perselypénzről meg nyilvános a könyvelés. Legkésőbb év végén ezt el szokták küldeni.

2021. máj. 28. 10:03
 6/7 anonim ***** válasza:
100%
Ami eszembe jut, azt igen.
2021. máj. 28. 22:55
 7/7 anonim ***** válasza:
75%

Kedves kérdező, te nem lehettél 12 éves korodig katolikus, mivel akkor tudnád a következőket:

* Nem pásztor van, hanem pap.

* A római katolikusoknál a papok nem alapíthatnak családot.

* Nem gyülekezetnek hívják, hanem egyházközségnek.

Te szimplán csak kitaláltad, hogy valaha katolikus voltál és katolikus családból származol.

Kedves kérdező, az egyház már az ókorban átgondolta, hogy bűnös pap hogyan adhat feloldozást, és úgy találták, hogy a pap bűneitől függetlenül Isten ad erőt a szentségnek. Így akkor is érvényesek, ha a pap bűnös.

2021. máj. 28. 23:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!