Vajon miért nem válaszol egy katolikus pap a leveleimre?
Nos az első neki írt levelemre még válaszolt, akkor arra kértem, hogy ha vannak információi egy a plébániájához tartozó kápolnáról, akkor ossza meg velem, erre visszakérdezett, hogy pontosan mire lennék kíváncsi, én meg erre, hogy esetleg tudja-e, ki tervezte, pontosan mikor épült stb. Na erre már nem írt vissza.
Aztán később egy a plébánia által felújított útmenti kereszttel kapcsolatban kérdeztem, akkor írtam az összes embernek, aki a plébánián dolgozik, és megtaláltam az e-mail címét. Egy valaki méltatott válaszra, de segíteni ő sem tudott.
Legutóbb pedig a templom kertjében lévő műalkotásokról kérdeztem őket, a pap ezúttal sem válaszolt, sőt egyikük sem.
Nem értem miért, az e-mailjeim teljesen normális levelek voltak - egyszerű, udvarias, érdeklődő üzenetek. Ha nem tudnak válaszolni, akkor is azért illene valamit írni, nem? Mondjuk azért az meglepő lenne, ha ennyire nem ismernék a saját kincseiket.
Párommal történészek vagyunk, illetve párom művészettörténész, ezért mi is gyakran keresünk meg hasonló kérdésekkel plébánosokat. Nekünk se mindig válaszolnak. Igazából személyfüggő: van, akit érdekel a történelem vagy az építészet és akkor leír sokmindent, de van, aki igazából annyira sem foglalkozott ezzel, hogy válaszolni tudna.
Javaslom, hogy telefonon kérdezd meg, hogy készült-e már építészeti leírás a templomról, esetleg a Tájak-Korok-Múzeumok sorozatban megjelent-e korábban (ez utóbbi több példánya a neten is fent van). Vagy azt, hogy szeretnél belenézni a plébánia Historia Domusába és mikor mehetnél át személyesen? :))
Mert nem feltétlenül tudják a választ. ÉS a sokadik érdeklődést zaklatásnak veszik.
Hiszen az első két leveledre válaszolt. De mindent nem feltétlenül tud.
1
Köszönöm a választ, a tanácsot! :) Ezek szerint más is járt már így.
2
A három témakörben csupán 1-1 levelet írtam, vagyis a kápolnával kapcsolatban kettőt, mert akkor az első levelemre még válaszolt, és én meg arra válaszoltam. Ez miért lenne zaklatás? Még csak nem is egy hónapban írtam az e-maileket.
Semmi baj nincs azzal, ha nem tud válaszolni, azért akkor is valamit írni, ne várjon az ember hiába a válaszra, nem?
Én ugyan nem vagyok hívő, de érdekel a történelem, az építészet, a vallástörténet, és tisztelettel viszonyulok az egyházakhoz. Ettől függetlenül van úgy, hogy a kapuk zárva maradnak. Talán pont ez manapság az egyházak legnagyobb hibája.
"van úgy, hogy a kapuk zárva maradnak. Talán pont ez manapság az egyházak legnagyobb hibája"
Ez pont nem az egyházak hibája, hanem a hitetlen emberek hibája. Egy hívő ember sosem törne be templomba vagy kápolnába. A 90-es években például nálunk is lopták már el a szentségmutatót. Sajnos ott tartunk, hogy zárni kell a templomokat, de ez egyáltalán nem az egyházak vagy hívők hibája.
Ami a levelezést illeti, a papoknak legkisebb gondja is nagyobb, minthogy művészettörténeti kérdéseidnek járjon utána. Nálunk a pap két nagyobb községet lát el, e mellett rádióban van műsora, készülnie kell prédikációkkal, gyakran heti több temetés is összejön, rendszeresen tart különböző közösségi alkalmakat, stb... este 9 után tud pihenni.
"Mondjuk azért az meglepő lenne, ha ennyire nem ismernék a saját kincseiket."
Miért is lenne meglepő? A papokat időről időre új helyre helyezik át. Szerintem semmi meglepő nincs abban, ha nem ismeri adott kápolna tervezőjét, építésének idejét, stb...
6
Azt, hogy a kapuk zárva maradnak, nem szó szerint értettem. :) Én úgy látom, hogy a hitközösségek általában meglehetősen zárt, maguknak való közösségek, és szerintem ez baj.
A templomok, kápolnák zárását megértem, valóban sok az elvetemült ember.
Számomra azért mégis meglepő, volt idő, amikor a műveltség együtt járt a papi hivatással. Persze ő se tudhat mindent, ezt megértem. De akkor írja azt, hogy nincsenek információi, akkor nem remélek választ hiába.
"Számomra azért mégis meglepő, volt idő, amikor a műveltség együtt járt a papi hivatással."
Miért, csak az lehet művelt, aki művészettörténetben kellően jártas? Elnézést, ezt nem tudtam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!